pondělí 12. srpen 2019 0:00

Vyrobte si domácí zmrzlinu!

Zmrzlina je synonymem léta, zejména děti ji milují a často vychlazenou pochoutku vyžadují i několikrát denně. Neváhejte a vyrobte si domácí, kterou svým ratolestem budete moct dopřát klidně každý den. Sami si totiž ohlídáte čerstvost, kvalitu ingrediencí a množství přidaného cukru. Navíc ji budete mít neustále po ruce a pochutnáte si tak kdykoliv.

Nemluvě o tom, že ulevíte také své peněžence.

 

Největší výhodou domácí zmrzliny je volba ingrediencí, která je pouze na vás. Ovoce i mléčné výrobky tak můžete zvolit v té nejvyšší kvalitě, kterou zaručuje ekologické zemědělství. Produkty s tímto původem poznáte podle certifikovaných log biolistu a biozebry, nebo se pro ně můžete vypravit přímo na jednu z mnoha lokálních biofarem.

 

Ekologické zemědělství splňuje zákonem dané a státem regulované požadavky. Velký důraz je kladen především na péči o půdu. Na polích se nevyužívají umělá hnojiva, pesticidy ani chemické postřiky. Co se týče zvířat, ekologičtí zemědělci jim zajišťují bezvadné podmínky k životu. Tráví většinu času na pastvině a také při ustájení mají dostatek místa k pohybu. Krávy, ovce či kozy tak žijí téměř v přirozených podmínkách. Produkty ekologického zemědělství tak budou chutnat vám i přírodě!

 

Výroba domácí zmrzliny je velmi jednoduchá a zabere minimum času. Nebudete potřebovat žádný zmrzlinovač nebo jiné speciální náčiní, stačí pouze dostatek místa v mrazáku. Ovoce můžete volit podle sezóny, nejoblíbenější je bezesporu jahodová varianta. Výborná je ale také kombinace s borůvkami či meruňkami. Co se týče tvarohu, velmi chutný je například méně tradiční ovčí, díky většímu obsahu tuku vytvoříte opravdu poctivou krémovou zmrzlinu.

 

Tvarohovo-ovocná bio zmrzlina

 

· Půl kila bio ovoce

· Jeden bio tvaroh

· Bio třtinový cukr

 

· 100 ml bio smetany ke šlehání (pokud sáhnete po ovčím tvarohu, přidejte jej o něco více a smetanu můžete vynechat)

 

Ovoce důkladně očistěte, případně vypeckujte. Volte plody bez otlaků či známek plísní. Jestliže jste sáhli po jahodách, můžete je rovnou promixovat tyčovým mixérem. V případě ovoce se slupkou je vhodné jej nejdříve rozvařit s trochou vody a mixovat až poté. Je ale třeba počítat s tím, že zmrzlina kvůli zbytkům slupek nebude zcela hladká

 

K ovoci vmíchejte tvaroh. Podle chuti a sladkosti ovoce postupně přidávejte třtinový cukr. Na závěr zašlehejte k téměř hotové zmrzlině smetanu.

 

Nyní můžete směs nalít do formiček na nanuky nebo použít jednu velkou nádobu. V případě druhé varianty je vhodné při tuhnutí zmrzlinu několikrát promíchat, získá tak krémovější strukturu a ingredience se lépe propojí.

 

Ještě o něco jednodušší je příprava sorbetu. Půl kila očištěných jahod či jiného ovoce promixujte a podle chuti přidejte cukr či jiné sladidlo.

 

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

 

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nad