pondělí 20. leden 2020 0:00

V hlavní roli palačinky

Také často přemýšlíte, jak zpestřit snídani, večeři, nebo co vzít s sebou na výlet ke svačině? Nezapomínejte na palačinky! Jsou dobré jak sladké, tak se slanou náplní, navíc jsou rychle hotové. A i když jste možná nestihli pár dní obstarat větší nákup, mléko, mouku a vajíčka doma většinou vždycky najdete.

Palačinky – zkrátka jídlo, které milují děti i dospělí. Chutnají skvěle, těsto je hotové za chvíli a navíc ho můžeme různě obměnit. Mouka se dá použít hladká, polohrubá, špaldová, pohanková nebo celozrnná. Výsledek bude ještě lepší, pokud směs osladíme cukrem, vanilkou, dochutíme ji kořením nebo třeba přidáme ořechy, kousky uzeniny, hub, zeleniny. 

 

Recept:

 

Špaldové palačinky 

 

2 hrnky špaldové mouky 2 hrnky rostlinného mléka (může být i klasické kravské) 2 vajíčka sůl Ghítela podle chuti

2 lžíce Ghí 

 

Postup:

Vajíčka rozmícháme v mléce, přisypeme mouku a špetku soli. Vymícháme hladké těsto, které necháme 10 min odstát. Ghí dáme na pánev rozehřát a pak na něj nalijeme připravené těsto. Na středním ohni osmažíme palačinky (každá strana 2-3 min). Hotové je přeložíme na papírovou kuchyňskou utěrku a pak je naplníme Ghítelou a čerstvým nebo kompotovaným ovocem.

 

Tip: Zdobíme kopečkem rostlinné (může být i klasická) šlehačky.