úterý 16. září 2014 0:00

Gurmánský tip: Továrna na iluze

Koncem srpna se v centru Prahy, v Břehové ulici, otevřela zajímavá restaurace s názvem Továrna na iluze, jejíž koncept navazuje na tradici elegantních podniků v meziválečné střední Evropě.

1 - exterir

Koncem srpna se v centru Prahy, v Břehové ulici, otevřela zajímavá restaurace s názvem Továrna na iluze, jejíž koncept navazuje na tradici elegantních podniků v meziválečné střední Evropě.

Základ tvoří tradiční česká kuchyně s pokrmy dle původních receptur z období první republiky. Jídelní lístek je doplněn o jídla moderní české gastronomie s cílem přizpůsobit se dnešnímu trendu odlehčení a odtučnění.

„ Rádi bychom hosty vzali cestou napříč časem a dopřáli jim co nejautentičtější atmosféru období první republiky jak po vizuální, tak hlavně po gourmet stránce. Pevně věřím, že nejen příznivci zmíněných hereckých legend si najdou cestu do naší Továrny na iluze,“ říká Marek Lefner, manager restaurace.

2 - interir

Interiér připomíná atmosférou eleganci a bezstarostnost filmů pro pamětníky. Na stěnách jsou zvěčněny herecké legendy, jakými byly Lída Baarová, Nataša Gollová, Adina Mandlová, Oldřich Nový, Hugo Haas nebo Vlasta Burian. Autory výtvarného řešení restaurace jsou ak. arch. Pavel Hřebecký a ak. mal. Jan Pištěk.

Zajímavostí v rámci menu jsou signature cocktaily, připravené dle dochovaných receptur oblíbených slavných českých filmových hvězd meziválečné éry s názvem Ďáblova milenka á la Lída Baarová, Bohém á la Hugo Haas, Kristián á la Oldřich Nový a mnoho dalších.

Šéfkuchařem restaurace je Petr Aubrecht s dlouholetými zkušenostmi v gastronomii.

VÝBĚR Z MENU:

Předkrmy
   Pražská šunka pečená v chlebu s hrubozrnnou hořčicí – 150 Kč

Hlavní jídlo 

   Guláš z qualivo býčka, tradiční špekové knedlíky, čerstvý strouhaný křen – 210 Kč 

Dezerty

5 - Domc mrkvov dortk s tvarohem

   Císařský trhanec s jablky a rozinkami – 80 Kč

   Tvarohové knedlíky se švestkovou omáčkou – 85 Kč

   Domácí mrkvový dortík s tvarohem – 90 Kč