Pokud chcete opravdovou kvalitu, preferujte kečupy s označením „extra“, „speciál“ nebo „prima“. Obsahují totiž min. 200 g rajčat na 100 g kečupu.
VEGETERIÁNSKÝ SLANÝ KOLÁČ
Jak se říká, v jednoduchosti je krása. A tento slaný koláč vypadá přímo nádherně, co myslíte? Výhodou je, že je vhodný i pro vegetariány a upečený je doslova za pár minut. Celý chutná po rajčatech, která koláč obohacují o tolik prospěšný antioxidant lykopen, jenž se díky tepelné úpravě ještě lépe vstřebává do našeho těla.
Ingredience:
* 1 listové těsto
* 6 lžic kečupu
* 1 menší cuketa
* 2 větší rajčata
* Hrst bazalky
* 2 stroužky česneku
* Sůl, pepř
Postup:
1. Listové těsto vyválejte a vyložte jím koláčovou formu.
2. Česnek oloupejte a vložte do mixéru spolu s kečupem. Přidejte do něj i bazalku nasekanou nadrobno, špetku soli a čerstvě namletý pepř. Vše rozmixujte.
3. Listové těsto na několika místech propíchejte vidličkou. Poté ho potřete připraveným červeným základem.
4. Cuketu i rajčata nakrájejte na kolečka a poklaďte na koláč.
5. Koláč pečte v troubě předehřáté na 180°C, zhruba 25-35 minut.
TIP: Podle chuti můžete na koláč přidat vás oblíbený sýr, nebo do červeného základu vmíchat špetku chilli. Další zajímavé recepty a informace najdete na akademiekvality.cz. A přímo v obchodech během nákupu vám pomohou značky kvality.
RAJSKÁ OMÁČKA
Kdy jste naposledy měli poctivou rajskou omáčku? Nám se po ní zastesklo, a proto jsme připravili recept, podle kterého ji máme nejraději. Pokud při jejím vaření použijete kečup, doporučujeme ten, který obsahuje co nejvyšší podíl rajčat.
Ingredience:
* 600 – 1000 g hovězího masa (např. plec)
* 60 g špeku
* 3 větvičky tymiánu
* 1 mrkev
* 3 cibule
* 20 g másla
* 6 kuliček černého pepře
* 6 kuliček nového koření
* 6 bobkových listů
* 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
* 2 lžičky cukru
* 5 lžic rajského protlaku nebo kvalitního kečupu
* Sůl, pepř
* Špetka skořice, šťáva z citronu
Postup:
1. Maso prošpikujte špekem a provázkem svažte do válečku.
2. Vložte do hrnce. Přidejte tymián, 3 bobkové listy, 3 kuličky nového koření, 3 kuličky černého pepře, očištěnou mrkev a jednu přepůlenou cibuli zbavenou slupky.
3. Vše zalijte vodou a vařte, dokud maso nebude měkké (asi 1,5 hodiny).
4. Po uvaření a vychladnutí maso vyjměte z vývaru a nakrájejte na plátky.
5. Připravte omáčku. Zbylou cibuli nakrájejte nadrobno a osmahněte ji na rozpuštěném másle.
6. Vše zaprašte moukou a cukrem, promíchejte a pár minut restujte.
7. Přidejte protlak nebo kvalitní kečup, zbylé koření a vývar z masa (v množství podle toho, jak hustou omáčku chcete mít).
8. Nechte omáčku 15 minut provařit, poté vyjměte koření.
9. Dochuťte solí, pepřem, citronovou šťávou a skořicí.
Další zajímavé recepty a informace najdete na akademiekvality.cz. A přímo v obchodech během nákupu vám pomohou značky kvality.
PIVNÍ MARINÁDA NA MASO
Recept na marinádu není jen záležitostí letního grilování, ale dá se využít po celý rok i při pečení v troubě. Pivní marináda se nejlépe hodí na vepřové maso, například krkovici. Ale máme vyzkoušeno, že s ní chutná skvěle i kuřecí maso. Než budete maso péct, vyjměte ho z marinády a nechte ho okapat, případně ho lehce osušte. Nezapomeňte, že kromě kečupu můžete vybírat mezi produkty oceněnými logy kvality i pivo.
Ingredience:
* 3 lžíce kečupu
* 1 lžička hořčice
* 1 chilli paprička
* 1 cibule
* ¼ citronu
* 2 stroužky česneku
* 150 ml piva
* 1 lžička cukru
* Tymián, rozmarýn
* Sůl, pepř
Postup:
1. Cibuli oloupejte a nasekejte najemno, stejně tak i česnek.
2. Chilli papričku nasekejte nadrobno, a pokud si přejete méně pikantní marinádu, vyjměte předem semínka.
3. V misce smíchejte kečup, hořčici, pivo, cibuli, česnek, chilli a přidejte citronovou šťávu, cukr, sůl a pepř podle vlastní chuti.
4. Marinádu rozmíchejte dohladka a naložte do ní maso. K masu přidejte větvičky koření a nechte ho marinovat alespoň přes noc.
Další zajímavé recepty a informace najdete na akademiekvality.cz. A přímo v obchodech během nákupu vám pomohou značky kvality.