středa 14. červen 2017 0:00

Recept od šéfkuchaře Stupky: Kapří biftečky

Vaření přináší daleko větší radost, když při něm používáte  fantazii. Jak ale většina z nás ví, není jednoduché mít při každodenním vaření stále  spoustu  fantazie,  a  proto  je  občas  třeba  nechat  se  n ěčím  inspirovat.  Jednou  z možností je vyzkoušet jiné použití potravin (surovin) než takové, na které jste byli  doposud zvyklí.

Prvním krokem k inspirativnímu vaření je překročit hranice zažitých  konvencí a konzervativních názorů vaší kuchyně.  Kulinář Pe tr Stupka doporučuje Na  evropském  trhu  se  stále  zvyšuje  zájem  o  kvalitní  potraviny.  S cílem  ochránit  mimořádné  produkty  vytvořila  v roce  1992  Evropská  unie  systém  kvality  značení  potravin,  v jehož  rámci  uděluje  označení  Chráněné  označení  původu,  Chráněné  z eměpisné označení a Zaručená tradiční specialita. 

 

„Pro mne osobně jsou značky  Evropské unie označující kvalitu a původ potravin velmi cenné. Zaručují autentičnost  a zároveň poukazují na jedinečnost příslušného produktu. Mohu říci, že je při svých  kulinářsk ých  cestách  vyhledávám  a  našim  potrav inám  tuzemské  produkce  se  „sluníčky  kvality “ fandím a podporuji je ,“  sděluje Petr Stupka, kulinář.

 

Jak připravit kapří maso, aby zaujalo i ty, kteří se mu vyhýbají?

 

„Jedním ze způsobů, jak nabídnout na talíři kapra, kt erý nemá kosti, je ten, že drobné  kostičky  zasyrova  překrájíte  ostrým  nožem  na  droboučké  kousky.  Navíc  níže  uvedený  způsob  přípravy  nabízí  celou  řadu  zajímavých  ochucení  a  je  často  alternativou i pro ty, kteří ryby nejedí nebo je nevyhledávají,“ vysvětluje kulinář Petr  Stupka. 

 

Kapří biftečky

 

Ingredience:

600 g filetu z Pohořelického nebo Třeboňského kapra

140 g kořenové zeleniny

40 g Všestarské cibule

10 g česneku

100 ml piva nebo vody

bylinková sůl

sladká paprika

drcený Český kmín

lžíce škrobové moučky

 

Postup:

 

Filet  z kapra krájíme na tenoučké plátky včetně tenkých kostí ve hřbetní i ocasní  části. Nakrájíme plátky silné 2  – 3 cm, věřte, že kostičky v pokrmu už nebudou při  konzumaci patrné a nebude nutné je vybírat. Jemně nakrájenou cibuli a stejně t ak  nastrouhanou  kořenovou  zeleninu  přidáme  do  pokrájeného  rybího  masa  spolu  s kořením, solí, škrobovou moučkou, prolisovaným česnekem, trochou piva a vše  důkladně promícháme.

 

Za pomoci namočených rukou tvoříme ze směsi menší koule.  Z nich  pouhým roztlačením děláme biftečky a pečeme je na sádle v pánvi z obou  stran. Také je můžeme péci v troubě na plechu vyloženém pečicím papírem. Podle  velikosti cca 5 minut při teplotě 210 °C. Následně je necháme v odvětrané troubě  krátce  dojít.  Biftečky  po dáváme  se  šťouchanými  bramborami,  nastavovanou  kaší  nebo jen se salátem a pečivem.

 

Skvěle je doplní pažitková nebo křenová kysaná  smetana. Stejně tak můžete pokrájené rybí maso doplnit třeba smetanou, sekanými  bylinkami, nitkami celeru a jemně je ochutit.  Hlavní však je, že si vychutnáte nejlepší  maso z kapra zcela bez kostí. Tip  šéfkuchaře:  Na  gril nachystejte  výraznější  směs  doplněnou  nitkami  slaniny,  ostřejším kořením a trochou jemných ovesných vloček, které směs zahustí a svážou.