středa 15. červen 2016 0:00

Co je ketodieta?

Ketodieta je šitá na míru především pro ty, kteří potřebují shodit větší množství kilogramů. Obecné pravidlo zní, že pokud se hubne zdravě, měl by člověk shodit max. 1 kg týdně. Jak je to ale u obézních lidí? Kolik mohou s ketodietou zhubnout týdně? A kolik mohou zhubnout maximálně po skončení celého programu?

Každé tělo funguje velmi individuálně, proto nelze nikdy dopředu říct, jakou rychlostí bude hubnutí probíhat a o kolik kilogramů se za danou dobu váha sníží. Hodně záleží také na tom, jaká je startovací hmotnost. Čím větší obezita, tím rychleji může hubnutí probíhat, tzn. úbytek hmotnosti se může pohybovat v rozmezí 0,5 až 2,5 kilogramu za týden.

 

Rozhovor s MUDr. Ivanou Tůmovou

 

Proč byste jako odborník doporučila lidem ketodietu a v čem je podle vás její největší plus? (Proč jste se rozhodla spolupracovat s KetoDiet?).

 

Ketodieta představuje celkem rychlý a velmi účinný způsob hubnutí. Největší výhodou je redukce tělesné hmotnosti převážně na úkor tukové tkáně při zachování svalové hmoty, bez pocitu hladu. Samozřejmě, že nejzdravějším způsobem hubnutí je zvýšení energetického výdeje, tzn. zvýšení pohybové aktivity. Tato změna se ale ne každému povede nastolit a hlavně vzhledem k pomalejšímu viditelnému efektu, udržet. KetoDiet tak může pomoci celý proces změny k zdravějšímu životnímu stylu nastartovat. Vhodná je především pro lidi trpící nadváhou, obezitou, vysokou hladinou cholesterolu a triacylglycerolů, vysokým tlakem. Jídla jsou přesně vyvážená k nastolení hubnutí, jednoduchá na přípravu, kterou zvládne opravdu každý.

 

Účinný způsob, jak zhubnout, je výrazné omezení sacharidů, i ty ale naše tělo potřebuje. Jakým způsobem můžeme chutě na sacharidové bomby a na sladké při hubnutí nahradit?

 

Vzhledem k vyváženému, minimálnímu podílu cukru, který proteinová jídla KetoDiet obsahují, nekolísá hladina cukru v krvi nahoru a dolu v závislosti na tom, jak velké množství sacharidů jsme v jídle přijali a jak vysoký glykemický index jídla měla, vymizí tedy i chutě na sladké. A pokud by přece jen nějaké chutě přišly, ketodieta nabízí celou řadu „sladkých" jídel se zcela minimálním obsahem cukru. Takže máme pocit, že mlsáme, ale hubnutí to nijak neovlivní.

 

Ketodieta i jiné diety v mnohých vyvolávají obavy z jojo efektu, který obvykle útočí po skončení programu. Co je podle vás nejčastější příčinou takového selhání a kterých jedinců se to nejčastěji týká?

 

Jojo efekt se týká především těch, kteří v průběhu diety nepochopí, že je třeba změnit myšlení a přehodnotit své dosavadní stravovací návyky. Ketodieta je pouze prostředkem k redukci tělesné hmotnosti, nikoliv cílem, jímž je právě úprava stravovacích návyků, vyvážené přirozené zdravé stravování. Vrátím-li se ke starým stravovacím návykům po ukončení diety, a dlouhodobě se opět špatně stravuji, k jojo efektu bezpochyby dojde. Proteinová dieta nám může jen pomoci celý proces změny nastartovat.

 

Mnoho dietářů má po úspěšném shození kil potřebu se takzvaně „odměnit", a tak se znovu pustí do konzumace toho, co si museli několik týdnů či měsíců odpírat. Podle některých odborníků je to tím, že tělo je po skončení diety „vyhládlé" (u ketodiety především po sacharidech). Není to ale spíše psychologická věc? Jak se mohou lidé jojo efektu ubránit?

 

Neřekla bych, že je tělo vyhládlé po sacharidech. Naše tělo tolik sacharidů k tomu, aby dobře fungovalo, nepotřebuje. Samozřejmě jsou důležité a my se jim zcela nevyhýbáme, ovšem pokud se dietáři po ukončení diety pustí do konzumace toho, co si odpírali, je to známka toho, že nepochopili podstatu celého procesu, a tou je trvalá změna životního stylu, myšlení. V průběhu proteinové diety se zařazují sacharidy do jídelníčku postupně, aby se tělo naučilo s nimi opět pracovat.

