středa 7. říjen 2020 0:00

Provoněný říjen aneb Ochutnejte naše recepty

Jaké je první jídlo ze švestek, které vás napadne? Pozor, nápoje se nepočítají. Takže zaručeně knedlíky! Ty jsou jedněmi z mála sladkých pokrmů, kterému snad nikdo neodolá. Švestkové knedlíky jsou zkrátka klasika. Tradičně se dělají z kynutého těsta. My jsme si ale pro vás připravili naprosto originální recepturu, v níž dominuje tvaroh a toastový chléb. Knedlíky navíc obalujeme ve skořicové strouhance.

Už se vám sbíhají sliny? Tak s chutí do toho!

 

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 45 minut + 2 hodiny na odpočinutí těsta

Náročnost: **

Ingredience:

10–15 ks švestek

1 vejce

1 žloutek

270 g tvarohu

130 g toustového chleba bez kůrek

20 g hladké mouky

30 g másla

25 g cukr krupice

 

Na obalení

skořice

strouhanka

cukr krupice

máslo

 

Postup:

  1. Povolené máslo vyšleháme do pěny s cukrem. Poté přidáme vejce, které také pečlivě zašleháme. Poté přidáme tvaroh a nakonec rozmixovaný toastový chléb a necháme 2 hodiny odpočinout.
  2. Mezitím opláchneme švestky a vypeckujeme je.
  3. Připravíme si také skořicovou strouhanku na obalení knedlíků. Strouhanku opékáme za sucha na pánvi dozlatova. Poté přidáme cukr a skořici a ještě chvíli pomalu pražíme.
  4. Z odpočinutého těsta děláme placičky a zabalíme do nich suché švestky. Vaříme 7–8 minut a po vyndání hned vložíme do strouhanky a obalíme.

 

Květákové placičky

 

Květák je poměrně vděčnou surovinou, protože je velmi variabilní. My jsme ho tentokrát využili do našich placiček, kde představuje drtivou většinu ingrediencí. A proč zrovna květák? Určitě vás potěší, že je dietní, detoxikuje, a navíc ho dokážeme skvěle strávit. Obsahuje mnoho důležitých látek, jako jsou vitaminy (betakaroten, B, C, E), minerály (např. draslík, hořčík, vápník) a stopové prvky (např. zinek, mangan, selen). Podporuje také srdce a oběhovou soustavu. Stejně tak i olivový olej, který je v samotném těstě. Ale co je ze všeho nejdůležitější? Že se po placičkách jen zapráší!



Počet porcí:
4–6 porcí

Doba přípravy: 40 minut

Náročnost: *

Ingredience:

1 kg květák

150 g hladké mouky

1 lžíce olivového oleje

2 velká vejce

150 ml mléka

sůl

černý pepř

slunečnicový olej

 

Postup:

  1. Smícháme prosátou mouku s olivovým olejem, velkou špetkou soli a trochu pepře. Oddělíme žloutky od bílků, žloutky smícháme s mlékem a nalijeme do misky s moukou. Zamícháme
    a necháme odpočívat.
  2. Květák nakrájíme na kostičky a spaříme v osolené vodě. Měkký květák zchladíme studenou vodou.
  3. Z bílků vyšleháme velmi tuhý sníh a pomalu vmícháme do těsta. Přidáme květák, osolíme a celou směs lehce opepříme. Na rozpálené pánvi s kapkou oleje pečeme placičky z obou stran dozlatova.

Hrušková marmeláda

 

Receptů na marmelády není nikdy dost. A v sezoně plné hrušek obzvlášť! Jejich největší předností je vysoký obsah vlákniny. Proto mohou pomoci v případě zácpy a nadýmání. Ovocná pochoutka z hrušek je zkrátka trefou do černého. Co je třeba udělat pro to, aby byla její konzistence naprosto dokonalá? Stačí jen jednotlivé kousky oloupat, vykrájet a jednu část nastrouhat, druhou pokrájet. Všechny hrušky následně vložíte do hrnce spolu se skořicí, hřebíčkem, badyánem, medem, citronovou kůrou a pár dalšími přísadami. A pak už se skoro o nic nemusíte starat.

 


Počet porcí:
2 litrové sklenice

Doba přípravy: 45 minut

Náročnost: *

Ingredience:

2 kg zralých hrušek

500 g želírovacího cukru

100 g cukru krupice

100 ml vody

3 lžíce medu

4 ks hřebíčku

2 ks badyánu

1 ks skořice celé

kůra ze dvou citronů

 

Postup:

  1. Hrušky oloupeme a zbavíme je jadřinců. Půlku hrušek nastrouháme nahrubo a druhou polovinu nakrájíme na menší kostky.
  2. Nastrouhané hrušky dáme do hrnce a zalijeme vodou. Přidáme med, cukr, kousky citronové kůry a všechno koření. Hrušky rozvaříme na kaši cca za 15 minut. Poté ze směsi vyndáme všechno koření a citronovou kůru.
  3. Rozkrájené hrušky vložíme do hrnce, přidáme želírovací cukr a zvolna zahříváme. Hrušky vaříme cca 15 minut. Poté přidáme hruškovou kaši a vaříme ještě 5 minut.
  4. Ještě teplou směs přendáme do sterilovaných sklenic. Důkladně zavřeme a necháme úplně vychladnout víčkem dolů.