úterý 12. březen 2019 0:00

Jarní zeleninový salát s kefírovým mlékem

Mezi stále oblíbenější aktivity patří každoročně jarní detoxikace těla. Jaro je totiž ideální dobou pro očistu těla. V tomto období je vhodné zavést například odlehčené dny, obzvláště pokud během zimy člověk necvičil a měl nedostatečný přísun čerstvého ovoce a zeleniny. Nejdůležitější na celé detoxikaci těla je právě to, čím ho zatěžujeme.

Kromě vyloučení zahleňujících potravin je důležité jíst pomalu a v klidu, s odpočinkem před a po jídle. Důležité je dodržování pravidelného denního režimu. Navracíme se svým způsobem k tradici předků, kteří jarní předvelikonoční půst dodržovali. Nově objevujeme, že tyto tradice prospívají nejenom našemu tělu, ale i duchu. Pročištění organismu má vliv na snížení podráždění, bolesti hlavy, snížení únavy či doplnění energie.

 

Z jídla dostáváme do těla celou řadu škodlivých látek. Zbavit se nečistot, únavy, ztuhlosti svého těla i mysli, probudit se po zimě a podpořit tak vitalitu, to je cílem jarní očisty. Oproti zimě je jídelníček odlehčen od hutných a těžkých jídel, která udržovala teplotu těla. V období jarních měsíců je dobré vyhnout se mastným pokrmům, smaženým jídlům, přebytku cukru, alkoholu, sladkostem, bílé mouce a mléčným produktům.

 

Jde zejména o nezdravá tučná a sladká jídla, jako jsou rafinované tuky a cukry v sušenkách a cukrovinkách nebo v tukových rohlících a dalších podobných jídlech. Díky detoxikaci je možné zlepšit a současně s tím omladit a restartovat organismus.

 

Jarní zeleninový salát s Kefírovým mlékem nízkotučným 

 

Suroviny:

1 Kefírové mléko nízkotučné

1 ledový salát

6 ks cherry rajčat

1 salátová okurka

2 jarní cibulky

2 vejce natvrdo

Na dochucení: citrón, sůl, pažitka

 

Postup:

Veškerou zeleninu omyjeme a necháme okapat. Poté si nakrájíme na hrubší kousky ledový salát, můžeme použít i dle chuti salát jiný například polníček. Cherry rajčata a okurky nakrájíme na jemné kousky a cibulku pak i s natí na kolečka. Dochutíme solí, citrónem a přelijeme Kefírovým mlékem nízkotučným. Povrch salátu ozdobíme nasekaným vejcem a posypeme pažitkou.

 

Jarní lehký dezert s Bílým jogurtem

 

Suroviny:

500 g Bílý jogurt 

2 hrsti sezónního nebo mraženého ovoce (borůvky, maliny, jahody)

1 - 2 lžíce javorového sirupu

1 lžíce tekutého medu

1 balení müsli směsi nebo vločky, vše dle chuti

Na dochucení: nasekané mandle, oříšky, semínka

 

Postup: Tento lehký dezert si připravíme velmi jednoduše. Nachystáme si skleničky a na jejich dno dáme javorový sirup, případně můžeme použít i oblíbenou marmeládu. Přidáme Bílý jogurt z Valašska. Na tuto vrstvu dáme vločky nebo müsli směs. Dále nasypeme ovoce - mražené nebo sezónní. Opakujeme dle velikosti skleničky. Vrch nazdobíme ovocem, oříšky, lístky máty.