úterý 25. duben 2017 0:00

Jaro je zpátky. A s ním čas na skvělá růžová vína!

Zatímco bílá a červená vína se pijí bez větších výkyvů po celý rok a jejich výběr spíše záleží na jídlech, která mají doprovázet, růžová vína jsou považovaná za vína sezónní, jež patří na stůl hlavně na jaře a v létě.

Proč tomu tak je?

 

„Odpověď je poměrně jednoduchá. Růžová vína jsou v chuti více osvěžující, než vína červená, navíc se pijí vychlazená. Na druhou stranu nemají tolik kyselin jako vína bílá, díky čemuž se hodí k dlouhému pití za teplých večerů,“ vysvětluje marketingová ředitelka Vinařství Ludwig Liana Hrabálková. Růžovým vínům sluší hlavně konzumace na čerstvém vzduchu, třeba při letním grilování.

 

Odborníci i milovníci vína již dlouho dobře vědí, že moravská „rosé“ patří k nejlepším na světě. Oproti ostatním vinařským zemím se totiž u nás produkují růžová vína s vyšší pikantnější kyselinkou a primární ovocnou aromatikou, díky čemuž si růžová vína udrží svou kvalitu i několik let. „Vynikající úroveň tuzemských růžových vín dokládají i úspěchy na mezinárodních soutěžích, třeba naše nedávné stříbro za růžový Merlot na prestižní soutěži Hongkongu,“ upozorňuje Liana Hrabálková s tím, že velkou výhodou tuzemských růžovek je také jejich odrůdová pestrost – díky čemuž si každý vybere svého favorita.

 

Vinařství Ludwig, sídlící v nádherném prostředí Modrých hor, připravilo na letošní rok tři svěží růžová vína, která lze také krásně využít v gastronomii. Růžové André pasuje k lososovému tataráčku, Zweigeltrebe se hodí třeba k bramborovým knedlíkům plněným uzeným masem a Frankovku můžete servírovat k těstovinovým salátům. Obecně se růžová vína hodí také k ovocným salátům nebo je můžete využít při přípravě osvěžujících letních koktejlů.

 

Vedle růžových vín zažívá vinařství Ludwig velký úspěch se svou řadou Culinary, do níž zařazuje pouze výběry z hroznů z těch nejlepších ročníků a poloh. „Vína z této řady jsou určena pro nejmlsnější a nejvíce náročnou skupinu konzumentů,“ přibližuje unikátní kolekci pro fajnšmekry Liana Hrabálková a současně vybírá odrůdu, která jí dělá v poslední době velkou radost.

 

„Pro mě osobně je jedničkou našeho vinařství dlouho opomíjený Ryzlink vlašský. Bývala to taková Popelka mezi víny, ale v posledních letech se pomalu stává princeznou. Na Ryzlinku vlašském se velmi dobře pozná schopnost sklepmistra vytvořit skvělé víno i v méně příznivém ročníku, takže můžeme říci, že tato stará a tradiční středoevropská odrůda téměř nikdy nezklame,“ uzavírá marketingová ředitelka Vinařství Ludwig.

 

www.vinnesklepy.cz

 

 

banner Poliklinika Andel