čtvrtek 15. červen 2017 0:00

Letní ovocné recepty

Bobulové plody jsou čím dál oblíbenější. Není ani divu, jde o skupinu ovoce doslova nabitého zdravím. O jejich příznivých účincích věděly už naše babičky. Dnes, v době plné shonu a umělých jídel, jejich přednosti znovu objevujeme. 400 až 500 gramů bobulovin denně přispívá k prevenci chronických onemocnění a je zdrojem správného množství vlákniny ve stravě. Co o nich prozradí známý šéfkuchař Martin Kortus?

Chřest s pikantní jahodovou omáčkou

 

70 g loupaných mandlí 70 g cibule 30 g másla 280 g čerstvých jahod 200 g zakysané našlehané smetany cremé fraich 30 g medu 600 g bílého chřestu Sůl, pepř

 

Mandle nasekáme na jemnější kousky. Cibuli nakrájíme na menší kousky a lehce zarestujeme na másle. Přidáme na půlky nakrájené jahody a ručním mixérem rozmixujeme. Do směsi přidáme nasekané mandle, zakysanou smetanu, med, sůl, pepř a důkladně vše promícháme a dochutíme. Bílý chřest pomocí škrabky dvakrát oloupeme a zbavíme silné slupky. Očištěný chřest krátce povaříme v osolené vařící vodě a naservírujeme na teplý talíř. Část chřestu přelijeme jahodovou omáčkou a zbytek dáme do misky a servírujeme společně na talíři.

 

Kynuté borůvkové knedlíky

 

500 ml vlažného mléka 20 g čerstvého droždí 1 lžička cukru 1 kg hrubé mouky 1 vejce Sůl

500 ml čerstvých borůvek 50 g cukru 1 lžíce másla na omaštění knedlíků 100 g tvrdého tvarohu 100 g moučkového cukru 100 g rozpuštěného másla 100 ml zakysané smetany

 

Do vlažného mléka dáme rozdrobené droždí, cukr a necháme na teplém místě vzejít kvásek. (15-20 minut). Hrubou mouku promícháme s vejcem, kváskem a solí. Vypracujeme těsto, které nelepí a necháme 20 minut vykynout na teplém místě. Nakynuté těsto vyválíme na tloušťku 1 cm a rozkrájíme na pravidelné čtverce. Do středu čtverců rozdělíme borůvky promíchané s cukrem. Vytvoříme pravidelné knedlíky, které necháme 15 minut odpočinout. Knedlíky vaříme v osolené vodě 6 až 9 minut podle velikosti.

 

Po vyjmutí z vody propíchne a servírujeme s rozpuštěným máslem, nastrouhaným tvarohem, zakysanou smetanou, moučkovým cukrem a čerstvými borůvkami.

 

Muffiny s borůvkami a ostružinami

 

250 g hladké mouky 190 g cukru krupice 1 lžička vanilkového extraktu 1 balíček kypřicího prášku 200 g vody 100 g slunečnicového oleje 130 g čerstvých borůvek 70 g čerstvých ostružin

 

Troubu předehřejeme na teplotu 180°C. Těsto vytvoříme promícháním všech suchých surovin a poté přidáním vody a oleje. Těsto rozdělíme do připravených papírových košíčku, které jsou vsazené do formy na muffiny. Rozdělené těsto ozdobíme čerstvými borůvkami a čerstvými ostružinami. Pečeme při teplotě 180°C po dobu 25 až 30 min. Po vychladnutí servírujeme.

 

Malinový milkshake s chantilly krémem

 

3 lžičky citronové kůry 60 g cukru 200 g čerstvých malin 250 g řeckého jogurtu 250 g mléka

300 g smetany na šlehání 30 g cukru 1 lžička vanilkového extraktu

 

Citrónovou kůru s cukrem rozmixujeme, přidáme zbytek surovin a lekce promixujeme. Smetanu našleháme společně s cukrem a vanilkovým extraktem a servírujeme společně s milkshakem a jednou nebo dvěma malinami.