čtvrtek 2. listopad 2017 0:00

Přidejte do svých svátečních receptů velkou porci originality

Štrůdl, jednohubky s česnekovou pomazánkou, šunkové chlebíčky, bábovka... O svátcích si rádi dopřáváme tradice, avšak při vánočním či silvestrovském posezení s rodinou a přáteli si můžeme dovolit zahnat každoroční nudu originálními chutěmi. Vyzkoušejte některý z receptů s kaki a oživte svou sváteční tabuli.
Toto oranžové sladké ovoce s mnoha léčivými vlastnostmi právě teď najdete v obchodech. Využijte sezónu kaki a pusťte inspiraci na sváteční dny do své kuchyně. 

 

Vánoční šátečky s kaki

 

Potřebujete:

250 g tuku na pečení

250 g tvarohu

290 g polohrubé mouky

2 ks kaki

1 lžička mleté skořice

1/2 vanilkového cukru

1 bílek

200 g moučkového cukru

3 až 4 polévkové lžíce mléka

 

Příprava:

 

Předehřejte troubu na 200 stupňů. Z tuku na pečení, tvarohu a mouky vypracujte těsto. Kaki nakrájejte nadrobno. Vložte do kastrůlku, přidejte skořici, vanilkový cukr a povařte doměkka. Nechte náplň vychladnout. Mezi tím vyválejte těsto a vykrajujte kolečka, která naplňte směsí z kaki. Kolečko přehnete a pomocí vidličky stlačte, tak aby z okrajů nic nevyteklo. Vzniklý šáteček jemně propíchnete nožem. Vše potřete rozšlehaným bílkem a dejte péct na 12 minut. Po vychladnutí potřete šátečky směsí cukru a mléka.

 

Galetka s kaki

 

Potřebujete:

20 g hnědého cukru

1/2 čajové lžičky mleté skořice 

1 lžička citronové kůry 

1 a půl čajové lžičky čerstvé citronové šťávy 

2 ks kaki (nakrájené na plátky) 

50 g pískového cukru 

1 čajová lžička čerstvé citronové šťávy 

220 g hladké mouky 

100 g másla 

3 lžíce mléka 

1 vejce (žloutek a bílek zvlášť) 

sůl 

strouhanka

 

Příprava: Předehřejte troubu na 200 stupňů. Vypracujte těsto smícháním mouky, cukru, másla, mléka, žloutku a soli. Vyválejte těsto do kruhu, posypte strouhankou a plátky kaki poklaďte do středu koláče. Nechte volné kraje tak, aby se daly přehnout přes ovoce. V misce smíchejte hnědý cukr, skořici, citronovou kůru a citrónovou šťávu. Touto směsí potřete kaki. Kraje galetky potřete rozšlehaným bílkem a nechte péct 20 až 25 minut.

 

Skořicové muffiny z kaki a jablka

 

Potřebujete:

210 g polohrubé mouky 

70 g drcených ovesných vloček 

60 g hnědého cukru 

1 prášek na pečení 

1 lžička jedlé sody 

2 lžičky mleté skořice 

1/2 lžičky soli 

1 vejce 

110 ml vody 

2 ks kaki (oloupané a najemno nakrájené) 

1 jablko (oloupané a jemně nakrájené) 

2 lžíce másla 

50 g hnědého cukru 

1 lžíce mletá skořice

 

Příprava:

 

Předehřejte troubu na 190 stupňů. V misce smíchejte mouku, vločky, cukr, prášek do pečiva, skořici a sůl a na chvíli odložte. Nakrájené kaki a jablko, přidejte spolu s máslem a vejcem do směsi s moukou, přilejte vodu a míchejte, dokud se vše dobře nespojí. Těstem naplňte muffinový plech, každý košíček zhruba do dvou třetin. Smíchejte hnědý cukr a skořici a posypete směsí muffiny. Pečte asi 20 minut. Nechte v plechu po dobu 5 minut odpočinout, poté vyjměte a podávejte. 

 

Smoothie z kaki a banánu

Potřebujete: 

250 ml mandlového či jiného rostlinného mléka  

2 ks kaki

1 banán 

1 lžička medu 

1/2 lžičky skořice 

 

Příprava:

 

Všechny ingredience vložte do mixéru a rozšlehejte do hladkého smoothie.

 

Oranžové plody kaki nejenom skvěle chutnají, ale také pomáhají lidskému organizmu. Obsahují celou řadu vitamínů, minerálů, vlákninu, pomáhají snižovat cholesterol, posilují imunitní systém nebo zdravé zažívání. Toto „ovoce bohů“, jak mu přezdívali staří Řekové, je centrem pozornosti v receptech i samotné na talíři.