pondělí 8. červen 2020 0:00

Bramborové recepty

Jaro pomalu, ale jistě předává své otěže létu. Jak se tato změna projeví na našich chuťových preferencích? Nejspíše si budeme více libovat v čerstvé sezónní zelenině vypěstované v našich krajích. Cítíte tu jedinečnou vůni rajčat? Nebo třeba bylinek? Jestliže si chcete dát nějaký salát, tyto suroviny vám postačí.

 

Zapečené brambory s brokolicí a plísňovým sýrem

 

Čeho není nikdy dost? Jednoduchých, rychlých a neskutečně dobrých receptů! Jedním z nich jsou právě naše brambory, které jenom zapečete s plísňovým sýrem a brokolicí. Posledně jmenovaná zelenina je mj. zdrojem draslíku, hořčíku, vápníku, vitaminů C, D a E, kyseliny listové a vlákniny. Kvůli vysokému obsahu vody a nízkému množství sacharidů by brokolici určitě měli zařadit do svého jídelníčku lidé, kteří chtějí zhubnout. A díky smetaně a sýru s modrou plísní dokáže náš organismus lépe vstřebat také vitaminy rozpustné v tucích.

 

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 65 minut

Náročnost: **

Ingredience:

500 g brambor

1 brokolice

150 g sýra s modrou plísní

100 ml smetany ke šlehání (33 %)

1 vejce

sůl

čerstvě mletý pepř

slunečnicový olej

 

Postup:

1. Brokolici rozdělte na malé růžičky a spařte na 2 minuty ve vroucí vodě. Poté ji ihned propláchněte studenou vodou.

2. Brambory si nastrouhejte na tenké plátky a do pekáčku vytřeného olejem skládejte brambory, kousky modrého sýra a brokolici. Opepřete a osolte a zalijte smetanou smíchanou s rozšlehaným vejcem.

3. Takto nachystané pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů zhruba 45 minut.

Tip: Brambory se označují třemi varnými typy – A, B a C. Varný typ A (zelené značení) je vhodný především na salát. Varný typ B (červené značení) využíváme hlavně jako přílohu. Varný typ C (modré značení) se hodí do bramborové kaše, do těsta na knedlíky a na bramboráky.

 

 

Chcete se zavděčit dětem? Připravte jim domácí brambůrky! A když jim k tomu přihodíte i „homemade“ dipy a nenápadně jídlo proložíte nakrájenou zeleninou, budou všichni naprosto spokojeni. U tohoto pokrmu popusťte uzdu své fantazii a pohrajte si se servírováním. Ať jí o něco dřív oči než ústa. Vytvarujte z brambůrek, okurky, papriky, rajčat, mrkve, řapíkatého celeru i dipů malá umělecká díla, kterým neodolá ani ten největší škarohlíd.

 

Počet porcí: 8 porcí

Doba přípravy: 35 minut

Náročnost: *

Ingredience:

400 g brambor

1 lžička kmínu

½ lžičky sušeného česneku

3 mrkve

3 stonky řapíkatého celeru

1 okurka

1 žlutá paprika

olivový olej

sůl

čerstvě mletý pepř

na řepový dip:

2 menší předvařené řepy

200 g zakysané smetany (12%)

1 stroužek česneku

sůl

čerstvě mletý pepř

na koprový dip:

hrst čerstvého kopru

200 g zakysané smetany (12%)

1 šalotka

sůl

čerstvě mletý pepř

na rajčatový dip:

3 velká rajčata

3 lžíce kečupu

1 lžička sušené pažitky

1 lžička sušeného česneku

sůl

čerstvě mletý pepř

 

Postup:

1. Brambory nakrájejte na tenké plátky, propláchněte je vodou a osušte. Promíchejte je v míse s olivovým olejem, kmínem, solí, pepřem a sušeným česnekem. Rozprostřete na plech na pečicí papír a pečte v troubě dozlatova cca 30 minut. Poté dejte na papírovou utěrku pro odsátí přebytečného oleje.

2. Zeleninu pokrájejte na špalíčky nebo proužky.

3. Na řepový dip rozmixujte společně všechny ingredience.

4. Na koprový dip smíchejte posekaný kopr a pokrájenou šalotku se smetanou a ochuťte solí a pepřem.

5. Na rajčatový dip rozmixujte všechny ingredience dohladka.

 

Tip: Pokud je to možné, kupujte si brambory k rychlé konzumaci. Tedy v případě, že nemáte temný prostor o stabilní teplotě kolem 4 až 5 °C (s vlhkostí kolem 80 %). Jinak hrozí, že začnou klíčit, což může být pro člověka nebezpečné. Obezřetné by měly být hlavně těhotné.

 

Cuketové zoodles se špenátovým pestem

 

Vaříte nejméně jednou týdně špagety, protože bez nich vaše děti nemohou žít? Nabízíme vám zajímavou a především zdravou a chutnou obměnu. Cuketové zoodles neboli nudličky z čerstvých cuket. Děti bude nové jídlo hodně bavit. Ruku na srdce, kdo by si nezamiloval pestrý talíř plný sytě zeleno-červené dobroty? A navíc elegantně zpracujete už asi dvacátou cuketou, kterou jste zrovna dostali od sousedů coby pozornost.

 

Počet porcí: 2 porce

Doba přípravy: 20 minut

Náročnost: *

Ingredience:

2 cukety

150 g čerstvého listového špenátu

1 stroužek česneku

50 g tvrdého sýru

8 cherry rajčat

hrst vlašských ořechů

olivový olej

sůl

čerstvě mletý pepř

Gran Moravia sýr k podávání

 

Postup:

1. Špenátové listy rozmixujte dohladka se stroužkem česneku, sýrem a třemi lžícemi olivového oleje.

2. Škrabkou na zeleninové špagety nakrájejte omyté cukety a poté je nechte 5 minut restovat na olivovém oleji.

3. Přidejte špenátové pesto a pokrájená cherry rajčata a chvilku restujte společně.

4. Podávejte se strouhaným sýrem a vlašskými ořechy.

Tip: Při nákupu preferujte voňavé kusy zeleniny bez otlaků a skvrn (drobné vady slupky nejsou zásadní). Hlavní je, aby zelenina působila čerstvým dojmem a byla ideálně na vrcholu své konzumní zralosti, kdy má nejvíc vitaminů, minerálů a stopových prvků.