Chřest s pikantní jahodovou omáčkou
70 g loupaných mandlí 70 g cibule 30 g másla 280 g čerstvých jahod 200 g zakysané našlehané smetany cremé fraich 30 g medu 600 g bílého chřestu Sůl, pepř
Mandle nasekáme na jemnější kousky. Cibuli nakrájíme na menší kousky a lehce zarestujeme na másle. Přidáme na půlky nakrájené jahody a ručním mixérem rozmixujeme. Do směsi přidáme nasekané mandle, zakysanou smetanu, med, sůl, pepř a důkladně vše promícháme a dochutíme. Bílý chřest pomocí škrabky dvakrát oloupeme a zbavíme silné slupky. Očištěný chřest krátce povaříme v osolené vařící vodě a naservírujeme na teplý talíř. Část chřestu přelijeme jahodovou omáčkou a zbytek dáme do misky a servírujeme společně na talíři.
Kynuté borůvkové knedlíky
500 ml vlažného mléka 20 g čerstvého droždí 1 lžička cukru 1 kg hrubé mouky 1 vejce Sůl
500 ml čerstvých borůvek 50 g cukru 1 lžíce másla na omaštění knedlíků 100 g tvrdého tvarohu 100 g moučkového cukru 100 g rozpuštěného másla 100 ml zakysané smetany
Do vlažného mléka dáme rozdrobené droždí, cukr a necháme na teplém místě vzejít kvásek. (15-20 minut). Hrubou mouku promícháme s vejcem, kváskem a solí. Vypracujeme těsto, které nelepí a necháme 20 minut vykynout na teplém místě. Nakynuté těsto vyválíme na tloušťku 1 cm a rozkrájíme na pravidelné čtverce. Do středu čtverců rozdělíme borůvky promíchané s cukrem. Vytvoříme pravidelné knedlíky, které necháme 15 minut odpočinout. Knedlíky vaříme v osolené vodě 6 až 9 minut podle velikosti.
Po vyjmutí z vody propíchne a servírujeme s rozpuštěným máslem, nastrouhaným tvarohem, zakysanou smetanou, moučkovým cukrem a čerstvými borůvkami.
Muffiny s borůvkami a ostružinami
250 g hladké mouky 190 g cukru krupice 1 lžička vanilkového extraktu 1 balíček kypřicího prášku 200 g vody 100 g slunečnicového oleje 130 g čerstvých borůvek 70 g čerstvých ostružin
Troubu předehřejeme na teplotu 180°C. Těsto vytvoříme promícháním všech suchých surovin a poté přidáním vody a oleje. Těsto rozdělíme do připravených papírových košíčku, které jsou vsazené do formy na muffiny. Rozdělené těsto ozdobíme čerstvými borůvkami a čerstvými ostružinami. Pečeme při teplotě 180°C po dobu 25 až 30 min. Po vychladnutí servírujeme.
Malinový milkshake s chantilly krémem
3 lžičky citronové kůry 60 g cukru 200 g čerstvých malin 250 g řeckého jogurtu 250 g mléka
300 g smetany na šlehání 30 g cukru 1 lžička vanilkového extraktu
Citrónovou kůru s cukrem rozmixujeme, přidáme zbytek surovin a lekce promixujeme. Smetanu našleháme společně s cukrem a vanilkovým extraktem a servírujeme společně s milkshakem a jednou nebo dvěma malinami.