úterý 4. duben 2017 0:00

Snídaně - skvělý start do každého dne

Náš organismus vyžaduje po celonočním hladovění nový příjem energie. Pokud ji nedostane, začne jako náhradní zdroj využívat aminokyseliny ze svalů, což je problémem u lidí s nadváhou, sportovců, ale i dětí. Následkem nesnídání je nesoustředěnost, únava, rychlý nástup vysílení a může dojít až k mdlobě.

Snídaně by měla obsahovat 25 % energie z celkového denního energetického příjmu. Snídat by se mělo do hodiny od probuzení. Pro naše tělo je nejvýhodnější po ránu konzumovat potraviny s nízkým GI (glykemický index je hodnota udávající, jak rychle se po snězení potraviny zvedne hladina cukru v krvi). Potraviny s nízkým a středním GI vedou k pocitu dlouhodobého nasycení.


Bohužel u některých z nás po ránu ve snaze doplnit tělu energii a rychle zahnat hlad vede k výběru nezdravých potravin, přejídání, hltání, jídlu ve spěchu a tím k přibývání na váze a žaludečním potížím.


Jaké potraviny tedy po ránu do našeho jídelníčku zařazovat? Vybírat si potraviny, které nám pomohou doplnit komplexní sacharidy, kvalitní bílkoviny, vitamíny a popřípadě i zdravé tuky. Jsou to především ovesné vločky, müsli s obsahem ořechů, semen, lyofilizovaného ovoce, dále celozrnné pečivo, vejce, sójové nápoje a sójové výrobky, jogurty, čerstvé sýry, ovoce, zeleninu.

 

Pikantní ranní tousty


8 krajíců chleba
2 zralá avokáda
5 lžic rostlinné alternativy jogurtu Alpro bílé
1 lžičky nasekané chilli papričky
3 lžičky citronové šťávy
sůl
pepř

 

Chleba opečeme dozlatova. Dužinu avokáda rozmačkáme, přidáme rostlinnou alternativu jogurtu Alpro, citrónovou šťávu a nasekané chilli podle chuti. Osolíme a opepříme. Směs namažeme na připravené tousty.

 

Bylinkový toast


8 krajíců chleba
8 lžic rostlinné alternativy jogurtu Alpro bílé
5 lžic čerstvých jemně nasekaných bylinek (kopr, petržel, pažitka, bazalka)
pepř
špetka soli
140 g uzeného lososa

 

Krajíce chleba zlehka opečeme. V misce smícháme rostlinnou alternativu jogurtu, bylinky, osolíme a opepříme. Tousty dozdobíme uzeným lososem.

 

Lívanečky s chutí severu


2 vejce
100 g pohankové mouky
75 g pšeničné mouky
1 lžička prášku do pečiva
1 lžíce oleje
250 ml ovesného nápoje Alpro
200 g uzeného lososa
6 lžic rostlinné alternativy jogurtu Alpro bílé
4 lžic kaviáru
čerstvý kopr

 

Vejce vyšleháme do pěny. Vmícháme mouku a prášek do pečiva. Přilijeme ovesný nápoj a vypracujeme hladké těsto. Přidáme lžíci oleje. Na rozpálené pánvi s trochou oleje opékáme lívanečky po obou stranách dozlatova. Lívanečky zdobíme uzeným lososem, alternativou jogurtu Alpro, kaviárem a snítkou čerstvého kopru.

 

Hráškový hummus


4 lžíce sójového nápoje Alpro
150 g uvařené cizrny
120 g hrášku (mraženého)
1 stroužek česneku
1 lžička citronové šťávy
sůl, pepř

 

Cizrnu scedíme, mražený hrášek propláchneme studenou vodou. Vše rozmixujeme a dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Krajíce chleba opečeme dozlatova. Na toust dáme připravenou směs a dozdobíme hráškem.

 

Míchaná vajíčka


6 lžic sójového nápoje Alpro Original
6 vajec
60 g špenátu
černý pepř
sůl

 

Špenát nasekáme najemno. Krajíčky chleba opečeme dozlatova. Vejce rozmícháme se sójovým nápojem Alpro Original a dochutíme solí a pepřem. Rozpálíme pánev s trochou olivového oleje. Přidáme vaječnou směs a nasekaný špenát a za stálého míchání osmahneme.

 

Banánové sušenky


2 rozmačkané banány
100 g ovesných vloček
160 ml rýžového nápoje Alpro
30 g nasekaných pekanových (vlašských) ořechů
Na dozdobení:
čerstvé ovoce
Rostlinná alternativa jogurtu Alpro bílá

 

Troubu předehřejeme na 190 °C. Všechny ingredience smícháme dohromady a těsto necháme 20 minut odpočívat v lednici. Pečící papír lehce potřeme slunečnicovým olejem. Vytvoříme 12 malých hromádek, minimálně 2 cm od sebe. Pečeme 10 - 15 minut. Po vyndání z trouby dozdobíme rostlinnou alternativou jogurtu Alpro bílou a ovocem a ihned podáváme.

 

Banánové pohankové lívanečky


200 g rostlinné alternativ jogurtu s kokosem
100 - 150 ml kokosového nápoje Alpro
250 g pohankové mouky
1 velký zralý banán
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli
Na ozdobu:
rostlinná alternativa jogurtu s kokosem
semínka granátového jablka
chia semínka

 

Pohankovou mouku, sůl a prášek do pečiva smícháme v míse. V jiné míse rozmačkáme banán a smícháme ho s rostlinnou alternativu jogurtu Alpro s kokosem a kokosovým nápojem Alpro. Z obsahu obou misek připravíme hladké těsto. Pokud je těsto příliš husté, přidáme více kokosového nápoje. Lívanečky smažíme dozlatova. Podáváme s rostlinnou alternativou jogurtu Alpro s kokosem, semínky granátového jablka a chia semínky.