čtvrtek 21. únor 2019 0:00

Kde se vzal čaj?

Černý čaj možná působí jako klasika, která nemá čím překvapit. Opak je ale pravdou! Každý šálek tohoto čajového pokladu má za sebou dlouhou cestu nejen z čajové plantáže, ale i dějinami lidstva. Přečtěte si, co všechno jste o černém čaji nevěděli a jaké výhody pro zdraví v sobě skrývá.

Legenda praví, že před tisíci lety si čínský císař Šen-nung dopřával svou chvilku meditace, když v tom zafoukal vánek a z nedalekého čajovníku odvál pár lístků přímo do císařova kotlíku s horkou vodou. Alespoň podle legendy se tak císař stal prvním člověkem, který kdy ochutnal lahodnou chuť čaje a s nadšením rozšířil jeho slávu po celém císařství.

 

Zda se do našich hrnečků dostal čaj právě touto náhodou, nebo byla jeho cesta složitější, na to sice odpověď neznáme. Moc dobře ale víme, že i zdánlivě obyčejný černý čaj je ve skutečnosti cenný přírodní poklad plný minerálních látek a vitaminů. Jeho neobyčejně intenzivní chuť a aroma v minulosti vydržely i dlouhé plavby lodí, a proto si ho mohli dopřávat nejen císaři staré Číny, ale i anglická smetánka, která si časem tolik oblíbila svůj milovaný čaj o páté.

 

V dálném Tibetu například patří do čaje sůl a jačí mléko, Angličané zase nedají dopustit na svůj čaj s mlékem a u nás patří k evergreenům horký čaj s medem a citronem proti zimním neduhům. Skvělou zprávou je, že léčivé účinky nejsou pouhou domněnkou. Naopak je dokázáno, že černý čaj podporuje imunitu a má výborné antioxidační účinky, dokonce pomáhá i v boji s vysokým tlakem a podrážděným žaludkem.

 

Od císaře Šen-nunga uběhlo mnoho času, a tak se nemusíte spoléhat jen na vánek a shodu náhod, ale můžete si v klidu podle své chuti vybrat, které čajové lístky si v horké vodě připravíte právě dnes. A výběr je opravdu veliký!