Mrkvový dort s rozinkami
INGREDIENCE:
* 100g rozpuštěné Hery
* 300g moučkového cukru
* 60g medu
* 100g mandlových plátků
* 450g nastrouhané mrkve
* 250g hladké mouky
* 1 lžička mleté skořice
* Špetka soli
* 4 vejce
* 1 balíček kypřícího prášku
* rozinky
Na polevu:
* 1 zakysaná smetana
* cukr
* 1 vanilkový cukr
* kůra s šťáva z pomeranče
* špetka skořice
POSTUP:
1. Všechny suroviny na těsto smícháme dohromady a vytvoříme řidší těsto, které nalijeme do vymazané a vysypané formy.
2. Pečeme v předehřátě troubě na 165 °C přibližně 50-60 minut.
3. Zatím co nám dort chladne, ochutíme zakysanou smetanu cukrem, kůrou a šťávou z pomeranče a špetkou skořice.
4. Dort po vychladnutí potřeme polevou a můžeme podávat!
Smetanová Panna Cotta s kiwi mátovou omáčkou
INGREDIENCE:
* 500ml 33% smetany
* 400 ml polotučného mléka
* 150 g moučkového cukru
* vanilkový lusk (eventuálně vanilkový cukr)
* 2 balíčky plátkové želatiny
NA OMÁČKU:
* kiwi, mátové listy, cukr, citrónová šťáva, lžička vanilkového pudinku
POSTUP:
1. Želatinu namočíme do studené vody.
2. Smetanu, mléko a cukr s vanilkou zahřejeme na 65°C. (Nesmíme přivést k varu, po vychladnutí by se nám na vrchu dezertu vytvořil škraloup).
3. Do zahřívané směsi přidáme okapanou želatinu a mícháme, dokud se vše nerozpustí a nespojí. Směs přelijeme do malých skleniček či pohárků a dáme vychladit/ztuhnout do lednice.
Jak na omáčku:
1. Oloupané kiwi nahrubo nastrouháme a společně s cukrem a pokrájenými mátovými listy přivedeme k varu. Povaříme 2 minuty.
2. Lžičku vanilkového pudinku rozmíchaného se dvěma lžícemi vody, přidáme k omáčce a znovu přivedeme k varu. Ihned poté omáčku stáhneme z plotny, rozmixujeme a ochutíme citrónovou šťávou.
PannaCottu před podáváním zalijeme omáčkou a můžeme ještě dozdobit nastrouhanou čokoládou.