pátek 21. říjen 2016 0:00

Jak poznat opravdu dobrou kávu?

Podniky prodávající kávu, rostou jako houby po dešti. Liší se v mnoha aspektech. Začneme-li názvem, setkáváme se s označením kavárna či bistro. Kavárny jsou klasická místa uctívající kávu jako symbol koncentrace, setkávání a osobité vůně. Bistra mají moderní nádech, plné lidí, kterým poskytují přístřeší při volnějších povolání.

Interiéry jsou také různých stylů a formací. Můžeme si zajít posedět do teplé, útulné místnosti nebo do chladně a čistě světlého pokoje s dřevěnými doplňky. Meze se nekladou prostorům, osvětlení ani detailům.

 

S kávou je to podobné. Rozdíly jsou obrovské. Samotný kávovník je ovoce, který v sobě skrývá tajemný potenciál. Plody, které nese se nazývají kávové třešně. Pěstují se v tropických a subtropických oblastech po celém světě. Kávovníky jako rostliny a rostou ve dvojí podobě, buď jako arabica (vysoko v horách, pomaleji a plody jsou drobné) nebo jako robusta (nižší polohy, rychle a plody jsou velké). Při tomto srovnání je jasné, že cenový a chuťový rozdíl obou odrůd kávovníku bude markantní. Arabica je silná a dražší, robusta je méně intenzivní a levnější.

 

Dalším rozdílem je stupeň pražení. V poslední době se stává trendem nižší stupeň, to znamená, že zelené zrno je praženo minimálně a jeho přírodní barva jen trošku vybledne. Co se týká chutě, je ještě plná ovocné acidity. Naopak delší pražení, které je již staletí používáno, vede k tmavé barvě zrna. Čím tmavší, tím hořčejší káva je. Ještě přívlastek Blend nebo Single Origin. Blend je směs z více plantáží, ať už se jedná o arabicu nebo robustu, oproti tomu single origin jsou plody získané z jedné plantáže.

 

Je to tedy o samotných kávových třešních, stupních pražení a umění kávu připravovat. V neposlední řadě záleží na každém milovníkovi kávy, jakou chuť upřednostní.

 

 Kávu s přívlastkem single origin nabízí pod značkou Nero ve svých prodejnách například společnost Datart.