Osvěžující letní jahodový drink
Ingredience:
1 l perlivé vody
450 ml neperlivé vody
50 ml citronové šťávy (cca 2–3 citrony)
50-100 g cukru krupice
200 g čerstvých nebo mražených jahod
10 větších lístků meduňky
meduňka, čerstvé jahody a citron na ozdobení
Postup:
1. Cukr smíchejte s 200 ml vody a zahřívejte, dokud se nerozpustí. Sundejte z plotny, do hrnce přidejte lístky meduňky a nechte vychladnout.
2. Jahody rozmixujte s 250 ml vody. Pokud použijete mražené jahody, tak jimi drink krásně vychladíte.
3. Připravte si velký džbán. Z cukrové vody vyndejte listy meduňky a přelijte do džbánu. Do toho přidejte i rozmixované jahody s vodou, citronovou šťávu a perlivou vodu.
4. Přidejte led, promíchejte a rozlijte do sklenic. Každou sklenici ozdobte meduňkou a plátkem citronu, případně i na kousky nakrájenými čerstvými jahodami. .
Co by to bylo za léto bez sladkých dezertů? V horkém létě, spíš než čokoládové a máslové dorty, které mohou působit těžce a rychle se roztékají, ocení celé vaše okolí lehké nepečené dorty. Ty se podávají chlazené a lze je doplnit jakýmkoliv oblíbeným ovocem. Zkuste dort navíc obohatit o bonbony Haribo, úspěch tak bude zaručen!
Nepečený tvarohový dort s ovocem
Ingredience:
1 kg polotučného tvarohu
100–150 g cukru (nebo 2 hodně zralé banány)
200 g dlouhých cukrářských piškotů
100 g kulatých dětských piškotů
200 g ovoce podle chuti (jahody, maliny, ananas)
Postup:
1. Tvaroh dejte do mísy robota a přidejte cukr. Nejdříve jen 100 g a vyzkoušejte, jak vám vyhovuje chuť krému. Můžete přidat i více cukru, ale v kombinaci s ovocem to většinou není nutné. Krém je možné osladit třeba i medem nebo dvěma hodně zralými rozšlehanými banány.
2. Nasaďte šlehací metlu a vyšlehejte krém.
3. Připravte si rozevírací dortovou formu o průměru maximálně 18–19 cm. Kdo má formu větší, musí přidat ještě 500 g tvarohu.
4. Dno formy vyložte kolečkem vystřiženým z pečícího papíru, aby se vám pak s dortem lépe manipulovalo. Formu zavřete a na dno s pečícím papírem vyskládejte kulaté piškoty. Okolo formy vyskládejte dlouhé cukrářské piškoty tak, aby pocukrovaná strana byla z vnější části dortu. Piškoty skládejte postupně a vždy je zajistěte lžící krému, aby nepadaly. Skládejte jeden vedle druhého.
5. Až bude celý obvod dortu obložený piškoty, přidejte do formy ještě trochu krému a uhlaďte první vrstvu. Na tu naskládejte vrstvu ovoce nakrájeného na plátky.
6. A takto postupujte dál. Na vrstvu ovoce přijde krém, poté další vrstva kulatých dětských piškotů, zase vrstva krému, vrstva ovoce, vrstva krému a úplně nahoru vrstva piškotů. Nevrstvěte až k hornímu kraji piškotů, nezapomeňte, že ještě přijde vrstva Haribo. Dort zakončený vrstvou piškotů dejte vychladit přes noc do lednice.
7. Před podáváním sundejte okraj dortové formy a dort přesuňte na podnos. Okolo dortu pevně uvažte širší mašli. Je to ozdoba, která ale zároveň drží dort pěkně pohromadě.