čtvrtek 8. březen 2018 0:00

Recepty při opakovaných bolestech břicha, které trápí 15 % z nás

Zatímco někteří se rozhodují, zda po Vánocích či s příchodem jara budou dodržovat diety či zdravější jídelníček, 15 %1 z nás na výběr nemá. Kvůli syndromu dráždivého tračníku musí na to, co jí, dbát 365 dní v roce. A bohužel často ani to nestačí.

Syndrom dráždivého tračníku, neboli IBS (irritable bowel syndrome), je onemocnění spojené s opakovanými bolestmi břicha a dalšími střevními komplikacemi, které znemožňují běžné aktivity. Dle typu syndromu mezi ně patří silné průjmy, nadýmání, nebo zácpy.

 

Protože má syndrom dráždivého tračníku různé projevy, i jídelníček se musí lišit. Potraviny, které mohou podráždit trávicí systém a spustit příznaky, jsou přitom individuální. Odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju PhDr. Karolína Hlavatá, Ph. D. pro Vás připravila recepty, ať už trpíte průjmem, zácpou nebo nadýmáním.

 

Trpím bolestmi břicha a opakovanými PRŮJMY a rýži už nemůžu ani vidět

 

V jídelníčku omezte mléko, ale zařazujte zakysané mléčné výrobky. Pozor na perlivé nápoje, ovoce se slupkou a nadýmavou zeleninu. Naopak se nebojte mátového čaje, banánů, sušených borůvek či ovesných vloček. Ke zlepšení stavu střev mohou pomoci probiotické kvasinky Saccharomyces Boulardii.

 

Zapečená ryba s rajčaty a sýrem

 

250 g ryby/rybího filé, 1 malá cibule, 2 rajčata, 1 lžíce olivového oleje, 5 černých oliv, sýr na posypání, nasekaná petrželka, citrónová šťáva, sůl, pepř, 250 g brambor

 

Cibuli a rajčata nakrájíme na tenké plátky, olivy nasekáme a rybu pokapeme citrónovou šťávou, osolíme a opepříme. Zapékací misku vymažeme olejem, vložíme rybu, přidáme zeleninu a posypeme nasekanou petrželkou a česnekem. Přikryjeme alobalem a dáme péct do trouby. Když je ryba téměř hotová, odklopíme alobal, rybu posypeme sýrem a necháme ještě krátce zapéct. Podáváme s vařeným bramborem.

 

Trpím bolestmi břicha a opakovanou ZÁCPOU a chci si pochutnat

 

V jídelníčku se snažte omezit bílé pečivo, rýži, sladkosti, kávu i perlivé nápoje. Naopak můžete vyzkoušet špenát, brokolici, hlávkový salát, rozinky i probiotika s vlákninou (ta u Vás podpoří fungování střev). Nezapomínejte v průběhu celého dne dostatečně pít!

 

Vločkové sušenky s mrkví pro ty, komu chybí sladkosti

 

125 g ovesných vloček, 160 g bezlepkové mouky, 180 g oloupané a nastrouhané mrkve, 60 g cukru, 80 g hrozinek, 140 g rostlinný olej řepkový, 2 čajové lžičky prášku do pečiva, čajová lžička skořice, 1/2 čajové lžičky soli, 1 ks vejce

 

Mrkev oloupeme a nastrouháme najemno. Hrozinky propláchneme horkou vodu a necháme okapat. Smícháme se všemi ostatními ingrediencemi. Plech vyložíme pečícím papírem, na který nanášíme těsto. Jednu sušenku upečeme z těsta o množství zhruba jedné polévkové lžíce.

 

Trpím bolestmi břicha a opakovaným NADÝMÁNÍM, i když nejím nadýmavou zeleninu

 

I syndrom dráždivého tračníku spojený s nadýmáním může velmi komplikovat život. Omezit v jídelníčku nadýmavou zeleninu přitom nestačí. Důležitý je také příjem probiotik a trávicích enzymů snižujících jak nadýmání, tak křeče a bolesti. Bát se nemusíte ani okurek, banánů, ananasu nebo máty, či překvapivě malého množství fazolí nebo jiných luštěnin.

 

Losos zapečený v alobalu s rýží natural

 

150 g lososa, citrónová šťáva, polévková lžíce nasekaného kopru, fenyklu a petržele, sůl, pepř, lžička olivového oleje

 

Čtverec z pevnějšího alobalu potřeme olejem a do středu vložíme plátek osoleného, opepřeného a citrónem pokapaného lososa. Posypeme bylinkami, zabalíme a dáme do trouby zapéct. Podáváme s rýží.