Míchané drinky k moři a pláži prostě patří, a tak není divu, že si je každý Čech na dovolené s náležitým nadšením vychutná.
Vydejte se do Ameriky
Pokud ale půjdete po skutečném původu koktejlů, zjistíte, že jejich kolébkou se stalo před více než 200 lety USA. „V případě, že se budeme bavit o pojmenování koktejlů podle okrsků například ve městě New York, historie zanedbává pouze starý Staten Island. Z ostatních čtyř čtvrtí jste všichni jistě slyšeli o Manhattanu a pár dalších z nás by mohlo znát Bronx. Ovšem i čtvrti jako Queens a Brooklyn mají zastoupení ve světě koktejlů,“ říká Petr Roškota, manažer baru v hotelu Savoy.
Zkuste si třeba namíchat ne úplně známý koktejl Queens s ananasovým juicem. „O jeho slávu se ve 30. letech minulého století zasloužil Angličan Harry Craddock. Později jej zapsal do slavné knihy koktejlů, kterou sám vydal,“ dodává Roškota.
Jak na Queens?
Složení:
4,5cl London dry gin
1,5cl Suché martini
1,5cl Sladké martini
3cl Ananasový juice
Příprava:
Do shakeru dáme led, všechny ingredience, „vyšejkrujeme“ a přes sítko nalijeme do martini sklenice. Standardně se koktejl ozdobí citronovou kůrou.
Hurá do Itálie na Bellini!
Jste-li spíše zastánci klasických chutí, vydejte se do Itálie za koktejlem pojmenovaným po slavném italském malíři Giovannim Bellinim. „Skvělou moderní kombinaci představuje Bellinni s francouzským likérem Chambord. Chuť likéru tvoří vyzrálé maliny a ostružiny naložené v koňaku a další koření oslazené medem. Na závěr se tato esence spojí s výtažkem z vanilky a kůry citrusů,“ uvádí Petr Roškota s tím, že Bellini patří mezi ovocné koktejly hodící se na různé typy párty.
Jak na italské Bellini?
Složení:
5cl Broskvové pyré
10cl Prosecco
Chambord – stačí pouze pár kapek
Příprava:
Do sklenice typu flétna nalijeme broskvové pyré a dolijeme proseccem.Chambord kápneme až na závěr. „Dávejte pozor především na pěnu,“ upozorňuje Petr Roškota.
Mexická Margarita tak trochu jinak
Margarita patří mezi koktejly, které patří především mezi plážové drinky. „Má oblíbená je Tommy´s, pocházející ze stejnojmenné mexické restaurace v San Franciscu z roku 1990. Koktejl je také uznáván mezinárodní barmanskou asociací,“ uvádí Petr Roškota..
Jak na netradiční Margaritu?
Složení:
4.5cl Tequila (ideálně reposado)
1.5cl Čerstvé limetové šťávy
2 lžičky agáve sirupu
Příprava:
Všechny ingredience vložíme do shakeru s ledem, protřepeme a přes sítko nalijeme do krátké sklenice s ledem. V originální verzi koktejlu se okraj sklenice navlhčí limetou a udělá se okraj se solí. Jako ozdobu použijeme limetku. „Pro zpestření chuti můžete přidat do shakeru plátek chilli a snítek koriandru,“ dodává manažer.