pondělí 6. srpen 2018 0:00

Recept na letní koláč z kefíru

Léto je již v plném proudu, děti i rodiče si užívají prázdnin a dovolených. V teplých horkých dnech je třeba dočerpat energii lehkým jídlem, proto Mlékárna Valašské Meziříčí připravila dva recepty, které zasytí, ale zároveň jsou velmi lehké. 

Letní oběd těstoviny se špenátem

 

Suroviny

 

1/2 hrnku Čerstvého mléka

1 ks Kysaná smetana 

1 balení listového špenátu

1 balení těstovin

1 ks cibule

4 stroužky česneku

1 špetka mletého pepře

2 lžíce kukuřičného škrobu na zahuštění

2 lžíce olej

1 špetka soli

150 g strouhaného sýru

 

Postup přípravy

Nejprve si na oleji zpěníme cibuli, kterou jsme nasekali na velmi jemné kousky. Přidáme rozmačkaný česnek, špenát, podlijeme troškou vody a necháme dusit do měkka. Jakmile máme špenát měkký, můžeme zahustit připravenou jíšku z Čerstvého mléka, Kysané smetany a kukuřičného škrobu. Do hotového špenátu vmícháme uvařené těstoviny, dochutíme solí, případně pepřem. Na talíři ještě posypeme strouhaným sýrem.

 

Letní koláč

 

Suroviny

500 ml Kefírové mléko nízkotučné 

2 ks vejce 1 vanilkový cukr 125 g změklé máslo 1 lžíce prášek do pečiva 300 g polohrubá mouka 140 g cukr moučka

300 g borůvky, jahody nebo maliny (ovoce volíme dle sezónnosti)

tuk na vymazání, hrubá mouka na vysypání

 

Postup přípravy

 

Rozpuštěné máslo si s oběma cukry vyšleháme do pěny. Poté přidáme vejce a šleháme do doby než nám vznikne světlý hladký krém. Do vzniklé hmoty vmícháme mouku, kterou jsme si předtím smíchali s práškem do pečiva. Nakonec přilijeme Kefírové mléko nízkotučné z Mlékárny Valašské Meziříčí. Do takto vzniklého těsta opatrně vmícháme polovinu borůvek či jiného ovoce.

 

Směs nalijeme do dortové formy, kterou jsme vymazali máslem a vysypali hrubou moukou. Na povrch dortu nasypeme druhou polovinu borůvek (ovoce) a dáme péct do vyhřáté trouby na 160 °C. Koláč pečeme 50 - 60 minut.