neděle 22. červen 2014 0:00

Lehké řecké recepty na léto

Již dávní Řekové v antických doba věděli, co je dobré a zdravé zároveň.  Slyšeli jste už například o středomořské dietě a její prospěšnosti pro náš organismus? Někteří odborníci považují „středomořskou dietu“ – bohatou na rostlinné potraviny a mononenasycené tuky.

Kalamata

 Již dávní Řekové v antických doba věděli, co je dobré a zdravé zároveň.  Slyšeli jste už například o středomořské dietě a její prospěšnosti pro náš organismus? Někteří odborníci považují „středomořskou dietu“ – bohatou na rostlinné potraviny a mononenasycené tuky – za jednu z nejzdravějších na světě.

 

Středomořská strava je již dlouho spojována se zdravým srdcem a dlouhověkostí. Mimo to může s umírněnými porcemi fungovat jako výborná redukční dieta. Výzkumy ukázaly, že strava bohatá na rostlinné potraviny, zdravé tuky a bílkoviny – jako středomořská strava – spolu s omezením kalorického příjmu, je receptem na hubnutí. Vaříme s řeckou jedničkou v olivových olejích Minerva.

 

Řecký salát

Řecký salát se hodí jako příloha k masu i jako lehká večeře, v tom případě ho můžete doplnit rozpečenou bagetkou.

Na přípravu řeckého salátu potřebujete:

2 středně velká rajčata

75 g salátové okurky

40 g červené cibule

20 g zelené papriky

6 ks oliv Kalamata

100 g sýru feta


Zálivka

100 ml Extra panenského olivového oleje Minerva

30 ml bílého vinného octa

1/2 lžičky soli

1/4 lžičky mletého pepře

1 lžičku oregana

Lahodné souvlaki s tzatziki 

 

SOUVLAKI

Na přípravu řecké speciality Souvlaki potřebujete:

Kuřecí maso

Koření gyros, oregáno

Kuřecí maso nakrájejte na užší plátky. Plátek napíchejte na špejli vlnivou formou. Připravené špízky ochutíme olivovým olejem a kořením. Poté už jen souvlaki opečeme na pánvičce, ideální je použít olivový olej na vaření (Minerva classic). Souvlaki lze také připravit s vepřovou panenkou nebo mase, které máte rádi a doplnit zeleninou.

TZATZIKI

Na tento tradiční řecký pokrm, vhodný například k masu potřebujete:

1 kg hustého řeckého jogurtu
1 větší salátovou okurku
5 stroužků česneku
1 lžíce bílého vinného octa
1 lžičku mletého bílého pepře
2 lžičky nasekaného čerstvého kopru
1/2 lžičky soli
3 lžíce Extra panenského olivového oleje Minerva

Oloupanou okurku nastrouhejte najemno a vymačkejte z ní přebytečnou vodu. Poté ji v misce smíchejte se všemi ostatními ingrediencemi. Hotové tzatziki uložte tak na 2 hodiny do lednice.

Mousaka

Jeden z nejznámějších řeckých pokrmů, oblíbený také v Turecku a na Balkáně.

 

Na přípravu řecké speciality Mousaka potřebujete:

500 g Mletého masa

1 ks lilku

1 ks cukety

500 g brambor

150 g Cibule 3 stroužky česneku

0,05 dcl olivového oleje Minerva Classic 300 g rajčat

Sůl, pepř

Koření oregano

Bazalka

Postup přípravy:

Základem mousaky je jemná bešamelová omáčku. Její příprava je jednoduchá a dodá pokrmu tu pravou lahodnou chuť. Nejprve si v menším hrnci rozehřejte olivový olej Minerva Classic na vaření (0,2 dl), poté přidejte mouku (30 dkg) a nechte chvilku povařit (cca 5 min). Poté zalijte 33% smetanou (250 ml) a míchejte, dokud omáčka nezhoustne. Bešamel nakonec dochuťte solí a pepřem a nechte vychladit.

Mleté maso opracujte s cibulkou a česnekem do měkka, osolte a opepřete. Veškeré suroviny nakrájejte na tenké plátky (brambory, lilek, cuketu, rajčata). Do olejem vymazané formy začněte skládat suroviny. Nejdříve brambory, na ně cuketu, lilek, mleté maso, rajčata, poté znovu brambory a nakonec vše potřete vrstvou vychlazeného bešamelu. Vše dejte do vyhřáté trouby na 35 až 45 minut. Ke konci pečení můžete ještě zasypat sýrem. Mousaku krájíme na kostky a podáváme třeba se zakysanou smetanou.

  1. Spanakopita 

Řekové si pokrm spanakopita dávají jako lehkou letní svačinku. Lze ji servírovat jak teplou, tak za studena.

 

Na přípravu Spanakopita potřebujete:

Filo těsto:

350 g mouky hladké

1/ 2 lžička soli

125 ml horké vody

2 lžíce olivového oleje (Minerva Extra virgin)

Nebo můžete použít listové těsto

Náplň dle vlastní chuti:

Feta sýr, špenát, kozí sýr, olivy, sušené rajčata, míchané vejce se slaninou

Postup přípravy:

Do velké mísy dejte hladkou mouku a za stálého míchání přidávejte horkou vodu. Těsto míchejte ještě asi 10 minut. Do těsta poté přidáváme po lžíci olej, který vždy důkladně vpracujeme. Těsto poté přikryjte a nechte ho dvě hodiny odpočinout. Vypracované těsto je potřeba vyválet dotenka a poté ho nakrájejte na čtverečky, které se plní libovolnou náplní.

Můžete naplnit sýrem feta, olivami, špenátem, sušenými rajčaty nebo míchanými vejci se slaninou. Přehnutý a naplněné těsto vždy zmáčkněte vidličkou, aby se při pečení neotevřelo.

Keftedes

Keftedes jsou řecké masové kuličky, které jsou velmi oblíbené. Postup jejich přípravy nezabere mnoho času, ale zato potěší vaše chuťové pohárky.

Na přípravu Keftedes potřebujete:

750 g mletého maso (mix)

1 lžička nasekané bazalky 2 lžičky čerstvého kopru

2 lžičky sezamu

1 ks citrónu

Chilli (nemusí být)

Oregano

2lžičky červená papriky

Sůl, pepř

Postup přípravy:

Všechny ingredience pořádně smíchejte, tak aby směs byla konstantní a držela pohromadě. Poté ze směsi vytvarujte kuličky a dejte je do rozpáleného oleje (vhodný je olivový olej Minerva Classic na vaření) po všech stranách opéct. Opečené kuličky můžete obalit v omáčce se sezamem a bylinkami. Jako doplněk může být tzatziki nebo hustý řecký jogurt.