středa 18. červenec 2018 0:00

Super recept na letní koláč s kefírem

Léto je již v plném proudu, děti i rodiče si užívají prázdnin a dovolených. V teplých horkých dnech je třeba dočerpat energii lehkým jídlem, proto Mlékárna Valašské Meziříčí připravila dva recepty, které zasytí, ale zároveň jsou velmi lehké. Do těchto receptů byly použity výrobky Mlékárny Valašské Meziříčí, ať už Kefírové mléko nízkotučné či Kysaná smetana z Valašska. Výrobky jsou k dostání v celé obchodní síti. Recepty jsou velmi jednoduché, proto je mohou maminky či babičky vařit nebo péct s dětmi, a tak je v létě lehce zabavit.

.

Letní oběd těstoviny se špenátem

 

Suroviny

1/2 hrnku Čerstvého mléka 

1 ks Kysaná smetana 

1 balení listového špenátu

1 balení těstovin

1 ks cibule

4 stroužky česneku

1 špetka mletého pepře

2 lžíce kukuřičného škrobu na zahuštění

2 lžíce olej

1 špetka soli

150 g strouhaného sýru

 

Postup přípravy

 

Nejprve si na oleji zpěníme cibuli, kterou jsme nasekali na velmi jemné kousky. Přidáme rozmačkaný česnek, špenát, podlijeme troškou vody a necháme dusit do měkka. Jakmile máme špenát měkký, můžeme zahustit připravenou jíšku z Čerstvého mléka z Valašska, Kysané smetany z Valašska a kukuřičného škrobu. Do hotového špenátu vmícháme uvařené těstoviny, dochutíme solí, případně pepřem. Na talíři ještě posypeme strouhaným sýrem.

 

Letní koláč

 

Suroviny

500 ml Kefírové mléko nízkotučné

2 ks vejce

1 vanilkový cukr

125 g změklé máslo

1 lžíce prášek do pečiva

300 g polohrubá mouka

140 g cukr moučka

300 g borůvky, jahody nebo maliny (ovoce volíme dle sezónnosti)

tuk na vymazání, hrubá mouka na vysypání

 

Postup přípravy

 

Rozpuštěné máslo si s oběma cukry vyšleháme do pěny. Poté přidáme vejce a šleháme do doby než nám vznikne světlý hladký krém. Do vzniklé hmoty vmícháme mouku, kterou jsme si předtím smíchali s práškem do pečiva. Nakonec přilijeme Kefírové mléko nízkotučné.

 

Do takto vzniklého těsta opatrně vmícháme polovinu borůvek či jiného ovoce. Směs nalijeme do dortové formy, kterou jsme vymazali máslem a vysypali hrubou moukou. Na povrch dortu nasypeme druhou polovinu borůvek (ovoce) a dáme péct do vyhřáté trouby na 160 °C. Koláč pečeme 50 - 60 minut.