čtvrtek 1. srpen 2019 0:00

Letní recepty

Jste milovníky sladkého a v cukrárně se vám nad všemi těmi dortíky od profesionálních cukrářů sbíhají sliny? Zkuste si je připravit i doma. Co třeba takové profiterolky? O původu receptu na tyto malé nadýchané bochníčky z odpalovaného těsta plněné jemným krémem se dodnes přou Italové a Francouzi. Ať už za nimi ale stojí kdokoliv, jsou naprosto lahodné a jejich přípravy se rozhodně nemusíte bát.

Říká se, že za dezertem zvaným Profitterol stojí jeden z nejlepších italských kuchařů, kterého na francouzský dvůr svého chotě pozvala sama Kateřina Medicejská. A možná proto si na něj Francouzi dodnes „činí nároky“. Pravdou ale je, že recept zdomácněl po celém světě a lidé jej milují.

 

Jahodové profiterolky 

 

Odpalované těsto:

185 ml vody

25 ml mléka

165 g másla

175 g mouky

300 g vajec

špetka soli

 

Do vody dáme máslo, špetku soli a společně přivedeme k varu. Poté přidáme mouku a začneme odpalovat těsto tak, že mícháme do té doby, dokud se lepí na hrnec. Jakmile se lepit přestane, přendáme jej z vody do mísy, přidáme mléko a zamícháme. Poté postupně přimícháme vejce. V tuto chvíli by těsto mělo být lesklé. Vložíme ho do cukrářského pytle, s jehož pomocí tvoříme na připravený plech s pečícím papírem profiterolky. Pečeme v předehřáté troubě na 185 °C dozlatova.

 

Smetanový krém

250 ml plnotučného mléka

250 ml smetany (31–33 %)

50 g cukru krupice

20 g kukuřičného škrobu

špetka soli

1/4 vanilky

 

Mléko se smetanou přivedeme v hrnci k varu. V misce smícháme cukr a škrob. Tuto směs nalijeme na cukr a rozmícháme. Vrátíme do hrnce, přidáme sůl, vanilková semínka a vše společně přivedeme k varu. Poté směs vlijeme do nízké misky, přikryjeme fólií a necháme vychladnout (nejlépe do druhého dne).

 

Krém vyšleháme a plníme jím rozpůlené profiterolky. Nakonec vše dozdobíme bonbony Haribo Primavera Erdbeeren.