pondělí 13. květen 2019 0:00

Mexiko, Itálie, New York: Po stopách nejlepších koktejlů světa

Mezinárodní den koktejlů (13. května) se nezadržitelně blíží. Víte, že tento světově uznávaný svátek založil barman a významný český publicista Alexander Mikšovic? První oslava se uskutečnila už v roce 1999. Květen tedy patří mezi měsíce oslavující koktejly z různých koutů zeměkoule. Opravdoví fajnšmekři ale ví, že ty nejlepší drinky vám namíchají přímo v destinacích, kde se zrodily. Kupte si letenku a vydejte se s námi na cestu kolem „koktejlového světa“.

Míchané drinky k moři a pláži prostě patří, a tak není divu, že si je každý Čech na dovolené s náležitým nadšením vychutná.

Vydejte se do Ameriky

 

Pokud ale půjdete po skutečném původu koktejlů, zjistíte, že jejich kolébkou se stalo před více než 200 lety USA. „V případě, že se budeme bavit o pojmenování koktejlů podle okrsků například ve městě New York, historie zanedbává pouze starý Staten Island. Z ostatních čtyř čtvrtí jste všichni jistě slyšeli o Manhattanu a pár dalších z nás by mohlo znát Bronx. Ovšem i čtvrti jako Queens a Brooklyn mají zastoupení ve světě koktejlů,“ říká Petr Roškota, manažer baru v hotelu Savoy.

 

Zkuste si třeba namíchat ne úplně známý koktejl Queens s ananasovým juicem. „O jeho slávu se ve 30. letech minulého století zasloužil Angličan Harry Craddock. Později jej zapsal do slavné knihy koktejlů, kterou sám vydal,“ dodává Roškota.

 

Jak na Queens?

 

Složení:

4,5cl London dry gin

1,5cl Suché martini

1,5cl Sladké martini

3cl Ananasový juice

 

Příprava:

Do shakeru dáme led, všechny ingredience, „vyšejkrujeme“ a přes sítko nalijeme do martini sklenice. Standardně se koktejl ozdobí citronovou kůrou.

 

 

Hurá do Itálie na Bellini!

 

Jste-li spíše zastánci klasických chutí, vydejte se do Itálie za koktejlem pojmenovaným po slavném italském malíři Giovannim Bellinim. „Skvělou moderní kombinaci představuje Bellinni s francouzským likérem Chambord. Chuť likéru tvoří vyzrálé maliny a ostružiny naložené v koňaku a další koření oslazené medem. Na závěr se tato esence spojí s výtažkem z vanilky a kůry citrusů,“ uvádí Petr Roškota s tím, že Bellini patří mezi ovocné koktejly hodící se na různé typy párty. 

 

Jak na italské Bellini?

 

Složení:

5cl Broskvové pyré

10cl Prosecco

Chambord – stačí pouze pár kapek

 

Příprava:

Do sklenice typu flétna nalijeme broskvové pyré a dolijeme proseccem.Chambord kápneme až na závěr. „Dávejte pozor především na pěnu,“ upozorňuje Petr Roškota.

 

Mexická Margarita tak trochu jinak

 

Margarita patří mezi koktejly, které patří především mezi plážové drinky. „Má oblíbená je Tommy´s, pocházející ze stejnojmenné mexické restaurace v San Franciscu z roku 1990. Koktejl je také uznáván mezinárodní barmanskou asociací,“ uvádí Petr Roškota..

Jak na netradiční Margaritu?

 

Složení:

4.5cl Tequila (ideálně reposado)

1.5cl Čerstvé limetové šťávy

2 lžičky agáve sirupu

 

Příprava:

Všechny ingredience vložíme do shakeru s ledem, protřepeme a přes sítko nalijeme do krátké sklenice s ledem. V originální verzi koktejlu se okraj sklenice navlhčí limetou a udělá se okraj se solí. Jako ozdobu použijeme limetku. „Pro zpestření chuti můžete přidat do shakeru plátek chilli a snítek koriandru,“ dodává manažer.

 

 

MPI web banner 468x60 3