úterý 6. prosinec 2016 0:00

To je kouzlo nepečeného cukroví, které pohladí chuťové pohárky, je hotové snadno, rychle a navíc se spoustou zábavy i pro děti

O tom, že cukroví na vánoční stůl patří, asi nikdo nepochybuje. Má to ale několik háčků. Někoho děsí nezdravé ingredience, jako tuky, bílá mouka nebo hromady cukru. Někdo řeší, kde vzít na výrobu vánočních dobrot čas, když v prosinci obvykle bývá nejvíc práce v zaměstnání a doma navíc čekají děti, kterým je potřeba se věnovat, přichystat dárky, vyzdobit byt a připravit spoustu dalších nezbytností.

Všechny tyhle potíže můžete snadno překonat, když se pustíte do výroby nepečeného cukroví ze sladkých kuskusů. Bude to rychlé, zdravé, užijete si spoustu Legrac(i)e se svými dětmi a po Vánocích vás navíc nebude čekat žádná dieta.

 

„Vánoce jsou mimořádně kouzelná, ale pro většinu hospodyněk také mimořádně náročná doba. Často přemýšlíme, jak zabavit děti, aby se nám nepletly pod nohy při generálním úklidu nebo neobjevily dobře schované dárky. Nejlepší je zapojit je do práce a proč ne právě do výroby nepečeného cukroví. Zvládnou to opravdu i ty nejmenší, klidně dvou nebo tříleté," popisuje kouzlo nepečeného cukroví Simona Hošnová, zakladatelka značky LeGracie, která stojí za recepturami jednotlivých pokrmů.

 

Všichni asi známe situaci, kdy děti škemrají, aby se mohly do výroby cukroví také zapojit, ale pak je to za pár minut omrzí. Co s tím? K tvoření nepečených dobrot od LeGracie pozvěte jejich kamarády ze školky nebo ze školy. Vaše kuchyň bude plná smíchu a překřikování, budou se předhánět, kdo ukoulí, slepí a ozdobí více kousků, a pak se nadšeně svými výtvory pochlubí třeba na školní besídce nebo mikulášské.

 

Základní ingrediencí cukroví jsou dva sladké kuskusy od LeGracie – Kus Štrúdlu se sušenými jablky, skořicí a ořechy a Sladké omámení se sušenými hruškami, mandlemi a chia semínky. Pak už stačí přidat jen různé druhy ořechů nebo ovoce či čokoládu a během několika minut vykouzlíte vánoční špičky, koule „Rafaelo" nebo nepečení štrúdl a nemusíte na to být žádní cukráři.

 

Na rozdíl od výroby běžného cukroví není v tomhle případě třeba několik týdnů čekat až někde v chladu zvláční. Právě naopak, do jeho výroby je nejlepší se pustit jen dva tři dny před Vánoci, ale zvládnete to s přehledem i na Štědrý den dopoledne. Měkké bude okamžitě. Konec konců není třeba ani čekat na svátky. Můžete si výrobu nepečeného cukroví z kuskusu vyzkoušet už teď na podzim, třeba když se ohlásí nečekaná návštěva. Nejspíš neuvěří, že ty božské laskominy na talíři jsou vyrobené z kuskusu a docela jistě brzy přijde zas.

 

Nepečené cukroví od LeGracie udělá radost nejen vytíženým rodinám, ale také milovníkům zdravé stravy, kteří ani o Vánocích nechtějí hřešit pojídáním tradičního cukroví plného cukru a tuku. Netradiční cukroví je ale docela jiné. „V našich receptech není ani kousek přidaného tuku a sladkou chuť dodáme našim dobrotám výhradně pomocí přírodních sladidel. Podle chuti a preferencí můžeme použít med, javorový či agávový sirup nebo kokosový cukr," vysvětluje Simona Hošnová. Na těchto cukrátkách si tak s radostí pochutná i tchýně na dietě nebo kamarádka v tréninku.

 

Jak na to?

