pondělí 1. duben 2019 0:00

Jarní jogurtové recepty

Máte ve vašem „kulinárním“ repertoáru pět osvědčených jídel, které vaříte pořád dokola? Rádi byste se inspirovali novým, neotřelým receptem, který ovšem bude z běžně dostupných surovin? 

Norská rybí polévka

Kuchař: Martin Zábojník

 

Suroviny:

200 g mrkve

200 g petržele (kořen)

150 g celeru (bulva)

200 g tresky světlé (filet bez kůže)

150 g bílého jogurtu 

200 g brambor (loupané)

1 lžíce bramborového škrobu

2 lžíce citronové šťávy

1 menší cibule

30 g másla

1,5 l zeleninového nebo rybího vývaru

vinný ocet bílý

pepř

sůl

kopr

 

Postup:

1. Nejprve nakrájíme cibuli a kořenovou zeleninu na kostičky nebo nudličky a orestujeme na rozpuštěném másle. Na závěr restování přidáme vinný ocet a rybí filé překrojené na menší kusy.

 

2. Podlijeme vývarem a vaříme, dokud zelenina nebude měkká a ryba se nezačne rozpadat.

 

3. Na závěr přidáme uvařené a nakrájené brambory, jogurt, kopr, citronovou šťávu a podle potřeby zahustíme bramborovým škrobem.

 

4. Dochutíme dle potřeby a chuti solí a pepřem.

 

Salát s krupkami vařenými v tomatové omáčce s jogurtovo-koriandrovou zálivkou

Kuchař: Josef Stružík

 

Suroviny:

150 g krupky lámanka

1 l zeleninového vývaru

200 g drcených rajčat

300 g mixu salátů

600 g lososa (filet s kůží)

200 g bílého Selského jogurtu

1 svazek koriandru (čerstvý)

12 ks cherry rajčátek

tymián (čerstvý)

1 žlutá paprika

olivový olej

sůl

pepř

 

Postup:

1. Drcená rajčata rozmixujeme ve vývaru, v něm uvaříme krupky s tymiánem.

 

2. Nakrájíme žlutou papriku na proužky, rajčátka na čtvrtky a salát omyjeme.

 

3. Hotové krupky necháme vychladnout. Filet z lososa nakrájíme na jednotlivé porce a lehce osolíme. Nařízneme kůži a rybu opečeme.

 

4. Mix salátů naskládáme kolem talíře. Do středu dáme krupky a na ně položíme opečený filet z lososa.

 

5. Z jogurtu si vytvoříme dresing. Rozmixujeme jej s nasekaným koriandrem a olivovým olejem. Dochutíme solí a pepřem a přidáme do salátu.

 

Bramborovo-cizrnový krém s pažitkovým olejem

Kuchař: Patrik Lexa

 

Suroviny:

200 g brambor

200 g loupané cizrny

100 g bílého Selského jogurtu 

1,5 l zeleninového vývaru

100 ml oleje (olivový)

80 g pažitky

1 menší cibule

olej slunečnicový

pepř

sůl

Postup:

1. Nejprve si dáme vařit oloupané brambory. Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli a přidáme vařenou cizrnu, necháme společně restovat.

 

2. V hrnci rozehřejeme olivový olej na 90 °C a vsypeme pažitku, necháme společně pracovat 3 minuty při stálé teplotě. Následně odstavíme, rozmixujeme tyčovým mixérem a přecedíme přes jemné sítko.

 

3. K cizrně s cibulí přidáme vařené brambory a vývar. Vše rozmixujeme do hladkého krému. Krém zjemníme jogurtem. Dochutíme solí a pepřem. Nakonec ozdobíme pažitkovým olejem a lžičkou jogurtu.

