Velikonoční volská oka
Ingredience: (pro 6 osob)
Sněhová hmota
· 250 g cukru krupice
· 380 ml vody
· 5 bílků
· 50 g cukru moučky
· 3-4 sáčky Vanilkového cukru
Dohotovení
· 200 g Meruňkového džemu
Postup:
Dáme vařit 180 g cukru krupice s vodou. Až se začne cukerný rozvar vařit, začneme šlehat bílky se zbytkem cukru krupice a vanilkovým cukrem. Cukr moučku si prosejeme a dáme ji prozatím stranou. Do pevného sněhu, který stále šleháme, zaléváme cukerný rozvar uvařený na 116–120 °C. Snížíme rychlost a necháme hmotu při šlehání částečně vychladnout. Ručně do hmoty krátce zamícháme cukr moučku. Lžící hmotu naneseme na pečicí papír a vytvoříme 7 cm velká kolečka. Vytvarujeme lžící důlek na džem. Volská oka sušíme při 100 °C cca 6O minut, dokud se nebudou lehce odlepovat od pečicího papíru. Střed volského oka vyplníme meruňkovým džemem.
Kornoutky pro velikonoční zajíčky
Ingredience: (pro 8 osob)
· 250 g listového těsta
· 2 žloutky
Pěna z nivy
· 100 g mascarpone
· 100 g sýru Niva
· 100 ml 40% smetany
· ½ lžičky Citrónové kůry
· 5 g Petržel nať
· Mletý pepř
· Sůl
· 2 vejce natvrdo
· 100 g Majonézy
Postup:
Listové těsto rozválíme na rozměr 30 cm x 40 cm. Nařežeme z něj přibližně 1 cm široké pásy, které následně pomašlujeme žloutkem. Jednotlivé pásy natočíme na kornoutky a pečeme při 180 °C dozlatova.
Pěna z nivy: Nastrouháme si nivu a vejce natvrdo. Vyšleháme mascarpone, nivu, smetanu, citrónovou kůru a vejce. Do vyšlehané pěny zamícháme nasekanou pažitku, petržel a majonézu. Dochutíme pepřem a solí dle chuti. Směsí pak naplníme upečené kornoutky a podáváme ozdobené čerstvou petrželkou.