středa 29. srpen 2018 0:00

Chutné a zdravé pomazánky pro každý den

„Pomazánky jsou evergreen, který nikdy nevyjde z módy. Pochutnáte si na nich na snídani, při svačině i večeři. A čím dál častěji zdobí naše pohoštění, i když dorazí hosté,“ říká Lenka Molková  a přidává recepty hned na tři osvědčené pomazánky.

Pomazánka z červené řepy s ořechy

 

Suroviny:

 

330 g uvařené a oloupané červené řepy

80 g majonézy (Domácí majonéza je prostě nejlepší a vyrobíte ji snadno – z jednoho žloutku, 70 g kvalitního slunečnicového oleje, citronové šťávy, dijonské hořčice, soli a pepře. Pokud majonézu kupujete, zvolte raději tu od českého výrobce, bez éček a konzervantů.)

40 g kysané smetany (kdo chce pomazánku úplně odlehčit, může kysanou smetanou nahradit celé množství majonézy)

40 g vlašských ořechů sůl a pepř dle chuti

 

Na ozdobu: salát (například křupavý little gem) a tvarohový sýr žervé

 

Postup: Řepu je dobré uvařit předem – vaříme ji ve vodě pod pokličkou cca 1 hodinu. Uvařená vydrží v lednici i několik dní (pokud však nemáte tolik času, není už dnes problém koupit řepu uvařenou ve vakuovém balení). Uvařenou, zchladlou řepu nastrouhejte na hrubém struhadle. Přidejte majonézu, kysanou smetanu, ořechy nasekané na větší kousky, sůl, pepř a vše promíchejte. Na ozdobu použijte salát nakrájený na nudličky a kopeček žervé.

 

Mrkvovo-celerová pomazánka s mandlemi

 

Suroviny:

 

180 g mrkve

170 g bulvového celeru

1 lžíce citronové šťávy

50 g majonézy

50 g tvarohového sýru žervé

sůl a pepř dle chuti

Na ozdobu: mandlové lupínky, pažitka

 

Postup: Očištěnou mrkev a celer nastrouhejte na jemném struhadle. Smíchejte s citronovou šťávou, žervé, majonézou, solí a pepřem. Posypejte mandlovými lupínky a nasekanou pažitkou.