neděle 3. duben 2016 0:00

Recept na Špenátové palačinky se sýrem feta a sušenými rajčaty

Pomalu se blíží jaro a tak jsme pro vás připravili pár lehkých receptů, které vás zaručeně okouzlí. Mimo jiné si můžete doma připravit Špenátové palačinky se sýrem feta a sušenými rajčaty nebo Mrkvový dort.

 

Špenátové palačinky

 

150 g jemných ovesných vloček Emco, 250 ml mléka,100 g čerstvého špenátu, 2 vejce, špetka soli.

Náplň: 250 g tvarohu, 100 g sýru Feta, sušená rajčata, slunečnicová semínka

 

Ovesné vločky zalijeme mlékem a necháme pár minut bobtnat. Přidáme sůl, vejce a špenát. Vše rozmixujeme na hladkou hmotu, dle potřeby přidáme mléko nebo vločky tak, aby vzniklo mírně husté těsto. Na středně rozpálenou pánev nalijeme přiměřené množství těsta, rozprostřeme po celé ploše pánve a smažíme po obou stranách. Palačinky potřeme směsí našlehaného tvarohu a sýru Feta, posypeme kousky sušených rajčat a sypeme slunečnicovými semínky. Zavineme, přepůlíme a podáváme.

 

Mrkvový dort

 

2 vejce, 200 g třtinového cukru, 1 lžička javorového sirupu, 200 ml řepkového oleje, 120 g polohrubé mouky, 40 g jemných ovesných vloček Emco (rozemletých),1 lžička jedlé sody, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva, špetka soli, 1 lžička mleté skořice, 230 g mrkve nahrubo nastrouhané, 70 g vlašských ořechů rozdrcených.

 

Na krém: 250 g sýru (Lučina, Philadelphia,..), šťáva z ½ citrónu, 1 lžička javorového sirupu, 250 g tvarohu, 200 ml smetany ke šlehání.

 

Vejce, cukr a javorový sirup vyšleháme. Přidáme suché přísady a olej, nakonec mrkev a ořechy. Nalijeme do vymazané nebo pečícím papírem vyložené dortové formy (menší průměr). Pečeme zhruba 1h na 175 °C. Všechny přísady na krém spojíme a vyšleháme. Dort necháme vychladnout, podélně rozpůlíme, natřeme 1/3 krému. Zbytkem krému natřeme celý dort. Necháme chladnout nejlépe do druhého dne, kdy se chutě pěkně rozleží.

 

Pomazánka s ovesnými vločkami

 

100 g Lučiny, 1 kedlubna, 100 g jemných ovesných vloček Emco, sůl a pepř na dochucení.

 

Rozmixujte Lučinu s na kostičky nakrájenou kedlubnou tyčovým mixérem do jemného krému, osolte, opepřete a postupně dle hustoty přidávejte ovesné vločky. Pomazánku můžete namazat na celozrnný chléb a dochutit pažitkou, medvědím česnekem nebo jarní cibulkou.

 

Špenátová polévka

 

500 g čerstvého nebo mraženého špenátu, 500 ml plnotučného mléka, 4 lžíce jemných ovesných vloček Emco, 3 lžíce řepkového oleje, 1 větší cibule, 4 stroužky česneku, smetana, parmezán, sůl, pepř.

 

Najemno nakrájenou cibuli osmahneme na rozpáleném oleji, přidáme česnek a ovesné vločky a restujeme dozlatova. Přidáme špenát, opět restujeme, zalijeme mlékem a 5 minut povaříme. Pak rozmixujeme ponorným mixérem, dochutíme solí a zjemníme smetanou. Podáváme s opečenými kostičkami bílého chleba a strouhaným parmezánem. Dle chuti opepříme.

 

Banánové muffiny s ovesnými vločkami, kokosem a mandlemi

 

150 g hladké mouky, 100 g jemných ovesných vloček Emco, 100 g cukru krupice, 2 větší banány, 2 vejce, 70 g másla, 1 menší bílý jogurt, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 150 g sekaných mandlí, 100 g kokosu, mandlové lupínky.

 

Nejprve rozmačkáme banány s bílým jogurtem (můžeme rozmixovat). Vyšleháme žloutky s cukrem krupice, vanilkovým cukrem a změklým máslem a vše smícháme s jogurtem a banánem. Přisypeme mouku smíchanou s rozmixovanými ovesnými vločkami a práškem do pečiva, mandle a kokos. Nakonec vmícháme sníh z bílků. Plníme do košíčků nebo formy na muffiny. Muffiny posypeme mandlovými lupínky, které lehce vmáčkneme do těsta. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut.