Děti budou nadšené nejen ze sladkých dezertů, ale i z jejich originální strašidelné podoby. Vždyť kdo by nechtěl ochutnat žížaly a krvavý cheesecake nebo okusit hlínu z malých hrobečků? Nechte se inspirovat halloweenskými recepty a oslňte jimi každou návštěvu.
Krvavý cheesecake
Připravte lehký smetanový cheesecake s „krvavým“ jahodovým přelivem dozdobený žížalkami a získejte tak efektní dekoraci i vynikající dezert v jednom. Stojí za to!
Na korpus (dortová forma o průměru 24 cm)
140 g grahamových (máslových) sušenek
30 g krupicového cukru
10 g kakaa
70 g másla
Na sýrovou směs
600 g smetanového sýra (typu Philadelphia)
150 g cukru
3 vejce
80 ml smetany ke šlehání
1 lžička vanilkového extraktu
80 g čokoládové polevy (nebo 60 čokolády na vaření, 10 g másla, 10 g krupicového cukru)
Krvavá poleva
hrst zralých jahod
2 lžíce vanilkového cukru (nebo normálního s trochou vanilky)
želé žížaly
1. Sušenky rozdrtíme a vsypeme do mísy. Přidáme k nim cukr, kakao a rozpuštěné máslo a dobře promícháme.
2. Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem, zavřeme dortovou obručí a vyplníme směsí, kterou dobře vtlačíme. Po stranách vytvoříme nízký okraj. Při teplotě 175 °C zapékáme asi 15 minut (v horkovzdušné troubě na 160 °C).
3. Sýr nejdříve metličkou prošleháme a nadlehčíme, teprve poté vmícháme cukr. Přidáme vejce, které se směsí smícháme, vlijeme šlehačku a vše dobře promísíme. Nakonec přidáme vanilkovou esenci a rozehřátou čokoládu na vaření a naposledy vše dobře prošleháme.
4. Směs nalijeme na rozpečený korpus, uhladíme a ve vyhřáté troubě při 175 °C pečeme 15 minut. Poté teplotu zmírníme na 140 °C a dopékáme ještě hodinu (v horkovzdušné troubě pečeme při 160 °C 16 minut a poté hodinu na 130 °C).
5. Jakmile koláč vyjmeme z trouby, nožem obkroužíme okraj. Poté jej necháme vychladit a dobře ztuhnout (nejlépe až do druhého dne).
6. Krvavou polevu připravíme tak, že jahody svaříme s cukrem a pomocí ponorného mixéru rozmixujeme. Polevou dort polejeme a dozdobíme barevnými žížalkami.
Hrobečky
Hledáte inspiraci na strašidelný dezert, kterým potěšíte děti a překvapíte přátele? Tady je! Hrobečky jsou navíc jednoduché na přípravu a máte je hotové coby dup!
Na krém
200 g mascarpone
200 g šlehačky 33%
100 g mléčné čokolády
1 lžíce krupicového cukru
Na hlínu
Čokoládové sušenky nebo zbytky čokoládového korpusu
Na náhrobky
marcipán či oválné sušenky
na ozdobení želé netopýři
1. Nejdříve si připravíme krém. Mascarpone spolu se šlehačkou ušleháme do krému a přidáme rozpuštěnou čokoládu. Vsypeme lžíci cukru, krátce prošleháme a necháme vychladnout.
2. Mezi tím si na větší kousky rozdrobíme sušenky (nebo zbytek korpusu) a připravíme si náhrobní kameny. Ty vytvoříme pomocí marcipánové hmoty, nebo dobře zafungují i oválné sušenky.
3. Jakmile krém vychladne a ztuhne, naplníme jím připravené skleničky. Na vrch dáme nadrobenou hlínu, a nakonec naaranžujeme náhrobek. Nakonec přidáme netopýra a strašidelný dezert je kompletní.