čtvrtek 29. březen 2018 0:00

Že vám lepek neškodí? A víte to jistě?

„V České republice trpí dle odhadů celiakií 1 ze 100 obyvatel, i když rozpoznaných forem je prozatím méně. Na vině jsou často přehlédnuté příznaky této nemoci. Vzhledem k riziku závažných komplikací je nutné se pokusit tento stav změnit," říká doc. MUDr. Pavel Kohout, PhD, primář interního oddělení, gastroenterolog z Thomayerovy nemocnice v Praze.

Každý den útočí na vaše zdraví, tiše a neustále ničí váš organismus a do těla si ho paradoxně vpravujete vědomě a dobrovolně. O čem je řeč? O lepku! Nenápadném viníku celiakie, nemoci, jejíž výskyt v posledních letech strmě stoupá. Devět z deseti nemocných netuší, že je sužuje toto rafinované autoimunitní onemocnění. Ověřte si díky kampani Květen – měsíc bez lepku a na webu www.zitbezlepku.cz , že nepatříte mezi ně!

„V České republice trpí dle odhadů celiakií 1 ze 100 obyvatel, i když rozpoznaných forem je prozatím méně. Na vině jsou často přehlédnuté příznaky této nemoci. Vzhledem k riziku závažných komplikací je nutné se pokusit tento stav změnit," říká doc. MUDr. Pavel Kohout, PhD, primář interního oddělení, gastroenterolog z Thomayerovy nemocnice v Praze.

Proč by měl být lepek škodlivý, když ho pravidelně jíte ve formě pečiva, těstovin, knedlíků či moučníků a přitom nepociťujete žádné komplikace? Možná se jen stačí více zamyslet – netrápí vás dlouhodobě střevní komplikace, např. průjem, nadýmání, nebo bolesti hlavy či ekzém, nejste bez příčiny unavení nebo často nezřízeně jíte, a přesto nepřibíráte na váze? Trápí vás lámavost nehtů, komplikace s otěhotněním, aj.? Tyto a mnohé další příznaky různého druhu mohou jen velmi nenápadně naznačovat, že s vaším organismem není něco v pořádku.

Nemoc-chameleon, jak se celiakii přezdívá, nám často uniká mezi prsty i proto, že se projevuje u každého rozdílně a v některých případech dokonce probíhá i zcela bez vnějších projevů. Nepodceňujte sebemenší příznaky, kterých může být až na 200, a naslouchejte svému tělu. Co vše může způsobovat lepek, jak ovlivňuje naše životy, jaké mohou být příznaky a jaká je cesta k plnohodnotnému a spokojenému životu bez lepku, odhaluje kampaň „Květen – měsíc bez lepku". Získejte více informací a zdarma konzultujte své zdraví na webu www.zitbezlepku.cz.

V čem ale přesně celiakie a nesnášenlivost lepku spočívá? Lepek, tedy bílkovina, kterou najdeme např. v pšenici, žitu či ječmeni, takto nemocnému člověku poškozuje tenké střevo a to pak nedokáže správně vstřebávat všechny potřebné živiny. Organismu proto chybí spousta důležitých látek a nemůže fungovat zdaleka tak, jako tělo zdravého člověka, na což se mohou nabalovat další vážné zdravotní komplikace. U dětí se pak celiakie projevuje opožděným růstem a celkově horším prospíváním. Celiakie je způsobena nesnášenlivostí lepku a dokáže způsobit nemalé problémy, a to nejen v dětství, ale i kdykoli během dospělosti – propuknout totiž může prakticky kdykoli.

„Diagnostika celiakie je jednoduchá, při podezření je nutné pokračovat v konzumaci stravy s obsahem lepku a podstoupit odběr krve s vyšetřením serologických markerů celiakie. Poklud jsou pozitivní, je nutné odebrat vzorek sliznice tenkého střeva – u dětí pomocí kapsle, kterou polykají, u dospělých v průběhu gastroskopie. Odběr krve může indikovat kterýkoliv lékař, při pozitivitě markerů (podezření na celiakii) je pacient odeslán ke gastroenterologovi, který diagnózu dokončí," dodává doc. MUDr. Pavel Kohout, PhD.

