středa 10. únor 2016 0:00

Sto nejlepších! A templáři jsou opět mezi nimi.

Je známo sto nejlepších moravských a českých vín pro rok 2016. Do reprezentativního výběru patří už standardně vína družstevníků z Čejkovic. V nejprestižnější české soutěži, v konkurenci 1423 moravských a českých vín od 215 vinařů a vinařských firem, získali dvě zlaté medaile za Chardonnay 2013 a Hibernal 2014 z nejvyšší řady Sanctus Victoria.

Národní vinařské centrum zveřejnilo seznam 100 nejlepších českých vín, která zvítězila v obrovské konkurenci přihlášených vzorků. Smí tak hrdě na své láhvi nosit známku "Salon vín České republiky 2016", chráněnou Úřadem průmyslového vlastnictví ČR. Salon vín prezentuje špičku tuzemského vinařství, pro mnohé vinaře a milovníky našich vín je jeho vyhlášení nejdůležitější vinařkou událostí roku.

 

Nejlepší stovka, která získala zlatou medaili, bude od 30. ledna po celý rok 2016 prezentována ve stejnojmenné degustační expozici v historickém sklepení valtického zámku. Mezi nejlepší patří v minulosti mnohokrát oceněné Chardonnay 2013 a Hibernal 2014 z nejvyšší řady Sanctus Victoria Templářských sklepů Čejkovice.

 

Mgr. Lukáš Lukáš, marketingový a obchodní ředitel Templářských sklepů Čejkovice, dodává: „Tato naše nejvyšší řada klade důraz na mimořádnou kvalitu vín od pěstování hroznů a sběru, přes zpracování až po uložení ve sklepě. Pečlivost se nám vyplácí, o čemž svědčí vysoká oblíbenost u zákazníků a mnohá česká i zahraniční ocenění řady Sanctus Victoria, která dlouhodobě potvrzují, že kvalita našich není náhodná."

 

Vychutnejte si originální a kvalitní templářská vína. Aktuální informace lze sledovat na Facebooku Templářských sklepů Čejkovice a na webových stránkách www.templarske-sklepy.cz, kde je možné vína i objednat. Chardonnay, 2013 Bílé víno suché, Pozdní sběr Charakteristika vína

 

Barva vína je světle olivová se slámovými odlesky. Vůně je vydatná, s projevem zralého žlutého ovoce, citrusových plodů, včelího vosku a nastupujícím medovým závěrem. Chuť je strukturovaná, vrstevnatá, naleznete zde tóny kandovaného ovoce a lískového oříšku. Dochuť vína je dlouhá se zřetelnou mineralitou. K vínu se doporučují ovocné saláty a kuřecí steak s broskví.

 

Technologie výroby Víno bylo vyrobeno šetrnými enologickými postupy. Lisování proběhlo po dvanáctihodinové chladné maceraci na slupce, ostře odkalený mošt byl zakvašen čistou kulturou vinných kvasinek a fermentován při teplotě 16 °C. Po ukončení alkoholového kvašení následovalo tříměsíční ležení vína na jemných kalech.

 

O soutěži a Salonu vín ČR

 

V úvodních kolech soutěže, hodnotících vína ve vinařských podoblastech velkopavlovické, mikulovské, slovácké a znojemské a z vinařské oblasti Čechy, bylo ze 1423 vzorků vybráno 703 nejlepších vín, která postoupila do prvního celostátního kola soutěže. Nejlepších 200 se následně probojovalo do 2. kola, z kterého vzešlo 100 nejlepších vín oceněných zlatou medailí Salonu vín České republiky, absolutní Šampion, vítěz kategorie a titul pro nejlepší kolekci Salonu vín – národní soutěž vín 2016. Ostatní vína, která se probojovala do finální dvoustovky a nezískala zlatou medaili, byla oceněna stříbrnou medailí za podmínky, že ve finálním kole získala min. 83 bodů ve stobodové stupnici.

 

Komise

 

V komisích soutěže každý rok zasedají naši nejlepší degustátoři, kteří jsou spolu s moderním počítačovým systémem, vícekolovým hodnocením a garancí Svazu vinařů ČR zárukou objektivity a výběru skutečně nejlepších vín z Moravy a Čech.

 

Důležitým a zcela zásadním atributem soutěže je požadavek na předchozí nalahvování přihlašované partie vína a odběr soutěžních vzorků přímo u výrobce vína organizátorem soutěže, který má právo na výběr libovolných 6 lahví z přihlašované partie.

 

Salon vín – národní soutěž vín je také jedna z mála soutěží, které systémově provádí kontrolní chemickou analýzu souladu deklarovaných a skutečných parametrů vína. Zároveň je Salon vín – národní soutěž vín suverénně nejpřísnější soutěž v České republice.