středa 15. duben 2020 0:00

Upečte si doma proteinové pečivo

 Také jste začali doma péct rohlíky a chléb jako většina Čechů? Současná situace domácímu pečení přeje, naší linii však nikoliv. Nejčastěji volená bílá mouka je bohatá na kalorie a chudá na živiny. Zdravější variantu plnou bílkovin, vlákniny, vitaminů a minerálů lze připravit doma, navíc bez pekařských kvasnic.

Proteinové housky s bylinkovým máslem

 

Suroviny:

 

3 bílky

1 a ¼ hrnku mandlové mouky 2 porce Proteinového smetanového nápoje 

2 čajové lžičky kypřicího prášku do pečiva

2 polévkové lžíce lahůdkového droždí

5 polévkových lžic psyllia (indické vlákniny)

1 polévková lžíce dýňových semínek

1 polévková lžíce lněných či slunečnicových semínek

½ hrnku horké vody

2 čajové lžičky jablečného octa

1 čajová lžička soli

hrubozrnná sůl na posypání

1 žloutek na potření

4 polévkové lžíce másla a bylinky dle chuti na bylinkové máslo

 

Postup:

Ingredience včetně proteinového prášku smícháme a za stálého šlehání přiléváme horkou vodu. Přidáme špetku soli, znovu zamícháme. Z těsta vytvarujeme 6 houstiček a dáme na plech. Necháme mezi nimi mezery, protože pečivo při pečení zvětší objem. Houstičky potřeme žloutkem a pečeme cca 30 min na 160 °C. Hotové houstičky necháme vychladnout a podáváme třeba s bylinkovým máslem, které si připravíme tak, že do změklého másla přimícháme bylinky podle své chuti a necháme v lednici ztuhnout do libovolného tvaru. Použít můžete např. petržel, bazalku a tymián.