pondělí 25. listopad 2019 0:00

Listopadové menu z lokálních surovin

Začali jsme zlehka a posnídali ovesný pohárek s podzimním ovocem, medem a ořechy. K obědu jsme zpracovali brambory a několik klobás a uvařili si zelňačku a jako druhý chod bramborovou omeletu na pivě. K čaji o páté jsme si dali nadýchanou jablkovou bábovku, servírovanou s kopečkem zakysané smetany.

Večer jsme se nemohli rozhodnout mezi masem a salátem, a tak jsme se pustili do vepřové kotlety na hruškách a kapustového salátu s ořechy a rozinkami. Oba recepty chutnají skvěle samostatně, ale můžete je servírovat i dohromady. Dobrou chuť!

 

Ovesný pohárek s podzimním ovocem

 

Přemýšlíte nad podzimní svačinou? Pokud máte pár minut, pár základních surovin, nebo dokonce zahradu s ovocnými stromy a ořešáky, máme pro vás skvělý tip! Že to zní dobře? Také to moc dobře chutná. Připravte si jablka, hrušky, ořechy, vločky, med a zakysanou smetanu a sytá svačinka plná vitaminů je na světě během několika minut.

 

Ovesný pohárek hravě připraví i vaše děti. A když naplníte uzavíratelné skleničky, můžou si je nosit i na přestávku do školy.

 

Počet porcí: 2–4

Doba přípravy: 15 minut

Náročnost: *

 

Ingredience:

200 ml zakysané smetany

150 g ovesných vloček

2 jablka

1 hruška

hrst vlašských ořechů

med na zakápnutí

 

Postup:

1. Vločky namočte na 10 minut do vody a pak slijte.

2. Hrušku a 1 ½ jablka oloupejte a rozmixujte společně se zakysanou smetanou.

3. Směs smíchejte s vločkami a dejte do sklenice nebo mističky.

4. Půlku zbylého jablka naklaďte na směs a zasypte ořechy. Zakápněte medem dle chuti.

 

Zelňačka

 

Říká se, že polévka je grunt a maso špunt. A my dodáváme, že zelí je plné vitaminů a zakysaná smetana plná chuti. Taky jste v tom sychravém počasí okamžitě dostali chuť na poctivou domácí zelňačku, která vás zaručeně postaví na nohy? Zvlášť když máte stejně jako my v oblibě lokální pokrmy z tuzemských surovin a chcete si uvařit syté, hutné jídlo na zahřátí, které chutná skvěle i pár dní uleželé.

 

Počet porcí: 5

Doba přípravy: 45 minut

Náročnost: **

 

Ingredience:

1 balíček bílého kysaného zelí

1 litr zeleninového vývaru

2 brambory

2 nožičky oblíbené klobásy

100 ml 33% smetany ke šlehání

2 lžíce hladké mouky

1 lžíce másla

2 lžíce mleté sladké papriky

2 bobkové listy

2 kuličky nového koření

3 kuličky pepře

1/2 lžíce cukru krupice

sůl

zakysaná smetana k servírování

 

Postup:

1. Zelí i s nálevem dejte do hrnce, zalijte vývarem (200 ml) a nechte vařit na mírném plamenu cca 10 minut.

2. Zalijte zbytkem vývaru, přidejte bobkový list, nové koření, pepř a na kostičky pokrájené oloupané brambory a osolte. Vařte, dokud brambory nezměknou.

3. Smíchejte mouku se smetanou ke šlehání a postupně směs přilijte k polévce.

4. Máslo nechte rozpustit na pánvičce a přidejte k němu mletou papriku. I tuto směs přidejte do polévky a nechte provařit.

 

Bramborová omeleta na pivě s klobáskou

 

Brambory, jednu z nejoblíbenějších a nejpoužívanějších tuzemských surovin, opěvovala i Magdalena Dobromila Rettigová. A my je opěvujeme také! Aby ne, když z nich lze během chvíle vykouzlit jednoduché a opravdu chutné pokrmy. Tentokrát jsme se pustili do bramborové omelety na pivě s klobáskou, se kterou brambory chutnají také skvěle. Věděli jste, že klobásy u nás mají dlouhou tradici? V českých zemích je vyráběli uzenáři, kteří byli od 13. století ve stejném cechu s řezníky. Na venkově se připravovaly také podomácku a řada lidí je doma vyrábí i dnes.

 

Počet porcí: 4–5

Doba přípravy: 1 hodina

Náročnost: **

 

Ingredience:

500 g brambor

3 dl tmavého piva

2 cibule

2 ostré klobásy

2 stroužky česneku

6 vajec

petržel kudrnka

slunečnicový olej

sůl

čerstvě mletý pepř

 

Postup:

1. Brambory oloupejte, nakrájejte na plátky a vložte do pekáčku. Osolte je, opepřete a zalijte je pivem. Nechte je péct při 200 °C, dokud nezměknou.

2. Cibuli a klobásy nakrájejte na kolečka a s prolisovaným česnekem orestujte na oleji.

3. Všechny suroviny poté smíchejte v míse s vejci, osolte je a opepřete a přeneste do pánve s nepřilnavým povrchem.

4. Pečte na mírném plamenu dozlatova, pak vše zasypte petrželkou.