Prvním krokem k inspirativnímu vaření je překročit hranice zažitých konvencí a konzervativních názorů vaší kuchyně. Kulinář Pe tr Stupka doporučuje Na evropském trhu se stále zvyšuje zájem o kvalitní potraviny. S cílem ochránit mimořádné produkty vytvořila v roce 1992 Evropská unie systém kvality značení potravin, v jehož rámci uděluje označení Chráněné označení původu, Chráněné z eměpisné označení a Zaručená tradiční specialita.
„Pro mne osobně jsou značky Evropské unie označující kvalitu a původ potravin velmi cenné. Zaručují autentičnost a zároveň poukazují na jedinečnost příslušného produktu. Mohu říci, že je při svých kulinářsk ých cestách vyhledávám a našim potrav inám tuzemské produkce se „sluníčky kvality “ fandím a podporuji je ,“ sděluje Petr Stupka, kulinář.
Jak připravit kapří maso, aby zaujalo i ty, kteří se mu vyhýbají?
„Jedním ze způsobů, jak nabídnout na talíři kapra, kt erý nemá kosti, je ten, že drobné kostičky zasyrova překrájíte ostrým nožem na droboučké kousky. Navíc níže uvedený způsob přípravy nabízí celou řadu zajímavých ochucení a je často alternativou i pro ty, kteří ryby nejedí nebo je nevyhledávají,“ vysvětluje kulinář Petr Stupka.
Kapří biftečky
Ingredience:
600 g filetu z Pohořelického nebo Třeboňského kapra
140 g kořenové zeleniny
40 g Všestarské cibule
10 g česneku
100 ml piva nebo vody
bylinková sůl
sladká paprika
drcený Český kmín
lžíce škrobové moučky
Postup:
Filet z kapra krájíme na tenoučké plátky včetně tenkých kostí ve hřbetní i ocasní části. Nakrájíme plátky silné 2 – 3 cm, věřte, že kostičky v pokrmu už nebudou při konzumaci patrné a nebude nutné je vybírat. Jemně nakrájenou cibuli a stejně t ak nastrouhanou kořenovou zeleninu přidáme do pokrájeného rybího masa spolu s kořením, solí, škrobovou moučkou, prolisovaným česnekem, trochou piva a vše důkladně promícháme.
Za pomoci namočených rukou tvoříme ze směsi menší koule. Z nich pouhým roztlačením děláme biftečky a pečeme je na sádle v pánvi z obou stran. Také je můžeme péci v troubě na plechu vyloženém pečicím papírem. Podle velikosti cca 5 minut při teplotě 210 °C. Následně je necháme v odvětrané troubě krátce dojít. Biftečky po dáváme se šťouchanými bramborami, nastavovanou kaší nebo jen se salátem a pečivem.
Skvěle je doplní pažitková nebo křenová kysaná smetana. Stejně tak můžete pokrájené rybí maso doplnit třeba smetanou, sekanými bylinkami, nitkami celeru a jemně je ochutit. Hlavní však je, že si vychutnáte nejlepší maso z kapra zcela bez kostí. Tip šéfkuchaře: Na gril nachystejte výraznější směs doplněnou nitkami slaniny, ostřejším kořením a trochou jemných ovesných vloček, které směs zahustí a svážou.