Možná i vám teď běží hlavou, že váš organismus přece jenom vykazuje některé odchylky, které vám sice už začaly připadat normální, u zdravého člověka se ale v takové míře rozhodně nevyskytují. Žádný strach – nemusíte ihned běžet k lékaři! Pro začátek vám pomůže webový portál www.zitbezlepku.cz kampaně Květen – měsíc bez lepku. Zkusit si zde můžete vlastní orientační test, který vám napoví, do jaké míry jste ohroženi lepkem, ale hlavně se můžete přihlásit i k bezplatné telefonické konzultaci s odborníkem na výživu, jenž vám zodpoví všechny vaše otázky.

Celiakie a další formy nesnášenlivosti lepku se dají léčit jediným způsobem – bezlepkovou dietou. Bezlepková dieta jako jediná zaručí, že se povrch tenkého střeva dokáže uzdravit a všechny nepříjemné projevy nemoci zcela zmizí. S dietou se však musí pokračovat doživotně, což v dnešní době, kdy chutné bezlepkové výrobky a suroviny naleznete v každém větším supermarketu, není tak zásadní komplikace, jak by se mohlo zprvu zdát.

Nebojte se a podívejte se lepku do očí – za vaše zdraví to rozhodně stojí!

Navštivte www.zitbezlepku.cz /pozn. stránky budou funkční od počátku dubna/Vyzkoušejte zde jednoduchý test odhalující první příznaky nesnášenlivosti lepku, zdarma na webové stránce. Zkonzultujte svůj zdravotní stav s naším nutričním terapeutem zdarma, zaregistrujte si čas konzultace na webové stránce www.zitbezlepku.cz

Vzdělávací projekt „Květen – měsíc bez lepku", webový portál www.zitbezlepku.cz a další aktivity spojené s osvětou přináší italský výrobce prémiových bezlepkových potravin Schär ve spolupráci se Společností pro bezlepkovou dietu.

Tisková zpráva 2.

Bezlepková dieta? Odmění se vám tisíckrát!

V Praze dne 29. března 2018 – Znáte někoho, kdo nesmí konzumovat lepek, protože trpí nesnášenlivostí lepku? A víte, že na jednoho diagnostikovaného celiaka připadá až deset dalších, kteří o své nemoci „zatím" nevědí? Prokouknout zdravotní problémy, kterými se projevuje citlivost na lepek, je sice komplikované, cesta ven však bývá spolehlivá. S odpověďmi vám pomůže kampaň na webovém portálu www.zitbezlepku.cz.

Jakmile vám lékař jednou oznámí, že máte celiakii nebo jinou podobu nesnášenlivosti lepku, jedno je jasné – do konce života budete muset dodržovat přísnou bezlepkovou dietu. Jedině ta totiž dokáže zcela odstranit všechny zdravotní potíže, které celiakům komplikují život. Co přesně ale taková bezlepková dieta obnáší?

„Když se pacient dozví diagnózu celiakie, a to, že jediným lékem je přísná doživotní bezlepková dieta, tak má pocit, že se mu změnil svět. Ví, že musí vyřadit ze svého jídelníčku lepek, ale co bude jíst? Z počátku má pocit, že lepek je všude – těžko se mu vysvětluje, že to není tak hrozné, že stačí vyřadit pšenici, žito ječmen a všechno ostatní je přirozeně bez lepku. Určitě je to velká změna, protože právě výrobky s lepkem jsou přirozenou součástí našeho jídelníčku – takže musí zapomenout na běžné pečivo, chléb, těstoviny, zákusky, ale i hotová jídla jako jsou omáčky, knedlíky, smažená jídla. Je potřeba se nad svým jídelníčkem zamyslet a časem každý celiak přijde na to, že to není tak strašné," říká Jitka Dlabalová ze Společnosti pro bezlepkovou dietu.

