Večer jsme se nemohli rozhodnout mezi masem a salátem, a tak jsme se pustili do vepřové kotlety na hruškách a kapustového salátu s ořechy a rozinkami. Oba recepty chutnají skvěle samostatně, ale můžete je servírovat i dohromady. Dobrou chuť!
Ovesný pohárek s podzimním ovocem
Přemýšlíte nad podzimní svačinou? Pokud máte pár minut, pár základních surovin, nebo dokonce zahradu s ovocnými stromy a ořešáky, máme pro vás skvělý tip! Že to zní dobře? Také to moc dobře chutná. Připravte si jablka, hrušky, ořechy, vločky, med a zakysanou smetanu a sytá svačinka plná vitaminů je na světě během několika minut.
Ovesný pohárek hravě připraví i vaše děti. A když naplníte uzavíratelné skleničky, můžou si je nosit i na přestávku do školy.
Počet porcí: 2–4
Doba přípravy: 15 minut
Náročnost: *
Ingredience:
200 ml zakysané smetany
150 g ovesných vloček
2 jablka
1 hruška
hrst vlašských ořechů
med na zakápnutí
Postup:
1. Vločky namočte na 10 minut do vody a pak slijte.
2. Hrušku a 1 ½ jablka oloupejte a rozmixujte společně se zakysanou smetanou.
3. Směs smíchejte s vločkami a dejte do sklenice nebo mističky.
4. Půlku zbylého jablka naklaďte na směs a zasypte ořechy. Zakápněte medem dle chuti.
Zelňačka
Říká se, že polévka je grunt a maso špunt. A my dodáváme, že zelí je plné vitaminů a zakysaná smetana plná chuti. Taky jste v tom sychravém počasí okamžitě dostali chuť na poctivou domácí zelňačku, která vás zaručeně postaví na nohy? Zvlášť když máte stejně jako my v oblibě lokální pokrmy z tuzemských surovin a chcete si uvařit syté, hutné jídlo na zahřátí, které chutná skvěle i pár dní uleželé.
Počet porcí: 5
Doba přípravy: 45 minut
Náročnost: **
Ingredience:
1 balíček bílého kysaného zelí
1 litr zeleninového vývaru
2 brambory
2 nožičky oblíbené klobásy
100 ml 33% smetany ke šlehání
2 lžíce hladké mouky
1 lžíce másla
2 lžíce mleté sladké papriky
2 bobkové listy
2 kuličky nového koření
3 kuličky pepře
1/2 lžíce cukru krupice
sůl
zakysaná smetana k servírování
Postup:
1. Zelí i s nálevem dejte do hrnce, zalijte vývarem (200 ml) a nechte vařit na mírném plamenu cca 10 minut.
2. Zalijte zbytkem vývaru, přidejte bobkový list, nové koření, pepř a na kostičky pokrájené oloupané brambory a osolte. Vařte, dokud brambory nezměknou.
3. Smíchejte mouku se smetanou ke šlehání a postupně směs přilijte k polévce.
4. Máslo nechte rozpustit na pánvičce a přidejte k němu mletou papriku. I tuto směs přidejte do polévky a nechte provařit.
Bramborová omeleta na pivě s klobáskou
Brambory, jednu z nejoblíbenějších a nejpoužívanějších tuzemských surovin, opěvovala i Magdalena Dobromila Rettigová. A my je opěvujeme také! Aby ne, když z nich lze během chvíle vykouzlit jednoduché a opravdu chutné pokrmy. Tentokrát jsme se pustili do bramborové omelety na pivě s klobáskou, se kterou brambory chutnají také skvěle. Věděli jste, že klobásy u nás mají dlouhou tradici? V českých zemích je vyráběli uzenáři, kteří byli od 13. století ve stejném cechu s řezníky. Na venkově se připravovaly také podomácku a řada lidí je doma vyrábí i dnes.
Počet porcí: 4–5
Doba přípravy: 1 hodina
Náročnost: **
Ingredience:
500 g brambor
3 dl tmavého piva
2 cibule
2 ostré klobásy
2 stroužky česneku
6 vajec
petržel kudrnka
slunečnicový olej
sůl
čerstvě mletý pepř
Postup:
1. Brambory oloupejte, nakrájejte na plátky a vložte do pekáčku. Osolte je, opepřete a zalijte je pivem. Nechte je péct při 200 °C, dokud nezměknou.
2. Cibuli a klobásy nakrájejte na kolečka a s prolisovaným česnekem orestujte na oleji.
3. Všechny suroviny poté smíchejte v míse s vejci, osolte je a opepřete a přeneste do pánve s nepřilnavým povrchem.
4. Pečte na mírném plamenu dozlatova, pak vše zasypte petrželkou.