 

Jídlo i hubnutí jak známo dost úzce souvisí také s psychikou. Existuje větší selhání při dietách a zdravém životním stylu u lidí se zvýšenou stresovou zátěží?

 

Pozitivní přístup k věci velmi pozitivně ovlivní i výsledek. Pokud si budu říkat, že na mě to nikdy nebude fungovat, že se mi to nikdy stejně nepodaří, tak je pravděpodobnost, že budu úspěšně hubnout, a požadovanou váhu si udržím, velmi malá. Může se zdát, že není ideální začínat se zásadní změnou životosprávy v období velké stresové zátěže, ale pokud se mi podaří změnit stravovací návyky, budu se cítit fyzicky i psychicky lépe, což se automaticky projeví i lepší schopností zvládat zvýšenou stresovou zátěž.

 

Blíží se léto a s ním i plavková sezóna. Lidé začínají přemýšlet, jak do té doby zhubnout. Co by měl být úplně první krok, než se do toho pustí?

 

Ideálně by se měl každý zamyslet, co vlastně od hubnutí očekává, stanovit si jasný cíl. Tzn. jak velkou redukci hmotnosti skutečně potřebuje a co je pro trvalejší udržení si této hmotnosti ochoten udělat, změnit. Pokud zůstane pouze u myšlenky, že by měl/a zhubnout, není to cíl, ale přání. A to se mnohem hůře plní. Pokud si stanovíme cíl, pak už zbývá jen vybrat si způsob, jak ho dosáhnout. To, co vyhovuje jednomu, nemusí vyhovovat druhému. Naštěstí existuje mnoho způsobů a je na každém, jaký si vybere. Ketodieta je jednou z možností, prostředkem, k dosažení stanoveného cíle.

 

KetoDiet nedávno na trh uvedla novinku s názvem Carnosine Regenerace, který obsahuje přirozenou látku karnosin. Proč je právě karnosin pro lidské tělo během hubnutí i po něm tolik důležitý?

 

Karnosin je látka, která se skládá ze dvou aminokyselin. V našem těle se přirozeně nachází v kosterních svalech, srdci a mozku. Komplexně působí jako velmi silný antioxidant, který bojuje s volnými radikály a tím jim zabraňuje v poškozování organismu. A to nejen preventivně, ale umí také opravit buňky, které již byly poškozeny.

 

Vědci považují karnosin za látku dlouhověkosti. Pozitivně působí mj. při diabetu, přispívá ke snížení hladiny cholesterolu, zvyšuje pružnost cév a snižuje vysoký krevní tlak. A to je jen krátký výčet onemocnění, kterými obézní lidé zpravidla trpí. Může tak při hubnutí pomoci pozitivně ovlivnit stav našeho organismu.

 

Ketodieta je vhodná především pro opravdové tlouštíky, ti ale nejsou většinou schopni vykonávat větší fyzickou aktivitu (kterou vlastně první fáze programu ani nezahrnuje), nehrozí tedy riziko, že se po skončení programu a úspěšné redukci hmotnosti budou potýkat i s povislou kůží?

 

Povislá kůže je spíš otázkou genetické dispozice. Někdo je na tom lépe, jiný hůře. To je stejné jako po těhotenství. Některé ženy trápí povislá kůže na břiše, na jiných není vůbec poznat, že byly kdy těhotné. Samozřejmě je ideální, když se ke zdravému udržovacímu jídelníčku přidá i pohyb. Ne každý ale i díky svému zdravotnímu stavu pohyb zařadit může. Produkty KetoDiet jsou proto obohacené i o omega 3 nenasycené mastné kyseliny, které přispívají k udržení elasticity pokožky.

 

S jakými sporty doporučujete lidem začít, pakliže nikdy v životě necvičili? Kolik hodin týdně?

 

Toto je velmi individuální. Každý by si měl najít takovou aktivitu, která mu bude dělat radost, bude ho bavit. Jedině tak u ní může zůstat dlouhodobě. Nejjednodušší a nejméně náročná je obyčejná chůze. V dnešní době existuje mnoho aplikací, které Vám počítají kroky, které za den ujdete. Ideální je, když se dostanete na 10 tisíc kroků denně. Najít si příležitost, jak zvýšit denní energetický výdej, můžete vždy, např. můžete vystoupit o zastávku dříve z MHD, nepoužívat výtah atd.