 

Přinášíme tipy na osm druhů nepečeného cukroví. Ingredience vystačí pro čtyřčlennou rodinu, jeho výroba nezabere více než tři hodiny a je to hračka i pro děti. Všechny dobroty doporučujeme spotřebovat do pěti dní. Nejspíš ale zmizí ještě dřív.

 

Vyrobili jsme :

- vánoční špička s kešu ořechy

- koule „Rafaelo"

- koule „Bounty"

- koule „Amareto"

- ořechová koule

- arabská koule se sezamem a datlí

- arabská koule s pekanovými ořechy a semínky

- vánoční nepečený mini štrúdl

 

Z jednoho balení sladkého kuskusu uděláte cca 60 ks nepečeného cukroví. Oba kuskusy (Kus – Štrúdlu a Sladké omámení ) pouze zalijte 0,5 l vroucí vody a nechte 7 minut odstát pod pokličkou. Po zchladnutí máme vždy vytvořenu základní hmotu ke každému cukroví.

 

Vánoční špička s kešu ořechy

 

1 ks Sladké omámení

100 g drcených kešu ořechů

Kokosový cukr (dle chuti nebo jiný způsob slazení)

Dětské piškoty

Meruňkový džem

Čokoláda na vaření

Otevírací formičku na vosí hnízda

 

Sladké omámení vysypte do mísy a přelijte 0,5 l vroucí vody. Po 7 minutách nechte vychladnout. Vlažný kuskus oslaďte dle chuti a přidejte všechny drcené kešu ořechy. Hmotu zpracujte a plňte jí formičky na vosí hnízda. Formičky není třeba ničím vymazávat ani vysypávat, připravená hmota jde krásně vyklopit. Každou špičku spojte meruňkových džemem s dětským piškotem a polijte nebo namočte do rozpuštěné hořké čokolády.

 

Koule „Rafaelo"

1 ks Sladké omámení

200 g strouhaný kokos

50 g drcených mandlí

Kokosový cukr (dle chuti nebo jiný způsob slazení )

Papírové košíčky

 

Sladké omámení vysypte do mísy a přelijte 0,5 l vroucí vody. Po 7 minutách nechte vychladnout. Vlažný kuskus oslaďte dle chuti a přidejte 150 g strouhaného kokosu a 50 g drcených mandlí. Hmotu zpracujte a tvořte z ní kuličky, které obalte ve zbylém kokosu. Každou kuličku uložte do papírového košíčku.

 

Koule „Bounty"

1 ks Sladké omámení

250 g strouhaný kokos

Med – dle chuti

Čokoláda na vaření

Papírové košíčky

 

Sladké omámení vysypte do mísy a přelijte 0,5 l vroucí vody. Po 7 minutách nechte vychladnout. Vlažný kuskus oslaďte medem dle chuti a přidejte 200 g strouhaného kokosu. Hmotu zpracujte a tvořte z ní kuličky, které obalte ve zbylém kokosu. Každou kuličku z jedné poloviny namočte do hořké čokolády a uložte do papírového košíčku.

 

Koule „ Amareto"

1 ks Sladké omámení

100 g drcených mandlí

Kokosový cukr (dle chuti nebo jiný způsob slazení )

Mandlové aroma

Celé loupané mandle

Papírové košíčky

 

Sladké omámení vysypte do mísy a přelijte 0,5 l vroucí vody. Po 7 minutách nechte vychladnout. Vlažný kuskus oslaďte dle chuti a přidejte 100 g drcených mandlí a 2 čajové lžičky mandlového aroma. Hmotu zpracujte a tvořte z ní kuličky, doprostřed každé opatrně zapíchněte celou loupanou mandli. Každou kuličku uložte do papírového košíčku.

 

Ořechová koule

1 ks Kus- Štrúdlu

150 g drcených vlašských ořechů

Med (dle chuti nebo jiný způsob slazení )

Papírové košíčky

 

Kus – Štrúdlu vysypte do mísy a přelijte 0,5 l vroucí vody. Po 7 minutách nechte vychladnout. Vlažný kuskus oslaďte dle chuti a přidejte 100 g drcených vlašských ořechů. Hmotu zpracujte a tvořte z ní kuličky, které obalte ve zbytku drcených vlašských ořechů. Každou kuličku uložte do papírového košíčku.

