Zajíc velikonoční s kapkou Skotské
Oblíbená dobrota a veselá ozdoba každého velikonočního stolu, kterou rádi připravujeme s dětmi, má svou aprílovou ingredienci. Zkuste do těsta přimíchat trochu whisky, kterou máte na poličce připravenou pro zvláštní příležitosti. Heslo: "Pečte s rozumem!".
Ingredience (1 ks):
85 g másla
85 g cukru krupice
1 vejce
1 žloutek
110 g hladké mouky
¼ sáčku Kypřicího prášku
7 g mandlí (plátky)
¼ sáčku Perníkového koření
50 g krájeného sušeného ovoce
2 g Pomerančové kůry
¼ šťávy z 1 ks pomeranče
2 g Citrónové kůry
2 lžíce skotské whisky
Máslo utřeme s cukrem a postupně přimícháme ostatní suroviny, aby vzniklo hladké těsto, které nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy, pečeme při teplotě 170 stupních cca 50 minut. Po vychladnutí dozdobíme.
Když mrkev, tak bez lepku
Kdo nemiluje přípravu pokrmů z čerstvé jarní karotky! Při přípravě tohoto skvělého bezlepkového koláče ji jistě nejen děti spoustu schroupou jako zajíčci, tak si jí kupte raději více!
Ingredience:
6 žloutků
250 g cukru krupice
2lž pomerančové šťávy
450 g strouhané mrkve
450 g strouhaných ořechů
1 kypřicí prášek Vitana
6 bílků
meruňková marmeláda
1 balení potahové hmoty s mandlovou příchutí
Žloutky s cukrem vyšleháme do husté pěny a přidáme pomerančovou šťávou, pak přidáme ostatní suroviny, a nakonec zlehka přimícháme sníh z bílků. Hmotu nalijeme do dortové formy a pečeme při 170 stupních cca 40 minut po upečení necháme dort vychladnout vyřízneme z ráfku obmažeme meruňkovou marmeládou a dáme ztuhnout. Pak potáhneme mandlovou hmotou a dozdobíme marcipánovými mrkvičkami.
Nádivka Pepka námořníka
Síla Pepka námořníka pořád mnoho z nás nepřesvědčila o zařazení špenátu do jídelníčku. V nádivce s čerstvými kopřivami může pár kousků baby špenátu zůstat bez povšimnutí.
Ingredience:
280 g toastového chleba
400 ml plnotučného mléka
1 lžíce sádla
400 g uzené krkovice
1 šalotka
100 g čerstvých kopřiv
100 g baby špenátu
6 žloutků
3 lžíce majonézy
6 bílků
1 lžička soli
Špetka muškátového oříšku
Špetka mletého pepře
100 g mandlí na plátky
Olej na restování a vymazání formy
Troubu rozehřejeme na 200 °C, toastový chléb nakrájíme na kostičky, vložíme na plech a pečeme cca 5 minut, poté jej přendáme do větší mísy a zalijeme mlékem. Uzenou krkovici nakrájíme na malé kostičky, orestujeme na sádle na pánvi, necháme vychladnout.
Rozehřejeme olej a orestujeme šalotku, kterou jsme pokrájeli nadrobno, přidáme kopřivy, špenát
a necháme zavadnout, stáhneme z plamene a necháme vychladnout.
Žloutky smícháme s majonézou, solí, muškátovým oříškem a pepřem, přidáme k toastovému chlebu i s opečenou krkovicí a špenátem a kopřivami.
Bílky vyšleháme do tuhého sněhu, který opatrně zapracujeme ke směsi, formu nebo formičky na nádivku vymažeme olejem a naplníme nádivkou, pečeme 30 minut.