úterý 13. červen 2017 0:00

Poctivé máslové koláče naslano i nasladko

Máte rádi koláče? Máme pro vás tři 3 originální recepty na slané i sladké dobroty. Vyzkoušejte si doma upéct rebarborový nebo špenátový  koláč. Výborný je ale i koláč ze zakysané smetany a rajčat. Věřte, že budou chutnat každému.

REBARBOROVÝ KOLÁČ

 

Také máte rádi kombinaci sladkého a kyselého? Vyzkoušejte rebarborový koláč z třeného těsta, ve kterém nechybí zralé jahody a příjemná chuť kokosu. Pečte z kvalitních a ideálně lokálních surovin.

 

INGREDIENCE:

· 190 g polohrubé mouky

· 120 g krupicového cukru

· 1 vanilkový cukr

· 2 lžičky kypřícího prášku

· 50 g rozpuštěného másla

· 3 vejce

· 200 g bílého jogurtu

· 200 g jahod

· 150 g rebarbory

· Máslo na vymazání formy

· Strouhaný kokos

 

POSTUP:

1. Troubu předehřejte na 180°C. Formu vymažte máslem a vysypte strouhaným kokosem.

2. V míse smíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr a kypřící prášek.

3. V druhé míse prošlehejte bílý jogurt, žloutky a máslo. Z bílků vyšlehejte sníh.

4. Očistěte jahody a nakrájejte je na menší kousky.

5. Rebarboru oloupejte, očistěte a nakrájejte na menší kousky.

6. Smíchejte sypkou část s vyšlehanou jogurtovou a na závěr vmíchejte sníh.

7. Nalijte těsto do formy a poklaďte ho ovocem. Vršek koláče můžete ještě posypat kokosem.

8. Vložte koláč do trouby a pečte dozlatova, asi 40 minut.

 

ŠPENÁTOVÝ KOLÁČ

 

Máme pro vás další ze série snadných receptů, které se hodí jak ke svačině, tak k večeři. Špenátový koláč navíc můžete podávat ve studené i teplé variantě. Sami si vyberte, jak vám chutná nejvíce. 

 

INGREDIENCE NA TĚSTO:

• 330 g hladké mouky

• 170 g másla

• 6 g soli

• 1 vejce

• 60 ml studené vody

 

INGREDIENCE NA NÁPLŇ:

· 250 ml mléka

· 250 ml smetany 33%

· 6 vajec

· sůl a pepř

· 250 g čerstvého špenátu

· 70 g sýru Gran Moravia

 

POSTUP:

1. Všechny ingredience na těsto vložte do mísy a vypracujte hladké těsto. To uložte na půl hodiny do lednice.

2. Předehřejte si troubu na 170°C a properte špenát. Špenát spařte vroucí vodou a poté ho nechte okapat.

3. Pokud je to potřeba, špenát lehce pokrájejte. Sýr nastrouhejte najemno.

4. V míse vyšlehejte vejce, přidejte smetanu, mléko, sýr, sůl a pepř.

5. Vyndejte z lednice těsto, vyválejte ho a vyložte jím koláčovou formu.

6. Na těsto poklaďte špenát a vše přelijte smetanovou směsí.

7. Vložte koláč do trouby a pečte asi 45 minut, nebo dozlatova.

 

 

KOLÁČ ZE ZAKYSANÉ SMETANY A RAJČAT

 

Pojďte si rajčata užít tentokrát v pečené podobě, ve slaném koláči, který můžete podávat jak k snídani nebo svačině, tak k obědu jako hlavní chod. Vyberte si v obchodě rajčata s označením Klasa, které vám zaručuje tu správnou kvalitu. Koláč můžete doplnit čerstvým zeleninovým salátem. Máte-li rádi výraznější chutě, přidejte i váš oblíbený sýr.

 

INGREDIENCE NA TĚSTO:

· 280 g hladké mouky

· 230 g másla

· 1 vejce

· 2 lžičky bílého octa

· 2 lžíce ledové vody

· Sůl, pepř, tymián

 

INGREDIENCE NA NÁPLŇ:

· 4 vejce

· Zakysaná smetana (250 ml)

· Sůl, pepř, muškátový oříšek

· Strouhaný tvrdý sýr

· 4 rajčata

· Snítka bazalky

· sůl, pepř

 

Postup

1. Z hladké mouky a studeného másla rukama vyvořte sypkou směs.

2. Přidejte zbytek ingrediencí a vypracujte hladké těsto.

3. Těsto zabalte do potravinové folie a uložte na 30 min do ledničky.

4. Vychlazené těsto vyválejte, vyložte jím formu na koláč o průměru asi 28 cm), překryjte pečícím papírem a ten zatěžkejte (sušenými fazolemi nebo malým talířkem).

5. Těsto vložte do trouby předehřáté na 220°C a předpékejte po dobu 10 minut

6. V míse smíchejte zakysanou smetanu s vejci, solí a pepřem. Přidejte nasekanou bazalku a špetku muškátového oříšku.

7. Krémem potřete předpečené těsto a poté na něj naskládejte na kolečka nakrájená rajčata.

8. Pečte na 180°C asi 30 minut, nebo dokud těsto není zlatavé a krém pevný.

 

Další zajímavé inspirace najdete na www.akademiekvality.cz.