 

Arabská koule se sezamem a datlí

1 ks Kus- Štrúdlu

100 g sezamových semínek

50 g drcených vlašských ořechů

Vypeckované datle

Med (dle chuti nebo jiný způsob slazení )

Papírové košíčky

 

Kus – Štrúdlu vysypte do mísy a přelijte 0,5 l vroucí vody. Po 7 minutách nechte vychladnout. Na suché pánvi opražte sezamová semínka. Vypeckované datle rozkrájejte na kousky velké cca 1 cm. Vlažný kuskus oslaďte dle chuti a přidejte 50 g drcených vlašských ořechů a 50 g sezamových semínek. Hmotu zpracujte a tvořte z ní kuličky. Doprostřed každé kuličky zapracujte kousek datle a každou kuličku obalte ve zbylém sezamu a uložte do papírového košíčku.

 

Arabská koule s pekanovými ořechy a semínky

1 ks Kus- Štrúdlu

100 g směsi dýňových a slunečnicových semínek

100 g drcených pekanových ořechů

Med (dle chuti nebo jiný způsob slazení)

Papírové košíčky

 

Kus – Štrúdlu vysypte do mísy a přelijte 0,5 l vroucí vody. Po 7 minutách nechte vychladnout. Na suché pánvi opražte nasekaná dýňová a slunečnicová semínka. Pekanové ořechy nejprve krátce opražte na suché pánvi a následně rozdrťte. Vlažný kuskus oslaďte dle chuti a přidejte 50 g směsi sekaných semínek a 100 g drcených pekanových ořechů. Hmotu

zpracujte a tvořte z ní kuličky, které obalujte ve směsi sekaných semínek. Při obalování na kuličky lehce přitlačte, protože semínka nemají tak dobrou přilnavost jako např. sezam. Každou kuličku uložte do papírového košíčku.

 

Nepečený vánoční mini štrúdl

1 ks Kus- Štrúdlu

50 g sekaných vlašských ořechů

50 g rozinek

rum

Med (dle chuti nebo jiný způsob slazení)

Moučkový cukr na ozdobu

Papírové košíčky

 

Kus – Štrúdlu vysypte do mísy a přelijte 0,5 l vroucí vody. Po 7 minutách nechte vychladnout. Rozinky namočte v rumu. Vlažný kuskus oslaďte dle chuti a přidejte 40 g drcených vlašských ořechů namočené rozinky. Hmotu zpracujte a tvořte z ní malé „nohy" štrúdlu (2 – 3 ks), které navrch posypte zbytkem ořechů. Štrúdl nechte vychladnout, poté krájejte na plátky, které posypejte při servírování moučkovým cukrem.

 

LeGracie

Ryze česká značka z jihočeského Tábora, která spadá pod rodinnou firmu Bellinni. Vyrábí potraviny, které udělají z každého kuchařskou hvězdu. Cílem je připravit takové jídlo, které bude kvalitní, chutné a cenově dostupné, a všechny ingredience budou připraveny v jednom balíčku. K vaření je pak potřeba jen vody, soli, olivového oleje nebo másla.

 

LeGracie nabízí pět řad výrobků – italské polévky, řadu rizot benátské masky, špaldota, středomořské kuskusy a řadu pokrmů pro snídaně, svačiny či jako dezert. Díky své chutnosti, jednoduchosti a snadné dostupnosti si získali velmi rychle desetitisíce fanoušků. Oblíbili si je manažeři, maminky, studenti, kulinářští nováčci i profesionální kuchaři.

LeGracie, česká značka, která vyrábí své pokrmy s láskou.

 

Soutěž:

 

Vyhrajte balení LeGracie. Stačí jen správně odpovědět na naši soutěžní otázku a mít štěstí:

 

Kde se dají koupit výrobky LeGracie?

 

Správnou odpověď posílejte na emailovou adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. do 20. 12. 2016 s uvedením vaší odpovědi, jména a příjmení, emailové adresy a telefonního čísla.

 

Do předmětu emailu nezapomeňte uvést "LeGracie".