středa 7. srpen 2019 0:00

Nepečený tvarohový koláč s ovocem

Máte doma přebytky ovoce a nestíháte je jíst? Co takhle si jeho lahodnou chuť uchovat až do zimy v podobě marmelády, nebo z něj připravit vynikající lehký dezert, kterým uctíte každou návštěvu? Z jahod, třešní či meruněk se dá v kuchyni doslova kouzlit. Přinášíme vám postup nejen na výbornou marmeládu, ale také na odlehčený nepečený tvarohový dort, který si můžete dát i pokud si hlídáte štíhlou linii.

 

Bio marmeláda

 

· Kilogram bio ovoce

· 15 gramů bio pektinu

· Bio třtinový cukr

. 2 dcl vody

 

Očištěné plody bez pecek pokrájejte a v hrnci s 2 dcl vody krátce povařte, dokud nevznikne hustší směs. Ke třem lžičkám cukru přidejte pektin a povařte pět minut s ovocem. Pektin je stoprocentně přírodní náhradou želírovacího cukru. Podle chuti pak přidejte další cukr a vařte do zhoustnutí.

 

Nejvhodnější je sladit postupně a čistou lžičkou ochutnávat. Marmeládu přelijte do vyvařených sklenic, hrdla otírejte čistým hadříkem namočeným v alkoholu. Po naplnění sklenice otočte dnem vzhůru. Pokud plánujete rychlou spotřebu, marmeládu není třeba zavařovat.

 

Nepečený tvarohový koláč s ovocem 

 

Co budete potřebovat?

 

· Bio ovoce dle chuti

· 2 bio tvarohy

· 2 bio jogurty

· Bio citron

· Bio třtinový cukr

· Ztužovač za studena

 

Kulatou vyšší formu na koláč vystelte pečícím papírem.

 

Smíchejte tvaroh s jogurtem a nastrouhejte do směsi citronovou kůru. Podle chuti doslaďte. Ztužovač připravte dle návodu a smíchejte se zbytkem surovin.

 

Do formy s papírem vlijte polovinu směsi, poklaďte ji očištěným pokrájeným ovocem a přelijte zbytkem tvarohové hmoty.

 

Dezert ještě vylepšíte, když na něj postrouháte vysokoprocentní čokoládu. Poté jej nechte několik hodin zatuhnout v lednici.

 

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

 

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.