Noky z vanilkové a jahodové zmrzliny s mátovo-jahodovým přelivem a maceškami
Na 4 porce:
1 dcl vody
6 lžic bílého cukru
šťáva z 1 citronu
15 jahod
8 lístků máty
jahodová a vanilková zmrzlina Häagen-Dazs
mladé listy jahodníku
květy macešek
Postup:
1. Den předem si svařte vodu s cukrem a citronovou šťávou. Nechte vařit až do konzistence sirupu.
2. Mezitím si očistěte jahody a pokrájejte je na poloviny nebo čtvrtiny (podle velikosti). Dejte je do sirupu, promíchejte, aby se obalily, a nechte 3 minuty na mírném plamenu podusit.
3. Poté ihned vypněte plotnu a vmíchejte do směsi mátu nasekanou nahrubo. S mátou už nevařte. Nechte vychladnout, zakryjte a dejte do chladničky. Vůně čerstvé máty se krásně prolne celým sirupem.
4. Druhý den si nejprve připravte talíře. Vychlaďte je, aby se na nich zmrzlina pomaleji roztékala.
5. Potom na talíř opatrně naběračkou nalijte sirup tak, aby akorát pokryl dno. Jahody naaranžujte na jednu stranu talíře. Do prázdného místa pak dvěma lžícemi vytvarujte noky - dva z jahodové zmrzliny, dva vanilkové - do tvaru čtyřlístku.
6. Střed ozdobte mladým listem jahodníku a světlou jedlou květinou, např. maceškou.
Poháry se slaným karamelem a třemi podobami mandlí
Na 4 porce:
8 kopečků zmrzliny Häagen-Dazs se slaným karamelem
dle chuti mandlový likér Amaretto
květy sedmikrásek na ozdobu
Na kakaové amaretky:
1 lžíce instantní kávy
2 bílky
200 g mletých mandlí
30 g kakaa
120 g moučkového cukru
Na karamelizované mandle:
100 g oloupaných mandlí
3 lžíce třtinového cukru
1 dcl vody
Postup:
1. Nejprve si upečte kakaové amaretky. Instantní kávu rozpusťte v 1 lžíci horké vody. Ze všech ostatních surovin vypracujte lepkavé těsto, přidejte do něj i vychladlou kávovou kaši.
2. Rukama tvarujte malé placičky o průměru cca 3 cm. Připravte si misku se studenou vodou a občas si v ní ruce opláchněte, aby se vám na ně hmota nelepila.
3. Pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem a upečte je v troubě rozpálené na 200°C. Budou hotové cca za 10 minut. Po dopečení vám budou připadat měkké, ale vychladnutím se zpevní.
4. Mezitím si připravte karamelizované mandle (můžete si ale vše časově rozložit, amaretky vydrží v uzavřené dóze několik týdnů). Mandle dejte na pánev a zasypejte je třemi vrchovatými lžícemi třtinového cukru. Zalijte 1 dcl vody a promíchejte. Za občasného míchání sledujte, jak se voda odpařuje a jak se mandle obalují lesklou tekutinou.
5. Když se voda odpaří a tekutina na mandlích začíná karamelizovat, míchejte už skoro bez přestání. Máte hotovo, když jsou mandle obalené zlatavým karamelem. Nechte je také vychladnout.
6. Amaretky si pokrájejte cca na poloviny. Na dno vychlazených pohárů nalijte trošku Amaretta. Na něj dejte kopeček zmrzliny, pár karamelizovaných mandlí, několik kousků amaretek, znovu kopeček zmrzliny, amaretky a mandle.
7. Můžete ozdobit sedmikráskou.
Kupole z makadamové zmrzliny s kávovými zrny a datlovým sirupem
Na 4 porce:
8 kulatých máslových sušenek
8 kopečků zmrzliny Häagen-Dazs s makadamovými oříšky
datlový sirup
hrst kávových zrn v čokoládě
100 g loupaných mandlí
několik lístků lichořeřišnice
několik borůvek či malin (příp. granátky z granátového jablka)
Postup:
1. Mandle nasekejte v sekáčku, dokud nebudou mít strukturu písku. Pak je dejte na suchou pánev, rozpalte ji a několikrát protřeste, aby se
mandlový písek mírně opražil. Nechte ho vychladnout.
2. Nechte si také vychladit talíře. Talíře pak posypejte mandlovým pískem.
3. Na okraje posypané plochy dejte do prstence drobné ovoce, vystřídejte ho kávovými zrny a lístky lichořeřišnice.
4. Poté si vedle na prkénku vytvořte kupole (pracujte už rychle, aby zmrzlina neroztála) - na jednu máslovou sušenku dejte kopeček zmrzliny, opatrně přiklopte druhou sušenkou a na ni dejte další kopeček zmrzliny. Opatrně přemístěte do středu ozdobeného talířku.
5. Zmrzlinovou kupoli ozdobte datlovým sirupem a její vrcholek kávovým zrnem.