úterý 12. duben 2016 0:00

Svěží jarní menu v Hliněné baště

Hliněná bašta vítá jaro. Nové menu je připravené ve znamení svěží zeleniny, lahodného mladého masíčka, jemného chřestu, ředkviček a salátů. Hosté oblíbené průhonické restaurace zkušeného šéfkuchaře Hynka Vávry se mohou opět těšit na zpřístupněnou romantickou terasu, kde se bude servírovat kolekce typických jarních specialit.

V nabídce bude také králík pečený na bylinkách a servírovaný s glazírovanou karotkou a bramborovým pyré.

 

Vedle skvělého masa bude hrát velkou roli jarní zelenina. Hosté mohou vyzkoušet některý z jarních krémů, hráškový krém s čerstvou řeřichou či špená-tový krém s česnekem a bylinkovými krutónky. Dále se mohou těšit na špenáto-vou roládu s ricottou či na salát s polníčkem, ředkvičkami, křepelčím vejcem, ko-zím sýrem a šalotkovým vinegretem. Vegetariány jistě potěší i mrkvové placičky s řeřichovým salátkem a dipem z kozího sýru.

 

Jakmile začne chřestová sezóna, menu Hliněné bašty osvěží speciality z této le-gendární zeleniny. Nemůže chybět znamenitý chřestový krém s pancettou a parmazánem či klasika v podobě chřestu s holandskou omáčkou a vařeným bramborem. Ale tím nabídka chřestových specialit zdaleka nekončí, neboť na Baště se bude podávat také supreme z jarního kuřátka s pošírovaným chřestem a holandskou omáčkou, chřestové risotto či pečený quiche s chřestem a slaninou.

 

Na jídelním lístku zůstávají také oblíbené asijské variace, třeba kachna s chilli, kokosovým mlékem a curry či halibut s chilli-mango chutney a dýňovým pyré. Novinkou je pak mořský ďas pečený v bylinkách s pošírovanou jarní zeleninou nebo vepřová panenka se smržovou omáčkou a šťouchanými brambory s řeřichou.

 

Z bohatého výběru dezertů stojí za zkoušku slavný mrkvový dort s mascarpone či již legendární verze kreativně připravených cheesecaků. Velkým hitem jarní nabídky však budou i dezerty připravené z příjemně nakyslé rebarbory, ať už ve formě klasického koláče, tak třeba rebarborové želé ozdobené krémem z ricotty.

 

Restaurace sází na domácí produkty a drtivou většinu položek, včetně výborného pečiva, připravují zdejší kuchaři. V Hliněné baště se nepoužívají žádné polotova-ry, ale výhradně čerstvé suroviny. Vyhlášenou kuchyni doprovází široká nabídka kvalitních tuzemských i zahraničních vín.

 

Hliněná bašta v Průhonicích slouží svým hostům již déle než patnáct let a je zá-rukou skvělé kuchyně, příjemné obsluhy a působivého prostředí. Mohutné trámy staré tři století a nepálené cihly dávají celému prostoru příjemný rustikální ráz, za prosklenou stěnou slouží prostorná terasa s výhledem na romantický rybníček. V celém podniku navíc vládne mimořádně příjemná a pohodová atmosféra. V akváriu plavou živí humři, kteří patří mezi jednu z největších delikates na menu.

 

Po podlaze tiše našlapují kočky, na terase si dávají dostaveníčko ženy s kočárky a malými dětmi, mezi stoly nenápadně proplouvají číšníci a roznášejí výtečná jídla. Restaurace Hliněná bašta tak daleko více než tradiční českou hos-podu připomíná výletní hospůdky ve Francii či Itálii. Také proto si Hliněnou baštu oblíbili nejen místní, ale i cizinci trvale žijící v Česku.

 

www.hlinenabasta.cz