 

Nákyp z brambor a jarní zeleniny s mletým masem

Kuchař: Josef Stružík

 

Suroviny:

400 g brambor, typ A

4 ks jarní cibulky

1 ks mrkev

200 g květák

150 g špenát čerstvý (ve vaničce, malé listy)

300 g mletého masa – 80 % hovězí a 20 % vepřové

1 ks cibule

120 g bílýho Selského jogurtu 

4 ks vejce

200 g strouhaný sýr parmazánového typu

200 g rajčatový protlak nebo drcená rajčata máslo na vymazání

sůl

pepř

 

Postup:

1. Oloupané brambory, květák a mrkev nakrájíme na plátky. Jarní cibulku pokrájíme na kolečka cca 1 cm široká.

 

2. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme mleté maso a drcená rajčata a společně provaříme. Do vymazaného pekáčku skládáme postupně brambory, zeleninu a směs s mletým masem. Každou vrstvu přikryjeme listy mladého špenátu. Poslední vrstvu tvoří brambory.

 

3. Jogurt, vejce a strouhaný sýr důkladně promícháme a nalijeme na nákyp. Dochutíme solí a pepřem. Pečeme v troubě 40 minut při teplotě 180 °C.

 

Jogurtová šarlota s jahodovým kompotem

Kuchař: Magdaléna Murínová

 

Suroviny:

Na těsto:

135 g bílků

135 g cukru krupice

90 g žloutků

135 g hladké mouky

Moučkový cukr na posypání

Lemon curd:

75 ml citronové šťávy

60 g moučkového cukru

50 g vajec

40 g žloutků

50 g másla

Na jogurtový mousse:

5 plátků želatiny

40 g citronové šťávy

100 g Krémového jogurtu 

53 g cukru krupice

13 g vody

25 g bílků

150 g smetany ke šlehání

Jahodový kompot

200 g jahod

Limetkovou kůra

Bazalku

2 lžíce jahodového pyré

 

Postup:

1. Bílky s cukrem vyšleháme do pevného sněhu. Rychle vmícháme žloutky a prosátou mouku. Vzniklé těsto naplníme do zdobícího sáčku s hladkou trubičkou a na pečicí papír vytvoříme dva kulaté korpusy. Ze zbylého těsta vytvoříme rovné proužky (tvar cukrářského piškotu), které budou použity na okrajové zdobení dortu. Před pečením posypeme moučkovým cukrem. Pečeme na 180 °C přibližně 7 minut.

 

2. Připravíme si lemon curd. Ve vodní lázni (použijte hrnec se silnějším dnem) zahřejeme za stálého míchání citronovou šťávu, vejce, žloutky a moučkový cukr. Mícháme tak dlouho, dokud směs neztuhne. Přidáme máslo, zamícháme a necháme vychladnout.

 

3. Následuje příprava jogurtové mousse. Z citronové šťávy si oddělíme ⅔. Šťávu zahřejeme společně se želatinou.

 

4. Zbylou ⅓ citronové šťávy smícháme s jogurtem.

 

5. Smetanu vyšleháme do tuha.

 

6. Cukr a vodu zahřejeme na 121°C. Jakmile rozvar dosáhne teploty už 112 °C, začneme šlehat bílky. Rozvar přilijeme do bílků a šleháme do vychladnutí.

 

7. Do takto připravené vychladlé bílkové směsi vmícháme nejprve jogurtovou směs a potom vyšlehanou smetanu.

 

8. Na jahodový kompot si nadrobno nakrájíme čerstvé jahody a bazalku. Přidáme limetkovou kůru a jahodové pyré. Dobře promícháme.

 

9. Do formy s odnímatelným dnem vložíme korpus a okraje vyložíme pečenými proužky. Dno pokryjeme polovinou jogurtové mousse, následuje polovina lemon curd a vše uzavřeme druhým korpusem. Postup opakujeme. Druhý korpus opět pokryjeme zbylou mousse a druhou polovinou lemon curd. Poslední vrstvu tvoří jahodový kompot.

 

10. Hotový dort ozdobíme čerstvými jahodami, bazalkou nebo jedlými květy. Můžeme jej posypat moučkovým cukrem.

MPI web banner 468x60 3