MOŠTOVÁ BÁBOVKA
(20 min. + 40 min. pečení)
Věděli jste, že do bábovky můžete místo mléka nebo smetany použít jablečný mošt? Spolu se skořicí a strouhaným jablkem tvoří neodolatelnou podzimní kombinaci.
Ingredience – 12 porcí:
· 300 g polohrubé mouky
· 250 ml moštu
· strouhaná kůra z 1 citronu
· 1 jablko
· 1 lžička skořice
· 3 vejce
· 100 g másla
· 1 kypřicí prášek do pečiva
· 100 g cukru krupice
· 1 vanilkový cukr
Postup:
1. Formu na bábovku vymažte a vysypte hrubou moukou.
2. V míse smíchejte mouku, citronovou kůru, skořici, cukr, vanilkový cukr a jablko nastrouhané na hrubém struhadle.
3. V druhé nádobě vyšlehejte vejce a vmíchejte k nim mošt a rozpuštěné máslo.
4. Spojte obě části a vypracujte z nich hladké těsto. To vlijte do formy a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 40 minut, nebo dokud bábovka není hotová. To můžete vyzkoušet pomocí špejle.
SVAŘENÝ JABLEČNÝ MOŠT
(10 min.)
Recept na to, jak se zahřát uprostřed chladného týdne, je jednoduchý a navíc může být i docela zdravý. Svařte jablečný mošt s voňavým kořením a zázvorem! A pokud byste raději sáhli po něčem ostřejším, do verze pro dospělé můžete přidat kapku rumu.
Ingredience – 4 porce:
· 800 ml jablečného moštu
· 1 celá skořice
· 4 hřebíčky
· 2 cm čerstvého zázvoru
· 2 sáčky černého čaje
· citron a jablko na podávání
Postup:
1. Mošt nalijte do hrnce a přidejte skořici a hřebíček.
2. Zázvor oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Přidejte ho do moštu.
3. Mošt přiveďte k varu a nechte 2 minuty vařit. Poté odstavte.
4. Do moštu ponořte sáčky čaje a nechte asi 3 minuty louhovat. Poté je vyjměte a mošt sceďte.
5. Svařený mošt rozdělte do 4 hrnků a podávejte s citronem a kouskem čerstvého jablka.
OVESNÁ KAŠE S JABLEČNÝM MOŠTEM
10 min.
Ovesná kaše, to je snídaňová klasika. My pro vás máme veganskou verzi s jablečným moštem, rozinkami, švestkami a křupavými plátky mandlí. Je hotová do deseti minut!
Ingredience – 1 porce:
· 60 g ovesných vloček
· 350 ml jablečného moštu
· špetka mleté skořice
· hrst rozinek
· hrst plátků mandlí
· švestky nebo jiné ovoce podle vlastní chuti
Postup:
1. V hrnci smíchejte ovesné vločky s jablečným moštem.
2. Na mírném stupni přiveďte směs k varu a za občasného míchání vařte asi 5 minut, nebo do změknutí vloček. Poté odstavte a nechte chvíli odpočinout.
3. Do kaše vmíchejte skořici a nandejte ji na talíř nebo do misky.
4. Porci dozdobte mandlemi, rozinkami a čerstvým ovocem.