středa 14. prosinec 2016 0:00

Tipy na zdravé recepty

Vstup do Nového roku se pro mnohé vyznačuje řadou předsevzetí. Pro někoho taková předsevzetí znamenají najít si novou práci, pro jiné strávit více času s blízkými a pro mnohé slib začít žít zdravěji, více sportovat a tomu přizpůsobit i svůj jídelníček. Mlékárna Valašské Meziříčí uzavřela spolupráci s mladým talentovaným sportovcem Jiřím Sýkorou, který podporuje zdravý způsob života.

K tomu nyní Mlékárna Valašské Meziříčí přináší dva vyvážené a lehké recepty za použití Bílého jogurtu z Valašska. Tyto pokrmy jsou vhodné jak pro snídaní, tak i svačinku.

 

Lehké fitness lívanečky

 

Použité suroviny:

10 vaječných bílků

50 g ovesných vloček (jemně drcené)

40 g rýžové mouky (pokud možno instantní)

1/2 dl vlažné vody

mletá skořice na dochucení

umělé sladidlo nebo med

Bílý jogurt z Valašska (Mlékárna Valašské Meziříčí)

Topik

 

Postup přípravy:

 

Nejprve si nachystáme bílky, které dáme do mixéru. Postupně přidáme rýžovou mouku, ovesné vločky, trochu skořice a mixujeme - mixér nevypínáme a po chvilce přidáme 1/2 dl vlažné vody a umělé sladidlo nebo med. Vše mixujeme max. 3-5 minut. Připravená hmota musí být nadýchané a jemně napěněné – hustá stejně jako u klasických lívanců.

 

Jakmile máme těsto připravené, nachystáme si pánvičku, rozpálíme a až je dno dostatečně zahřáté, tak postupně lijeme na pánvičku malé množství těsta, tak aby nám tvořilo kulaté lívanečky o průměru asi 8-10 cm.

 

Jakmile máme lívanečky připravené můžeme začít s finální úpravou. Nesmíme zapomínat, že „oči jí první“, takže čím lépe bude vypadat finální úprava, tím nám bude i více chutnat. Fantazii se meze nekladou. V našem případě použijeme Bílý jogurt z Valašska, dozdobíme ovocem a můžeme podávat. Lívanečky si můžete dopřát během celého dne a nemusíte mít výčitky svědomí. Jsou vhodné nejen pro vydatnou snídaní, ale i chutnou svačinku.

 

Jogurtové smoothie

 

Použité suroviny:

100 g čerstvého nebo mraženého lesního ovoce případně můžeme použít jiné

100 ml polotučného mléka

1 kelímek Bílého jogurtu z Valašska (Mlékárna Valašské Meziříčí)

1 polévková lžíce medu

 

Postup přípravy:

 

Borůvky nebo jiné ovoce, mléko, jogurt i med dáme do smoothie makeru a mixujeme, dokud nám nevznikne krásně hladká a jemná tekutina. Pokud chceme, aby bylo smoothie při podávání studené a osvěžující, necháme borůvky zamrazit v mrazničce a jogurt s mlékem vychladit v lednici.