úterý 1. listopad 2016 0:00

Speciální cheesecake a cupcaky

Pečení cukroví a zdobení vánočního stromu jsou tradice, které dodržují lidé o Vánocích nejvíce. Připravili jsme pro vás recepty na vánoční dobroty, které jsou velice snadné, takže je případně zvládnete i se svými dětmi.

Vánoční cheesecake

 

Korpus: sušenky Emco Digestive Originál 200 g, máslo 70 g

Náplň:

300 g mascarpone

300 g jemného tvarohu nebo Lučiny

250 ml zakysané smetany

3 vejce

200 g moučkového cukru

1 vanilkového cukru

šťáva z poloviny citronu

 

Sušenky rozdrtíme a vmícháme do rozpuštěného másla. Směs namačkáme do kulaté otevírací formy na dort se dnem vyloženým pečícím papírem. Dáme na 10 minut do trouby vyhřáté na 180 °C.

 

Smícháme mascarpone, tvaroh (případně Lučinu), zakysanou smetanu, moučkový cukr, vanilkový cukr, vejce a citronovou šťávu. Tuto směs nalijeme na upečený sušenkový základ. Dáme do trouby a pečeme cca 30 minut (troubu během pečení neotevíráme). Zkontrolujeme, zda jsou okraje dortu pevné, uprostřed by se měl třást jako puding. Dort necháme vychladnout v otevřené troubě, následně dáme na pár hodin chladit do lednice. Hotový dort zdobíme dle příležitosti a preferencí svých chutí.

 

Ovesné muffiny s banánem a čokoládou

 

240 g bílého jogurtu

2 zralé banány (rozmačkané)

2 vejce

180 g jemných ovesných vloček Emco

50 g třtinového cukru

1 ½ ČL prášku do pečiva

½ ČL sody

špetka soli

100 g mléčné čokolády (nasekané nadrobno)

plátky mandlí

 

Ovesné vločky rozmixujeme najemno, smícháme s práškem do pečiva, jedlou sodou a solí. Promícháme. Ve druhé míse ušleháme cukr s banány a jogurtem. Nalijeme do směsi s ovesnými vločkami a dobře promícháme. Nakonec vmícháme čokoládu. Těsto rovnoměrně rozdělíme do připravených košíčků (formy na muffiny), posypeme mandlemi a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C cca 18 minut. Vychladlé muffiny zdobíme dle příležitosti.

 

Ovesné sušenky

 

1 hrnek (cca 250 ml) jemných ovesných vloček Emco

1 hrnek hladké mouky (případně špaldové)

½ hrnku třtinového cukru

½ hrnku strouhaných vlašských ořechů

130 g másla

3 lžíce medu nebo javorového sirupu

2 lžíce vody

1 ½ ČL jedlé sody

Špetka skořice

 

V míse smícháme ovesné vločky, prosátou mouku, cukr, skořici a ořechy. V malém hrnci rozehřejeme máslo spolu s medem (javorovým sirupem). V horké vodě rozmícháme jedlou sodu a přidáme k rozehřátému máslu. Máslovou směs nalijeme k suché vločkové směsi a dobře promícháme.

 

Lžičkou tvarujeme malé hromádky nebo vykrajujeme různé tvary z vyválené placky, klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 150 °C cca 15-20 minut. Necháme vychladnout a skladujeme ve vzduchotěsné nádobě.