úterý 3. říjen 2017 0:00

Máte zásoby jablečného moštu? Využijte ho v receptech!

Napadlo vás někdy využít v kuchyni mošt a zpestřit si tímto lahodným mokem některé pokrmy? Pokud ne, nastal čas na drobné experimenty. Jenom nezapomínejte, že základem každého chutného a zdravého jídla jsou kvalitní ingredience. Ty poznáte mj. podle značek kvality nacházející se na jejich obalech. Nejznámější z nich je např. Klasa, Regionální potravina nebo třeba tzv. biozebra. Dobrou chuť!

 

MOŠTOVÁ BÁBOVKA

 

(20 min. + 40 min. pečení)

Věděli jste, že do bábovky můžete místo mléka nebo smetany použít jablečný mošt? Spolu se skořicí a strouhaným jablkem tvoří neodolatelnou podzimní kombinaci.

Ingredience – 12 porcí:

· 300 g polohrubé mouky

· 250 ml moštu

· strouhaná kůra z 1 citronu

· 1 jablko

· 1 lžička skořice

· 3 vejce

· 100 g másla

· 1 kypřicí prášek do pečiva

· 100 g cukru krupice

· 1 vanilkový cukr

 

Postup:

1. Formu na bábovku vymažte a vysypte hrubou moukou.

2. V míse smíchejte mouku, citronovou kůru, skořici, cukr, vanilkový cukr a jablko nastrouhané na hrubém struhadle.

3. V druhé nádobě vyšlehejte vejce a vmíchejte k nim mošt a rozpuštěné máslo.

4. Spojte obě části a vypracujte z nich hladké těsto. To vlijte do formy a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 40 minut, nebo dokud bábovka není hotová. To můžete vyzkoušet pomocí špejle.

 

SVAŘENÝ JABLEČNÝ MOŠT

(10 min.)

Recept na to, jak se zahřát uprostřed chladného týdne, je jednoduchý a navíc může být i docela zdravý. Svařte jablečný mošt s voňavým kořením a zázvorem! A pokud byste raději sáhli po něčem ostřejším, do verze pro dospělé můžete přidat kapku rumu.

 

Ingredience – 4 porce:

 

· 800 ml jablečného moštu

· 1 celá skořice

· 4 hřebíčky

· 2 cm čerstvého zázvoru

· 2 sáčky černého čaje

· citron a jablko na podávání

 

Postup:

1. Mošt nalijte do hrnce a přidejte skořici a hřebíček.

2. Zázvor oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Přidejte ho do moštu.

3. Mošt přiveďte k varu a nechte 2 minuty vařit. Poté odstavte.

4. Do moštu ponořte sáčky čaje a nechte asi 3 minuty louhovat. Poté je vyjměte a mošt sceďte.

5. Svařený mošt rozdělte do 4 hrnků a podávejte s citronem a kouskem čerstvého jablka.

 

OVESNÁ KAŠE S JABLEČNÝM MOŠTEM

 

10 min.

Ovesná kaše, to je snídaňová klasika. My pro vás máme veganskou verzi s jablečným moštem, rozinkami, švestkami a křupavými plátky mandlí. Je hotová do deseti minut!

 

Ingredience – 1 porce:

· 60 g ovesných vloček

· 350 ml jablečného moštu

· špetka mleté skořice

· hrst rozinek

· hrst plátků mandlí

· švestky nebo jiné ovoce podle vlastní chuti

 

Postup:

1. V hrnci smíchejte ovesné vločky s jablečným moštem.

2. Na mírném stupni přiveďte směs k varu a za občasného míchání vařte asi 5 minut, nebo do změknutí vloček. Poté odstavte a nechte chvíli odpočinout.

3. Do kaše vmíchejte skořici a nandejte ji na talíř nebo do misky.

4. Porci dozdobte mandlemi, rozinkami a čerstvým ovocem.