pondělí 30. duben 2018 0:00

Letní vaření plné pohody a slunce & Vaříme s Vendy a Jirkou

Krásné vůně, teplo, pohoda, lenošní či sport a pobyt u vody jsou znakem letních dní. Kdo by chtěl trávit většinu času v kuchyni? Proto Mlékárna Valašské Meziříčí společně s Vendulou Špetlíkovou alias Vendy, známou blogerkou, autorkou kuchařek a televizních pořadů a Jirkou Sýkorou, desetibojařem, mistrem světa v juniorech a mistrem Evropy v kategorii do 23 let, natočila další recepty pro mlsné jazýčky.

Tentokrát se Vendy a Jirka rozhodli připravit rychlé svěží recepty pro nejrůznější pohoštění rodiny či návštěv v podobě vaječné tlačenky za použití kysané smetany z Valašska, buchet na víkend či svačinky - perníku s kefírovým mlékem. Nakonec pak pro děti, ale i dospělé pizzu z kysané smetany. 

 

 

VAJEČNÁ TLAČENKA

 

Ingredience

 

250 ml nálevu z kyselých okurek

6 lžic majonézy

6 lžic Kysané smetany z Mlékárny Valašské Meziříčí

5 vajec natvrdo uvařených

100 g šunky

100 g hrášku

100 g kukuřice

100 g baby karotky

1 červená paprika

2 kyselé okurky

1 sáček želatiny na vaječnou tlačenku (20 g)

Petrželka, sůl, pepř

 

Postup

 

Nejprve si připravíme formu srnčí hřbet, kterou vyložíme potravinářskou fólií. Červenou papriku, šunku a okurky nakrájíme na kostičky. Do hrnce si nalijeme nálev z okurek, krátce zahřejeme (nevaříme), přidáme želatinu, promícháme, aby se nám hezky rozpustila, stáhneme z plotýnky a necháme pár minut vychladit, tak abychom nenalévali do směsi vařící.

 

V misce si promícháme zakysanou smetanu, majolku a dochutíme solí a pepřem. Do misky se smetanovou směsí přidáme hrášek, kukuřici, mrkev, okurky, šunku, petrželku, a nakonec vmícháme připravenou želatinu. Do formy nalijeme část směsi, do středu položíme celá vařená vejce a opatrně dolijeme zbylou směsí až po okraj formy. Vaječnou tlačenku podáváme s čerstvým pečivem, nebo toustíkem. Uvedená směs na vaječnou tlačenku mě vyšla na jeden srnčí hřbet a dvě muffinové formičky.

 

Příprava: 10 minut

 

Dokončení: 2 hodiny v lednici nechat ztuhnout

 

PIZZA ZE ZAKYSANÉ SMETANY

 

Těsto

 

1 Kysaná smetana z Mlékárny Valašské Meziříčí

350 g polohrubé mouky

1 celé vejce

1 polévková lžíce oleje

1 čajová lžička prášku do pečiva

Sůl

 

Postup

 

Těsto zpracovat, vyválet a položit na plech (používám pečící papír, abych nemusela vymazávat). Poté potřeme protlakem (kečupem) smíchaným s olejem, bylinkami, co máte rádi, já dala bazalku a oregáno.

 

Navrch dáme všechno, co máte rádi, nebo co dům dal. Já dala sýr, šunku, salám, papriku a posypala kořením na pizzu, nebo bylinkami (oregano, bazalka). Pak již jen péci v předehřáté troubě na 180°C cca 30 minut.

 

Příprava: 10 minut

 

Dokončení: 30 minut, pečení

 

VLÁČNÝ PERNÍK S POVIDLY

 

Ingredience

 

400 g hladké mouky

3 vejce

2 lžíce kakaa

300 g cukru

500 ml podmáslí (kefíru)

100 ml oleje

1 lžička jedlé sody

1 balíček kypřícího prášku do perníku

1 balíček vanilkového cukru

1 lžička skořice

2 lžíce medu

3 lžíce povidel (do těsta)

Povidla nebo marmeláda na promazání perníku

 

Postup

 

Všechny ingredience (včetně povidel a medu) umícháme a vylijeme na vysypaný a vymazaný plech. Pečeme asi 25 minut při 180°C (zkuste do perníku píchnout špejlí, jestli už je upečený). Poté můžeme perník podélně proříznout a natřít marmeládou nebo povidly.

 

Příprava: 5 minut

 

Dokončení: 25 minut pečení