pondělí 3. duben 2017 0:00

Velikonoční recepty

Už se připravujete na Velikonoce? Máme pro vás skvělý tip, jak si doma připravit lahodný vajíčkový salát nebo typického beránka. Pečený beránek na Velikonoce určitě musí být. Roztomilého beránka z nadýchaného piškotového těsta si doma upečete raz dva. Díky hrníčkové metodě jsme totiž odvažování surovin zjednodušili na minimum.

Hrníčkový velikonoční beránek

 

Pečený beránek na Velikonoce určitě musí být. Roztomilého beránka z nadýchaného piškotového těsta si doma upečete raz dva. Díky hrníčkové metodě jsme totiž odvažování surovin zjednodušili na minimum.

 

Ingredience:

* 1 hrnek polohrubé mouky

* 1/2 hrnku krupicového cukru

* 1 hrnek mléka

* 2 vejce

* 1 Ovocný chlebíček Hamé

* 1/2 balíčku prášku do pečiva

* 1 lžíce strouhané citrónové kůry

* máslo a strouhanka na vymazání a vysypání formy

 

Postup:

Mouku smíchejte v míse s práškem do pečiva a cukrem. Přidejte pokrájený nebo rozdrobený ovocný chlebíček a citrónovou kůru a teprve potom zapracujte mléko a vajíčka.

 

Těsto dobře promíchejte a připravte si formu. Abyste beránka po upečení vyklopili neporušeného, musíte ji dobře vymazat a vysypat. Kombinace máslo a strouhanka funguje mnohem lépe než olej a mouka. Jestli máte kameninovou formu, dejte ji ještě před pečením na hodinu namočit do studené vody.

 

Do připravené formy vlijte těsto. Naplňte ji zhruba půl centimetru pod okraj, protože těsto vyběhne. Potom dejte péct do předehřáté trouby a při 180 stupních pečte 40 minut.

 

Zda je beránek upečený zjistěte pomocí špejle - zapíchněte ji do těsta a když ji vytáhnete s drobečky, potřebuje beránek ještě chvíli péct. Je-li špejle suchá, máte upečeno.

 

Hotového beránka nechte úplně zchladnout ve formě. Aby se vyklápění ještě zjednodušilo, můžete formu obalit utěrkou namočenou ve studené vodě. Potom opatrně vyklopte z formy. Vyklopeného beránka hned nestavte a nechte ho ještě naležato vydýchat.

 

TIP

Po upečení nezapomeňte beránka ozdobit - na oči si nechte od pečení dva kousky ovocného chlebíčku. Potřete beránka polevou z hnědé nebo bílé čokolády. Zdobičkou můžete dokonce udělat spirálky jako kudrnatý kožíšek.

 

Vaječný salát s řapíkatým celerem


Ingredience:
Červená cibule
stonek řapíkatého celeru
dvě lžíce kopru
lžíce citronové šťávy
mletý bílý pepř
10 vajec uvařených natvrdo
3 lžíce majonézy Otma
2 lžíce hrubozrnné hořčice


Postup:
Vejce oloupeme a nakrájíme na čtvrtinky. Kopr nasekáme nadrobno a řapíkatý celer nakrájíme na malé kousky.


V míse prošleháme majonézu s hořčicí a citronovou šťávou. Přidáme cibuli nakrájenou na kostičky, celer i kopr a pořádně promícháme.
Do majonézové směsi dáme také vajíčka a promícháme už jenom zlehka, aby se vajíčka obalila dresinkem, ale nerozlámala se. Dochutíme solí a bílým pepřem a můžete podávat.


Podáváme s čerstvým pečivem nebo salát naložíme mezi dva kousky opečeného toustového chleba se slabými plátky rajčete.
TIP! Salát je skvělý, když ho necháte chvíli odležet v lednici.


Zdroj: www.receptyschuti.cz

 

banner Poliklinika Andel