čtvrtek 14. červen 2018 0:00

Recept: Staročeská kmínová polévka

Celá řada potravinářských a zemědělských výrobků má u spotřebitelů dobrou pověst a spotřebitelé vědí, že se za určitým označením schovává jistá kvalita či požadované vlastnosti daného produktu. Chráněná zeměpisná označení a označení původu jsou v tomto ohledu pro spotřebitele určitým vodítkem. Zaručují určité kvalitativní parametry.

Kulinář Petr Stupka doporučuje:

 

Český kmín se používá k dochucování brambor, zelí, neobejdou se bez něj ani pečínky, ať už vepřová, husí, či kachní. Lahodnou chuť dodá také houbovým pokrmům i rybám, hodí se do polévek a tvarohu.

 

Recept: Staročeská kmínová polévka

 

U kmínové polévky platí pravidlo, že méně je někdy více. Její příprava je jednoduchá, a přece tak výborně chutná. Dnes již spíše netradiční polévku vařívaly hlavně naše babičky.

 

Na hrnec polévky budeme potřebovat:

0,75 l vody, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíci Českého kmínu (drcený), 1 vejce, 1 Všestarskou cibuli, máslo, sůl

 

Nejdříve si nadrobno nakrájíme cibuli, kterou následně zpěníme na másle. Přidáme drcený kmín a krátce osmahneme. Po chvíli přidáme mouku a ještě chvíli smažíme. V rychlovarné konvici si uvaříme vodu, kterou vše zalijeme. Polévku pak již pouze osolíme a zahustíme rozšlehaným vejcem. Podáváme s čerstvým pečivem.

 

Víte, že…

 

… CHAMOMILLA BOHEMICA je unikátní odrůda heřmánku pravého, který je pěstován výhradně v oblastech Čech? Tato jedinečná bylina se pěstuje ve Středočeském, Plzeňském, Karlovarském, Jihočeském, Libereckém, Královéhradeckém a Pardubickém kraji, ale také v části kraje Vysočina. Podnebí a půda Čech spolu s tradičními způsoby pěstování zaručují jedinečné podmínky, které heřmánek CHAMOMILLA BOHEMICA ke svému růstu potřebuje.

 

Evropská unie proto udělila heřmánku CHAMOMILLA BOHEMICA oprávnění užívat ochrannou známku Chráněné označení původu. Heřmánek CHAMOMILLA BOHEMICA vyniká svou vysokou kvalitou. Obsahuje mnoho účinných látek a k jeho jedinečným vlastnostem patří vyšší množství silice i vyšší obsah chamazulenu. Heřmánek CHAMOMILLA BOHEMICA si můžete vychutnat například jako čaj.

 

Už deset let na sobě nosí nálepku Chráněné označení původu, přitom vypadá jako každá druhá cibule. V čem se Všestarská liší? Unikátnost Všestarské cibule je dána především vyrovnaností jejích nutričních parametrů, vysokou hodnotou železa, velmi vysokou hodnotou vitaminu B3 a nízkými hodnotami škodlivých látek.

 

Česká republika má vhodné specifické podmínky také pro pěstování kmínu, které jsou dané půdní skladbou a přírodními podmínkami. Také je zde velká návaznost na tradice, neboť dlouhodobá zkušenost v pěstování kmínu je zde nenahraditelná. Od roku 2008 se dvouleté odrůdy kmínu pěstovaného v České republice pyšní označením Český kmín a jsou nositeli červeného loga s dvanácti zlatými hvězdičkami, které symbolizují výrobek zařazený na seznam Chráněného označení původu v rámci EU. Český kmín je typickým kořením do chleba a slaného pečiva.