středa 22. červen 2016 0:00

Sýrová trasa pohořím Bregenzerwald

Bez ohledu na to, z jakého důvodu přijedete do Vorarlberska a do pohoří Bregenzerwald, určitě tam vždy narazíte na sýry. Zvláště na sýrové trase pohořím Bregenzerwald, kde se z nejlepšího mléka vyrábí pikantní sýr Bergkäse (horský sýr), který se mezi labužníky těší vysloveně kultovnímu postavením.
Pohořím Bregenzerwald vede sice hodně pěkných tras a cest, ale pojmem sýrová trasa (Käsestraße)se nemíní ani tak cesta jako taková, jako spíše komplex všeho, co se spojuje s výrobou zdejších sýrů: horských salaší, venkovských statků, hostinců, sýráren a obchodů se sýrem. Členové této požitkářské pospolitosti se v pravém slova smyslu „tělem i duší“ upsali sýrům a sýrové kultuře a svým hostům o tom s nadšením vyprávějí.

Zdejší sedláci jsou tak pyšní například na to, že své krávy krmí jen čerstvou trávou a senem a v žádném případě zkvašenou siláží. To je dnes v Evropě rarita, protože pouze dvě procenta mléka v Evropské unii se vyrábějí bez krmení siláží. Krmivo ze šťavnatých horských luk se projevuje na kvalitě nadojeného mléka a z něho se vyrábí druh pikantního tvrdého sýra, známý jako horský sýr - Bergkäse.

Kromě návštěv příjemně vonících obchodů se sýrem v údolí patří k putování po sýrové trase také pěší túry k selským statkům s horskými salašemi a takzvanými „Vorsässen“, což jsou salaše položené v nižších nadmořských výškách. V pohoří Bregenzerwald se krávy po zimě nepasou hned přímo na vysokohorských lukách, nýbrž nejdříve na níže položených pastvinách. Pouze v červenci a v srpnu se dobytek vyhání až do nadmořské výšky 2.000 metrů, do pásma vysokohorských luk s aromatickými alpskými travinami a s čistou pramenitou vodou.

Sýry se tu vyrábějí prostě všude. Bregenzerwald se může pochlubit 17 sýrárnami v údolí a 90 horskými sýrárnami. Ostatně návštěvníci mohou výrobě sýra na salaši také přihlížet.

Například v sýrařské škole (Sennschule) Inga Metzlera hosté nejen přihlížejí odborníkům, ale mohou si dokonce sami během půldne vyrábět vlastní sýr. Je ovšem jasné, že nevyrobí pravý „Bergkäse“, protože takový „horský sýr“ musí uzrávat minimálně šest měsíců až jeden rok a sýr typu „Alpkäse“ dokonce dva roky.

„Bílé zlato“ z Bregenzerwaldu a další regionální speciality se podávají často v upravených starých selských staveních, kde nenajdete žádné kýčovité zařízení, ale zato původní atmosféru, což je ostatně typické pro celé Vorarlbersko.

Ovšem ani moderní architektura není ve Vorarlbersku ničím cizím. Novostavby s rovnými liniemi ze skla a zářivě světlého dřeva ladí s tradičními venkovskými statky tak dobře, jako by tu spolu koexistovaly v přátelském sousedství odjakživa. Jako například v Lingenau, kde se obecní sklep na dozrávání sýra z mnoho zdejších salaší se sýrárnami nachází v nízké betonové novostavbě. Za metr vysokými skleněnými stěnami pečují roboti o přibližně 30.000 zrajících bochníků sýra. Těžká kola sýra, která leží na smrkových prknech, stroje vždy očistí kartáčem namočeným ve slané vodě a obrátí, což provádějí tak dlouho, dokud sýr nedosáhne správného stupně zralosti.

Při ochutnávce sýrů všichni hned poznají, že se tu dělá dobrá práce. Bez ohledu na to, pro který z pikantních druhů sýra se návštěvníci nakonec rozhodnou, jejich cesta po sýrové trase pohořím Bregenzerwald jim určitě přinese radost do života!  
www.kaesestrasse.at