Hodnocení probíhalo v několika kategoriích, absolutním vítězem se stal Čestr.
Pražská restaurace Čestr Ambiente si odnesla nejen celkové vítězství, ale také první cenu v kategorii TOP Kuchař. Zásadní podíl na vítězství má šéfkuchař Pavel Straka. „ Jsem rád, že mohu pracovat s českými surovinami a dodavateli. Ocenění patří i jim a také všem mým kolegům z Čestru.“ řekl po vyhlášení Pavel Straka. A jak to dopadlo v dalších kategoriích?
V kategorii TOP Česká je podle uživatelů nejlepší Babiččina zahrada z Průhonic, která je vyhlášená svojí prvorepublikovou kuchyní.
První cenu za TOP prostředí získala Středověká krčma Dětenice.
Vítězem TOP Servisu se stal brněnský Restaurant Pavillon.
Skokanem roku a zároveň vítězem v kategorii TOP Vegetariánská byl vyhlášen Etnosvět.
Nejlepší hamburgery dle účastníků ankety dělají kuchaři v Meat & Greet Burgerhouse a získali proto první cenu v kategorii TOP Burgrárna.
Jako TOP Mimopražská získal nejvíce hlasů Bílý Mlýn z Liberce.
Dále byly vyhlášeny i restaurace TOP Kraje, kde první místa získaly již výše jmenované restaurace Čestr (Praha), Babiččina zahrada (Středočeský kraj), Bílý Mlýn (Liberecký kraj), Středověká krčma Dětenice (Královéhradecký kraj) a dále Bistro Magdalene z Českých Budějovic (Jihočeský kraj), Hospůdka u Štěpána (Vojetice, Plzeňský kraj), Medité (Mariánské Lázně, Karlovarský kraj), EL Toro Most (Ústecký kraj), Cartellone (Pardubice, Pardubický kraj), Buena Vista (Jihlava, Kraj Vysočina), U Starýho Billa (Brno, Jihomoravský kraj), U Labutě (Přerov, Olomoucký kraj), U Johana (Zlín, Zlínský kraj) a Restaurant Zámek Zábřeh (Moravskoslezský kraj).
Slavnostním vyhlášením provázel moderátor Libor Bouček, který po skončení oficiálního programu pozval všechny hosty, aby ochutnali ukázky z menu přeních restaurací. Na slavnostním rautu bylo opravdu z čeho vybírat – grilovaná žebírka, jelení gulášek, suši, krevety i jiné mořské potvůrky, hamburgery, pochoutky ryze vegetariánské a mnoho dalších lahůdek.
Připíjelo se Bohemia Sektem, popíjela se výborná vína z Moravy, Itálie či Španělska, pivo a kvalitní voda od partnera ankety Restu – minerálka Mattoni. Mezi hosty, kteří ocenili umění přítomných kuchařů, patřila i populární zpěvačka Petra Janů nebo tanečnice a herečka Anife Ismet Vyskočilová.
Galavečer Restaurace roku 2016 se opravdu vydařil a na příštím – čtvrtém ročníku se můžete podílet i vy hlasováním na Restu. cz.