Taková zásadní životní změna může v člověku v počátku vyvolat obavy, jak se stravovat. V dnešní době se však není čeho obávat. Na trhu je už plná škála kvalitních bezlepkových potravin, a to nejen v podobě různých směsí mouk, různých druhů pečiva, těstovin, sladkostí či slaných pochutin, čokoládových výrobků, ale i běžných produktů, jako je např. koření či zmrzlina, kde je třeba též sledovat přítomnost lepku.

„Je tedy potřeba získat dostatek informací, co do svého jídelníčku můžete zařadit, čemu se vyhnout a kde můžete vše nakoupit. Ale hlavně, jak poznáte, že potraviny jsou pro vás vhodné. Dnes, kdy platí povinnost poskytovat spotřebitelům informace o potravinách, je vše snazší. Lepek je alergen, a tak obiloviny obsahující lepek musí být ve složení vždy uvedeny. Je proto potřeba sledovat složení výrobků na obalech. Dostatek informací povede k tomu, že nebudete dělat dietní chyby, ale na druhou stranu si také nebudete ochuzovat zbytečně jídelníček víc, než je třeba. Lidem na bezlepkové dietě proto pomáháme, poskytujeme jim dostatek informací, aby se lépe zorientovali a poznali, že i bez lepku se dá žít plnohodnotný život," přidává své postřehy k obvyklým začátkům s dietou Jitka Dlabalová.

Je třeba se diety bát? „Rozhodně se není čeho bát. Nebudu lhát, že se mi při diagnóze celiakie v očích nepromítly všechny vzpomínky na úžasné mamčiny koláče a buchty. Bezlepková dieta má ten odstrašující dovětek „dieta", ale v dnešní době se máme velmi dobře. Na českém trhu už je velký výběr a hlavně dobrá dostupnost.

 

Na svém blogu www.celiaxmoni.cz se snažím fanouškům dokazovat, že lze připravit v bezlepkové variantě opravdu cokoliv, jen to chce trošku zkušeností a trpělivosti, protože bezlepkové suroviny mají jiné vlastnosti než ty klasické. A přestože mám celiakii diagnostikovanou jen necelé 3 roky, zvládnu doma upéct výborný bezlepkový chléb, kynuté knedlíky nebo velikonočního beránka. A rozdíl v chuti? Prostě nepoznáte.

 

Vnímám, že za poslední dva roky se hodně změnil i trh, který nám napomáhá, a firmy investují do strojů, aby mohly oblíbené produkty přivést do bezlepkového života. Mojí diagnózou se změnilo prakticky všechno. Zajímám se více o kvalitu potravin, vybírám si, důkladně čtu složení a hlavně předávám své zkušenosti dál začínajícím nebo stávajícím celiakům.

 

Díky celiakii dělám, co mě baví, cestuji, píšu recenze a spolupracuji se značkami, které mají smysl a dávají nám celiakům možnosti. Vydala jsem vlastní knihu, setkávám se se zajímavými lidmi a bojuji s předsudky o bezlepkové dietě. Dělám, co mě naplňuje, a to jen díky celiakii," shrnuje svůj postoj Monika Menky, jejíž blog CeliaxMoni plný tipů a bezlepkových receptů je mezi celiaky hitem.

Bezlepková dieta je jen nový přístup k plnohodnotnému životu pro všechny osoby trpící nesnášenlivostí lepku. Dnešní doba nabízí kvalitní plnohodnotné potraviny bez lepku, restaurace jsou povinny informovat o přítomnosti lepku, ale dodržování bezlepkové diety je především o vlastní důslednosti a pozornosti. Zjistěte si více na www.zitbezlepku.cz.