REBARBOROVÝ KOLÁČ
Také máte rádi kombinaci sladkého a kyselého? Vyzkoušejte rebarborový koláč z třeného těsta, ve kterém nechybí zralé jahody a příjemná chuť kokosu. Pečte z kvalitních a ideálně lokálních surovin.
INGREDIENCE:
· 190 g polohrubé mouky
· 120 g krupicového cukru
· 1 vanilkový cukr
· 2 lžičky kypřícího prášku
· 50 g rozpuštěného másla
· 3 vejce
· 200 g bílého jogurtu
· 200 g jahod
· 150 g rebarbory
· Máslo na vymazání formy
· Strouhaný kokos
POSTUP:
1. Troubu předehřejte na 180°C. Formu vymažte máslem a vysypte strouhaným kokosem.
2. V míse smíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr a kypřící prášek.
3. V druhé míse prošlehejte bílý jogurt, žloutky a máslo. Z bílků vyšlehejte sníh.
4. Očistěte jahody a nakrájejte je na menší kousky.
5. Rebarboru oloupejte, očistěte a nakrájejte na menší kousky.
6. Smíchejte sypkou část s vyšlehanou jogurtovou a na závěr vmíchejte sníh.
7. Nalijte těsto do formy a poklaďte ho ovocem. Vršek koláče můžete ještě posypat kokosem.
8. Vložte koláč do trouby a pečte dozlatova, asi 40 minut.
ŠPENÁTOVÝ KOLÁČ
Máme pro vás další ze série snadných receptů, které se hodí jak ke svačině, tak k večeři. Špenátový koláč navíc můžete podávat ve studené i teplé variantě. Sami si vyberte, jak vám chutná nejvíce.
INGREDIENCE NA TĚSTO:
• 330 g hladké mouky
• 170 g másla
• 6 g soli
• 1 vejce
• 60 ml studené vody
INGREDIENCE NA NÁPLŇ:
· 250 ml mléka
· 250 ml smetany 33%
· 6 vajec
· sůl a pepř
· 250 g čerstvého špenátu
· 70 g sýru Gran Moravia
POSTUP:
1. Všechny ingredience na těsto vložte do mísy a vypracujte hladké těsto. To uložte na půl hodiny do lednice.
2. Předehřejte si troubu na 170°C a properte špenát. Špenát spařte vroucí vodou a poté ho nechte okapat.
3. Pokud je to potřeba, špenát lehce pokrájejte. Sýr nastrouhejte najemno.
4. V míse vyšlehejte vejce, přidejte smetanu, mléko, sýr, sůl a pepř.
5. Vyndejte z lednice těsto, vyválejte ho a vyložte jím koláčovou formu.
6. Na těsto poklaďte špenát a vše přelijte smetanovou směsí.
7. Vložte koláč do trouby a pečte asi 45 minut, nebo dozlatova.
KOLÁČ ZE ZAKYSANÉ SMETANY A RAJČAT
Pojďte si rajčata užít tentokrát v pečené podobě, ve slaném koláči, který můžete podávat jak k snídani nebo svačině, tak k obědu jako hlavní chod. Vyberte si v obchodě rajčata s označením Klasa, které vám zaručuje tu správnou kvalitu. Koláč můžete doplnit čerstvým zeleninovým salátem. Máte-li rádi výraznější chutě, přidejte i váš oblíbený sýr.
INGREDIENCE NA TĚSTO:
· 280 g hladké mouky
· 230 g másla
· 1 vejce
· 2 lžičky bílého octa
· 2 lžíce ledové vody
· Sůl, pepř, tymián
INGREDIENCE NA NÁPLŇ:
· 4 vejce
· Zakysaná smetana (250 ml)
· Sůl, pepř, muškátový oříšek
· Strouhaný tvrdý sýr
· 4 rajčata
· Snítka bazalky
· sůl, pepř
Postup
1. Z hladké mouky a studeného másla rukama vyvořte sypkou směs.
2. Přidejte zbytek ingrediencí a vypracujte hladké těsto.
3. Těsto zabalte do potravinové folie a uložte na 30 min do ledničky.
4. Vychlazené těsto vyválejte, vyložte jím formu na koláč o průměru asi 28 cm), překryjte pečícím papírem a ten zatěžkejte (sušenými fazolemi nebo malým talířkem).
5. Těsto vložte do trouby předehřáté na 220°C a předpékejte po dobu 10 minut
6. V míse smíchejte zakysanou smetanu s vejci, solí a pepřem. Přidejte nasekanou bazalku a špetku muškátového oříšku.
7. Krémem potřete předpečené těsto a poté na něj naskládejte na kolečka nakrájená rajčata.
8. Pečte na 180°C asi 30 minut, nebo dokud těsto není zlatavé a krém pevný.
Další zajímavé inspirace najdete na www.akademiekvality.cz.