středa 18. březen 2020 0:00

Velikonoční volská oka

Každý z nás zná pocit, kdy chce být kreativní a zaměnit klasické recepty za něco nového. Bohužel nás ale často představa celodenního vaření a pečení nakonec odradí a zůstaneme u osvědčených receptů. My ten pocit známe taky. A přesně to je důvod, proč jsme pro vás na letošní Velikonoce připravili dva nové recepty, které nejen ozvláštní vaše velikonoční menu, ale také je zvládnete během pár minut.

Velikonoční volská oka

Ingredience: (pro 6 osob)

 

Sněhová hmota

 

· 250 g cukru krupice

· 380 ml vody

· 5 bílků

· 50 g cukru moučky

· 3-4 sáčky Vanilkového cukru 

 

Dohotovení

· 200 g Meruňkového džemu 

 

Postup:

Dáme vařit 180 g cukru krupice s vodou. Až se začne cukerný rozvar vařit, začneme šlehat bílky se zbytkem cukru krupice a vanilkovým cukrem. Cukr moučku si prosejeme a dáme ji prozatím stranou. Do pevného sněhu, který stále šleháme, zaléváme cukerný rozvar uvařený na 116–120 °C. Snížíme rychlost a necháme hmotu při šlehání částečně vychladnout. Ručně do hmoty krátce zamícháme cukr moučku. Lžící hmotu naneseme na pečicí papír a vytvoříme 7 cm velká kolečka. Vytvarujeme lžící důlek na džem. Volská oka sušíme při 100 °C cca 6O minut, dokud se nebudou lehce odlepovat od pečicího papíru. Střed volského oka vyplníme meruňkovým džemem.

 

Kornoutky pro velikonoční zajíčky

 

Ingredience: (pro 8 osob)

· 250 g listového těsta

· 2 žloutky

 

Pěna z nivy

· 100 g mascarpone

· 100 g sýru Niva

· 100 ml 40% smetany

· ½ lžičky Citrónové kůry 

· 5 g Petržel nať 

· Mletý pepř 

· Sůl

· 2 vejce natvrdo

· 100 g Majonézy 

 

Postup:

 

Listové těsto rozválíme na rozměr 30 cm x 40 cm. Nařežeme z něj přibližně 1 cm široké pásy, které následně pomašlujeme žloutkem. Jednotlivé pásy natočíme na kornoutky a pečeme při 180 °C dozlatova.

 

Pěna z nivy: Nastrouháme si nivu a vejce natvrdo. Vyšleháme mascarpone, nivu, smetanu, citrónovou kůru a vejce. Do vyšlehané pěny zamícháme nasekanou pažitku, petržel a majonézu. Dochutíme pepřem a solí dle chuti. Směsí pak naplníme upečené kornoutky a podáváme ozdobené čerstvou petrželkou.