pátek 6. květen 2016 0:00

Recept: Mrkvový dort s rozinkami a Panna Cotta s kiwi

Připravte si sladké speciality BOHEMIA TOP Restaurant & Café sami doma! Máme pro vás dva speciální recepty na Mrkvový dort s rozinkami a na Smetanovou Panna Cottu s kiwi mátovou omáčkou.

 

Mrkvový dort s rozinkami

 

INGREDIENCE:

 

* 100g rozpuštěné Hery

* 300g moučkového cukru

* 60g medu

* 100g mandlových plátků

* 450g nastrouhané mrkve

* 250g hladké mouky

* 1 lžička mleté skořice

* Špetka soli

* 4 vejce

* 1 balíček kypřícího prášku

* rozinky

 

Na polevu:

 

* 1 zakysaná smetana

* cukr

* 1 vanilkový cukr

* kůra s šťáva z pomeranče

* špetka skořice

 

POSTUP:

 

1. Všechny suroviny na těsto smícháme dohromady a vytvoříme řidší těsto, které nalijeme do vymazané a vysypané formy.

 

2. Pečeme v předehřátě troubě na 165 °C přibližně 50-60 minut.

 

3. Zatím co nám dort chladne, ochutíme zakysanou smetanu cukrem, kůrou a šťávou z pomeranče a špetkou skořice.

 

4. Dort po vychladnutí potřeme polevou a můžeme podávat!

 

Smetanová Panna Cotta s kiwi mátovou omáčkou

 

INGREDIENCE:

 

* 500ml 33% smetany

* 400 ml polotučného mléka

* 150 g moučkového cukru

* vanilkový lusk (eventuálně vanilkový cukr)

* 2 balíčky plátkové želatiny

 

NA OMÁČKU:

* kiwi, mátové listy, cukr, citrónová šťáva, lžička vanilkového pudinku

 

POSTUP:

1. Želatinu namočíme do studené vody.

 

2. Smetanu, mléko a cukr s vanilkou zahřejeme na 65°C. (Nesmíme přivést k varu, po vychladnutí by se nám na vrchu dezertu vytvořil škraloup).

 

3. Do zahřívané směsi přidáme okapanou želatinu a mícháme, dokud se vše nerozpustí a nespojí. Směs přelijeme do malých skleniček či pohárků a dáme vychladit/ztuhnout do lednice.

 

Jak na omáčku:

 

1. Oloupané kiwi nahrubo nastrouháme a společně s cukrem a pokrájenými mátovými listy přivedeme k varu. Povaříme 2 minuty.

 

2. Lžičku vanilkového pudinku rozmíchaného se dvěma lžícemi vody, přidáme k omáčce a znovu přivedeme k varu. Ihned poté omáčku stáhneme z plotny, rozmixujeme a ochutíme citrónovou šťávou.

 

PannaCottu před podáváním zalijeme omáčkou a můžeme ještě dozdobit nastrouhanou čokoládou.