čtvrtek 10. září 2020 0:00

Palačinky s jablky, tvarohem a pečenými semínk

Pokud toužíte žít co nejvíce v souladu s přírodou, jednou z nejprostších cest je dopřávat si sezónní potraviny. A tou je v tuto chvíli bezpochyby jablečný mošt. Málokoho ovšem napadne použít ho do nějakého pokrmu. Přitom mu dodá jedinečnou chuť. Využití najde nejen nasladko, ale i naslano, třeba v kombinaci s masem.

Palačinky s jablky, tvarohem a pečenými semínky

 

Kdo v životě aspoň jednou neochutnal palačinky, jako by nežil. Toto jednoduché jídlo vás uspokojí v kteroukoliv denní dobu. Můžete je snídat, obědvat, ale klidně i večeřet. Abychom dodali palačinkám vyšší výživovou hodnotu, obohatili jsme je o semínka plná vitaminů, minerálů a vlákniny. Více bílkovin kromě semínek zajistí také tvaroh. Nezbytnou součástí jsou jablka a mošt, tedy další várka vitaminů a příjemně svěží chuti. Celý pokrm nádherně provoní skořice.

 

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 60 minut

Náročnost: *

 

Ingredience:

Palačinky

200 g hladké mouky

500 ml mléka

4 vejce

špetka soli

Náplň:

3 jablka

250 g tvarohu

200 ml jablečného moštu

1 hrst slunečnicových semínek

1 hrst dýňových semínek

5 kuliček nového koření

4 ks hřebíčku

1 lžička skořice mleté

2 lžíce másla

Postup:

1. Jablka rozčtvrtíme, vyřízneme jadřince a nakrájíme na tenké plátky.

2. V rendlíku rozpustíme 1 lžíci másla a přidáme nakrájená jablka, hřebíček, nové koření a skořici.

3. Vše společně promícháme, zalijeme jablečným moštem a necháme to 4 minuty provařit.

4. Slunečnicová a dýňová semínka opražíme na suché pánvi.

5. Tvaroh smícháme s 50 ml jablečného moštu.

6. Veškeré suroviny na palačinky smícháme do hladkého těsta.

7. Pánev potřeme troškou másla a nízkou teplotu opékáme palačinky.

8. Hotové palačinky potřeme připraveným tvarohem, přidáme pečená jablka, překlopíme a posypeme opraženými semínky.

 

Tip: Co vůbec nazýváme moštem? Ovocnou šťávu, která je vyrobena přímým lisováním z ovoce, u nás nejčastěji z jablek. K jeho výrobě se většinou využívají směsi odrůd, často padavčat. Ovoce musí být kvalitní a samozřejmě bez známek hniloby nebo plísně.