čtvrtek 21. září 2017 0:00

Podzim v kuchyni

Padající listí, dozrávající ovoce, sklizeň a čas přípravy na zimu. To vše značí podzim. Astronomický podzim začíná podzimní rovnodenností, což je na severní polokouli kolem 23. září a končí zimním slunovratem 21. prosince. V meteorologii jsou souhrnným termínem podzim označeny měsíce září, říjen a listopad.

Pro chladné podzimní dny Mlékárna Valašské Meziříčí připravila dva výtečné recepty z ovoce dozrávajícího právě na podzim. Ne vždy je potřeba omezit se pouze na jablečný štrůdl. Množství nasbíraných jablek lze použít třeba na jablečný koláč nebo zvolit hravější variantu pečení a pustit se i s dětmi do přípravy muffinů.

 

Ty lze plnit téměř čímkoli. Mlékárna nabízí recept Muffinů s použitím švestek.

 

Jablečný koláč

 

Suroviny

1 dl rostlinného oleje

200 g cukru

3 ks vejce

200 g hladké mouky

1 prášek do pečiva

1 dl mléka

3 jablka

1 kelímek Kysané smetany z Valašska

1 kelímek Bílého jogurtu

1 vanilkový cukr

skořice

100 g vlašských ořechů - nasekaných

 

Postup

Nejprve ušleháme vejce s cukrem a olejem. Do ušlehané hmoty postupně přidáváme mouku, kterou jsme předtím promíchali s práškem do pečiva. Poté přidáváme po troškách mléko. Nakonec přidáme nasekané ořechy.

 

Vzniklou hmotu nalejeme na plech s vyšším okrajem, který jsme vymazali máslem a vysypali moukou.

 

Rozehřejeme troubu na 175°C. Mezitím postrouháme jablka nahrubo. Dáme péct. Během doby pečení smícháme Kysanou smetanu a Bílý jogurt z Valašska s vanilkovým cukrem. Po upečení koláč potřeme vzniklou hmotou a posypeme skořicí. Necháme vychladnout a můžeme podávat.

 

Švestkové muffiny

 

Suroviny

 

4 lžíce mletého máku 2,5 hrnku hladké mouky

15 ks švestek

250 ml Bílého jogurtu 

1 lžička citronové kůry

0,75 hrnku cukru krupice

2 vejce

0,5 hrnku slunečnicového oleje

1 prášek do pečiva podle potřeby

máslo na vymazání hrubá mouka na vysypání

 

Postup

 

Formu vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Do mísy rozklepneme vejce, přidáme cukr, mouku promíchanou s práškem do pečiva, citronovou kůrou, olejem, mletým mákem a nakonec Bílým jogurtem z Valašska. Vše dobře promícháme. Připravíme si švestky, které omyjeme a vypeckujeme. Na dno vymazané formy dáme lžíci těsta, na něj švestky, zakryjeme trochou těsta a na něj opět lehce přitlačíme švestky. Švestkové muffiny s jogurtem pečeme 20 minut v předehřáté troubě na 180 °C.