Pro chladné podzimní dny Mlékárna Valašské Meziříčí připravila dva výtečné recepty z ovoce dozrávajícího právě na podzim. Ne vždy je potřeba omezit se pouze na jablečný štrůdl. Množství nasbíraných jablek lze použít třeba na jablečný koláč nebo zvolit hravější variantu pečení a pustit se i s dětmi do přípravy muffinů.
Ty lze plnit téměř čímkoli. Mlékárna nabízí recept Muffinů s použitím švestek.
Jablečný koláč
Suroviny
1 dl rostlinného oleje
200 g cukru
3 ks vejce
200 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
1 dl mléka
3 jablka
1 kelímek Kysané smetany z Valašska
1 kelímek Bílého jogurtu
1 vanilkový cukr
skořice
100 g vlašských ořechů - nasekaných
Postup
Nejprve ušleháme vejce s cukrem a olejem. Do ušlehané hmoty postupně přidáváme mouku, kterou jsme předtím promíchali s práškem do pečiva. Poté přidáváme po troškách mléko. Nakonec přidáme nasekané ořechy.
Vzniklou hmotu nalejeme na plech s vyšším okrajem, který jsme vymazali máslem a vysypali moukou.
Rozehřejeme troubu na 175°C. Mezitím postrouháme jablka nahrubo. Dáme péct. Během doby pečení smícháme Kysanou smetanu a Bílý jogurt z Valašska s vanilkovým cukrem. Po upečení koláč potřeme vzniklou hmotou a posypeme skořicí. Necháme vychladnout a můžeme podávat.
Švestkové muffiny
Suroviny
4 lžíce mletého máku 2,5 hrnku hladké mouky
15 ks švestek
250 ml Bílého jogurtu
1 lžička citronové kůry
0,75 hrnku cukru krupice
2 vejce
0,5 hrnku slunečnicového oleje
1 prášek do pečiva podle potřeby
máslo na vymazání hrubá mouka na vysypání
Postup
Formu vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Do mísy rozklepneme vejce, přidáme cukr, mouku promíchanou s práškem do pečiva, citronovou kůrou, olejem, mletým mákem a nakonec Bílým jogurtem z Valašska. Vše dobře promícháme. Připravíme si švestky, které omyjeme a vypeckujeme. Na dno vymazané formy dáme lžíci těsta, na něj švestky, zakryjeme trochou těsta a na něj opět lehce přitlačíme švestky. Švestkové muffiny s jogurtem pečeme 20 minut v předehřáté troubě na 180 °C.