úterý 1. srpen 2017 0:00

Recepty s okurkami

Chutná příloha k masu, přísada do salátů nebo křupavé letní osvěžení. Na všechny tyto způsoby si užíváme nakládané okurky, jejichž tradice v českých zemích sahá staletí do minulosti a je neoddělitelně spjata s městem Znojmo.  

První historická zmínka o znojemských okurkách pochází už z 2. poloviny 16. století. V roce 1572 si totiž místní opat Sebastian Freytag nechal do zdejšího kláštera v Louce ve Znojmě (klášter funguje dodnes) poprvé přivést ze zahraničí okurková semena a začal okurky pěstovat.

 

Okurkám se díky příznivému lokálnímu klimatu dařilo a záhy jich měli místní nadbytek. Od prvních pokusů je naložit a uchovat po delší dobu pak byla v průběhu 19. století vyvinuta zcela originální receptura sladkokyselých znojemských okurek Znojmia, které staly se velmi oblíbenou pochoutkou i na císařských dvorech. Od roku 2003 okurky Znojmia vyrábí podle původní receptury společnost Hamé, která tuto tradiční moravskou značku zachránila před zánikem.

 

Na jihu Moravy právě v těchto dnech vrcholí sklizeň okurek, ze kterých se vyrobí vynikající nakladačky. Tento pátek 4. srpna začínají ve Znojmě jubilejní desáté Slavnosti okurek. Tisíce místních i návštěvníků se mohou těšit na bohatý program, který potěší chutě i další smysly.

 

V pátek 4. srpna se mohou návštěvníci na znojemském Masarykově náměstí těšit na originální gastroshow, při které okusí nevšední speciality připravené z okurek mistry kuchaři Jiřím Lotem a Václavem Šmerdou. První den slavností zpestří také přehlídka starých traktorů.

 

Sobota 5. srpna bude patřit především atraktivním soutěžím o Nejlepší sterilovanou okurku, o Nejlepší rychlokvašku a soutěži Znojmia v plnění zavařovací sklenice okurkami na čas a přesnost, do které se lidé mohou přihlásit přímo na místě. 

 

Vstup na Slavnosti okurek je zdarma.

 

Vyzkoušejte recepty s okurkami:

 

Brambory na grilu po selsku

 

4 brambory

25 g másla

200 g zakysané smetany

3 lžíce bílého jogurtu

1 lžíce kopru

3 ks okurky (5-7 cm)

1 lžička šťávy z citronu

Sůl a pepř dle chuti

 

Brambory dobře omyjeme, neloupeme je. Vložíme je do osolené vody a krátce (asi 20 minut) je povaříme. Necháme je vychladnout.

 

Nakrojíme brambory na čtvrtiny a nožem nařízneme zhruba dvě třetiny tak, abychom je nepřekrojili. Do vzniklého prostoru vložíme trochu másla a přimáčkneme. Celou bramboru potřeme máslem a osolíme.

 

Zabalíme do alobalu. Rozpálíme gril a začneme na něm opékat bramborové balíčky.

 

V misce smícháme smetanu, jogurt a nasekaný kopr. Přidáme nastrouhané okurky a zakápneme citronovou šťávou. Přidáme sůl a pepř.

 

Ugrilované brambory přelijeme ochucenou smetanou a podáváme.

 

Osvěžující okurkový salát s mátou

 

1 ks salátová okurka

8 ks sterilovaná okurka 

200 g rajčat

12 svazek máty

1 ks citron

0,5 lžičky soli

2 lžíce olivového oleje

 

Do mísy nakrájíme sterilované okurky na kolečka, přidáme na kostičky nakrájenou salátovou okurku a rajčata. Přidáme nasekanou mátu.

 

Celou směs zalijeme dresinkem, který připravíme smícháním olivového oleje, citronové šťávy a soli.

Vše dobře promícháme. Podáváme s čerstvým pečivem.