úterý 20. prosinec 2016 0:00

Netradiční sváteční recepty z mléka a mléčných výrobků

Přemýšlíte, jakými dobrotami obohatíte letos váš sváteční stůl? Stará dobrá klasika v podobě hutné české kuchyně se k tomuto ročnímu období sice hodí, ale proč nezkusit něco netradičního? Můžete se inspirovat šéfkuchařem Michalem Nikodémem, který si v rámci projektu na podporu konzumace mléka a mléčných výrobků Bílé plus pro vás nachystal originální a chuťově vyvážené sváteční menu.

Protože je Michal Nikodém milovník sýru, smetany, jogurtů a dalších produktů z mléka, nemohou tyto suroviny chybět ani v jeho receptech.

 

Krůtí prsa s jablky na kari (4 porce)

 

Potřebujete:

600 g krůtích prsíček

2 lžíce bílého jogurtu

2+2 kávové lžičky kurkumy

2+2 lžíce ghí (přepuštěné máslo)

1 velká cibule

1 velké jablko

2 stroužky rozdrceného česneku

1 lžíce nastrouhaného zázvoru

250 ml smetany 30% tuku

sůl

pepř

hrst koriandrové natě

1 lžíce černého sezamu

 

Postup:

 

Maso nakrájíme na nudličky a smícháme se 2 lžičkami kurkumy. Přimícháme jogurt a necháme 20 minut marinovat. Osolíme teprve před tepelnou úpravou. Jinak by vypustilo šťávu.

 

Na nepřilnavé pánvi dobře rozehřejeme 2 lžíce ghí a zprudka marinované maso orestujeme tak, aby se po stranách zatáhlo. Uvnitř musí zůstat krvavé. Vyjměte a dejte stranou.

 

Na stejné pánvi, na středním plamenu, rozehřejeme 2 lžíce ghí. Vložíme na nudličky nakrájenou cibuli a restujeme cca 5 minut do „sklovata“. Přidáme na nudličky nakrájená jablka a restujeme dalších 5 minut. Poté vložíme česnek a zázvor. Pozvolna restujeme cca 1 minutu.

 

Zalijeme smetanou, přidáme 2 lžičky kurkumy, zamícháme a dusíme cca 5 minut.

 

Vrátíme do omáčky orestované maso, necháme 2-4 minuty prohřát, vypneme oheň a necháme několik minut odpočinout. Dochutíme solí a pepřem. Na talířích ozdobíme koriandrovou natí a posypeme černým sezamem. Podáváme s rýží.

 

Hruškovo – šafránové čatní

 

Potřebujete:

3 zralé hrušky

1 větší šalotka

2 cm kousek čerstvého oloupaného a jemně sekaného zázvoru

1 stroužek jemně sekaného česneku

1 lžíce oleje

špetka šafránu

80 g cukru krupice (2 lžíce)

2 lžíce vinného octa

velká hrst sušených brusinek

 

Postup:

 

Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozehřejeme olej, zpěníme cibulku, česnek a zázvor, zhruba 3 minuty. Nasypeme cukr a na středním plamenu zahříváme, až začne karamelizovat. Zalijeme octem, přidáme šafrán, promícháme a necháme vypařit tekutinu. Přilijeme asi 100 ml vody a uvedeme do varu. Vložíme hrušky a brusinky a pomalu vaříme 3-5 minut, do měkka a do zhoustnutí.

 

Pekanový sváteční koláč

 

Potřebujete:

Křehké těsto na formu o průměru cca 25cm:

70 g moučkového cukru

140 g másla

2 velké žloutky

230 g hladké mouky

Citronová kůra

Špetka soli

 

Postup:

 

Ze surovin na těsto vypracujeme kompaktní těsto a necháme 30 minut vychladit. Poté vyválíme na plát a vyložíme jim koláčovou formu.

 

Náplň:

160 g celých pekanových ořechů

120 g javorového sirupu

150 ml smetany 30% tuku

2 celá vejce

4 žloutky

med nebo cukr na doslazení

dvě kávové lžičky směsi mletého koření (skořice, badyán, anýz, fenykl, sušený zázvor, hřebíček, muškátový oříšek)

 

Sirup, smetanu, vejce, žloutky a koření lehce metlou našleháme, aby se tekutina spojila. Dochutíme medem nebo cukrem.

Do těstem vyložené formy nasypeme celé pekanové ořechy a zalijeme zálivkou. Opatrně vložíme do trouby a pečeme cca 40 minut při teplotě 165°C.

 

Ideální je kombinace „horkovzduchu“ se spodním pečením. V tomto případě dáme plech do spodní části trouby, tím se bude koláč propékat odspoda.

 

Po upečení koláč vytáhneme, necháme vychladit a podáváme se zmrzlinou.

 

O projektu Bílé plus:

Účelem projektu Agrární komory ČR Bílé plus v letech 2014-2016, který navazuje na podobný projekt, realizovaný v období 2011-2013, je podpořit spotřebu mléka a mléčných výrobků v ČR a nově i SR. Projekt Bílé plus je podporován z prostředků Evropské unie a České republiky. Financování je rozděleno v poměru 50% EU, 30% ČR a 20% z vlastních prostředků AK ČR. Více informací na www.bileplus.eu

image001